Terveys

Tuntematon ruskea rasva kehossa voi auttaa painonhallintaa – sen aktivoiminen saattaa olla yllättävän yksinkertaista

Henkilöt, joilla on enemmän aktiivista ruskeaa rasvaa, ovat useimmiten aineenvaihdunnaltaan terveempiä. Kiinnostava uutinen on, että ruskeaa rasvaa voinee itse aktivoida.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Istock

Ruskea rasva lisääntyy esimerkiksi kylmäaltistuksesta – mutta on yhä mysteeri, millaisesta.

Henkilöt, joilla on enemmän aktiivista ruskeaa rasvaa, ovat useimmiten aineenvaihdunnaltaan terveempiä. Kiinnostava uutinen on, että ruskeaa rasvaa voinee itse aktivoida.

Tutkimuksien mukaan kehon rasvan värillä on merkitystä. Valkoisen rasvan lisäksi ihmisellä on kehossa ruskeaa rasvaa, jonka erityistehtävänä on tuottaa lämpöä.

Rasvalla kehossa ei ole kovin hyvä maine, joten miksi kukaan haluaisi sitä lisää kehoonsa? Vastaus löytyy terveyshyödyistä, joita ruskeaan rasvaan on liitetty.

Ruskean rasvan määrää on vaikea arvioida kehosta ilman lääketieteellistä kuvantamista tai näytepalan ottoa. Yhden arvion mukaan sitä olisi noin 250 grammaa ihmisen kehossa. Sitä esiintyy pieninä taskuina ympäri kehoa, eniten solisluiden ympärillä, kaulan suurien verisuonten ja hermojen lähettyvillä sekä selkärangan alueella.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka paljon ruskeaa rasvaa tulisi olla, jotta sen hyödyt alkaisivat tulla esiin.

Ihmiskehon ruskeaa rasvaa on alettu tutkia enemmän vasta 2000-luvulla. Melko tuntemattomasta asiasta on kuitenkin saatu tutkimuksissa esiin kiinnostavia asioita.

Tutkijat ovat havainneet esimerkiksi, että mahdollisuus sairastua tyypin kaksi diabetekseen on selvästi pienempi henkilöillä, joiden kehossa on ruskeaa rasvaa.

Ruskeassa rasvakudoksessa on enemmän rautaa sisältäviä mitokondrioita kuin valkoisessa rasvakudoksessa. Raudan ansioista kudos näyttää ruskealta.

Tutkija Teemu Saari Turun PET-keskuksesta täsmentää, että ihmisen ruskean rasvan ajatellaankin olevan pääosin ”beigeä” rasvaa, jota esiintyy valkoisen rasvakudoksen seassa. Tämä rasvakudos lisääntyy, kun sitä tarvitaan, esimerkiksi silloin kun altistutaan kylmälle pidempään.

– Varsinaisesti valkoinen rasvakudos ei muutu ruskeaksi tai ”beigeksi” rasvaksi, vaan beige rasva muistuttaa aktivoituneena ruskeaa rasvaa, ja taas passiivisessa tilassa se muistuttaa enemmän valkoista rasvakudosta, sanoo Saari.

Asiassa riittää tutkittavaa. Vielä ei ole esimerkiksi selvillä, mikä aiheuttaa ruskean rasvan vähenemisen ihmisen kehosta tai mikä rooli on geeneillä. Se kuitenkin tiedetään, että ikääntyneillä ja ylipainoisilla on vähemmän ruskeaa rasvaa.

Yhteys kylmään, syömiseen ja joihinkin ruoka-aineisiin

Suomessa talvi on usein pitkä ja kylmä. Siitä voisi päätellä, että Suomi on ihanteellinen paikka kerryttää ruskeaa rasvaa. Voimakkain aktivoiva tekijä on nimittäin kylmyys.

Jos haluaa aktivoida ruskeaa rasvaa ilman avantoreissua, yksinkertaisin tapa saattaa olla se, että laskee makuuhuoneen lämpötilaa muutamalla asteella.

Uutena löytönä tutkijat ovat havainneet, että ruokailu aktivoi ruskeaa rasvaa. Aterian jälkeen ruskean rasvan veren virtaus aktivoituu vastaavasti kuin kylmässä. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että ruskealla rasvalla saattaa olla ruokahalua vähentävä, kylläisyyden tunnetta aiheuttava vaikutus.

On myös näyttöä, että vihreällä teellä, chilillä sekä kahvilla voisi olla yhteys aktivoitumiseen. Ei ole kuitenkaan vielä tutkittu, voiko niitä säännöllisesti nauttimalla lisätä ruskean rasvan määrää kehossa.

Saari kertoo, että ainakaan kofeiinin vaikutus ei ole suoraviivaista. Tutkimuksissa havaittiin muutoksia solisluun ja kaulan alueen lämpötilassa, jota voi epäsuorasti pitää ruskean rasvan aktiivisuuden mittarina.

– Ei tiedetä vaikuttaako kofeiini suoraan ruskeaan rasvaan, vai onko vaikutus epäsuora ja se johtuu kofeiinin systemaattisista vaikutuksista, Saari sanoo.

Kofeiinin systemaattisilla vaikutuksilla tarkoitetaan sen vaikutuksia keskushermostoon. Sen tiedetään lisäävän esimerkiksi adrenaliinin eritystä, joka aktivoi ruskeaa rasvaa.

Ruskeaa rasvaa esiintyy pieninä taskuina ympäri kehoa, eniten solisluiden ympärillä, kaulan suurien verisuonten ja hermojen lähettyvillä sekä selkärangan alueella.

Ruskea rasva voi olla merkittävä tekijä painonhallinnassa

Kylmällä, kofeiinilla tai millään muullakaan ei ole kuitenkaan vaikutusta, jos aktivoitavissa olevaa ruskeaa rasvaa ei ole kehossa lähtökohtaisestikaan.

Laihtuminen on paras tapa lisätä ruskean rasvan määrää kehossa. Alustavien tutkimusten mukaan ruoansulatushormoni sekretiinin aktivoima ruskea rasva lisäsi kylläisyyden tunnetta sekä pienensi nälkähormoni ghreliinin pitoisuutta. Ruskea rasva voi siis olla merkittävässä roolissa painonhallinnassa, kun painoa on saanut pudotettua.

Hyvä aineenvaihdunta on yhteydessä painoon. On havaittu, että henkilöt, joilla on enemmän aktiivista ruskeaa rasvaa, ovat useimmiten aineenvaihdunnaltaan terveempiä. Syy piilee todennäköisesti ruskean rasvan vuorovaikutuksessa muiden kudosten kanssa.

Mitään oikotietä laihtumiseen ei kuitenkaan ole tämänkään tiimoilta löytynyt.

– Koska aikuisilla henkilöillä ruskeaa rasvaa on niin pieni määrä, itse kalorit joita ruskea rasva käyttää, tuskin riittävät painon pudotukseen, Saari kertoo.

Vuodessa ruskean rasvan käyttämän kalorimäärän on arvioitu vastaavan 1–2 kilon vuotuista rasvanpolttoa.

Tulevaisuudessa etsitään keinoja lisätä ruskeaa rasvakudosta

Lisäämällä ruskean rasvakudoksen määrää voitaisiin parantaa insuliiniresistenttien ja merkittävästi ylipainoisten sokeritasapainoa ja vähentää aineenvaihduntasairauksien kuten tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Aktiivisella ruskealla rasvalla saattaa olla tehtäviä, jotka edesauttavat painonhallintaa, esimerkiksi kylläisyyden säätelyssä. Lisäksi voi olla hyödyllistä vuorovaikutusta muiden kudosten kanssa, joka vaikuttaa myönteisesti aineenvaihduntaan.

Saari on kuullut väitteen, että avantouimarit eivät sairastu flunssaan yhtä helposti kuin muut, koska kylmä vesi aktivoi ruskeaa rasvaa. Tälle ei kuitenkaan vielä ole löydetty tutkimuksista vahvistusta, mutta yhteyttä immuunivasteeseen tutkitaan juuri parhaillaan.

Kylmyyden tiedetään aktivoivan ruskeaa rasvaa. Miten paljon ja kuinka intensiivistä kylmäaltistuksen tulisi olla – sitä ei vielä tiedetä.

– Tällä hetkellä meillä onkin Turussa käynnissä tutkimus, jonka tavoitteena on tutkia, miten säännöllinen kylmäaltistus vaikuttaa ruskean rasvan toimintaan. Tutkimuksessa ei kuitenkaan käydä avannossa, mutta viileässä altaassa kahdesti viikossa 2–3 kuukauden ajan.

Tutkimusta tehdään Turun PET-keskuksessa, joka tarjoaa tietoa kudosten toiminnasta, elimistön aineenvaihdunnasta ja lääkeaineiden käyttäytymisestä kudoksissa.

Muut lähteet: Duodecim

X