Terveys

Uskallanko kieltäytyä antibioottikuurista?

Antibiootit tuhoavat suoliston normaalia vastustuskykyä. Turhia kuureja ei kannata popsia. Asiantuntijat kertovat, milloin antibiootteja pitää syödä ja milloin kuuri kannattaa jättää väliin.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Bulls Press

Antibiootit tuhoavat suoliston normaalia vastustuskykyä. Turhia kuureja ei kannata popsia. Asiantuntijat kertovat, milloin antibiootteja pitää syödä ja milloin kuuri kannattaa jättää väliin.

Nenä vuotaa ja yskittää – pitäisikö hakea lääkekuuri? Antibiootit ovat kaikille tuttuja lääkkeitä, mutta silti niiden käyttö mietityttää. Mitä hyötyä ja haittaa kuurin syömisestä voi olla? Milloin antibiooteista uskaltaa kieltäytyä? Johtava asiantuntija Jari Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja professori Jaana Vuopio Turun yliopistosta vastaavat.

Mihin kaikkiin sairauksiin antibiootit tehoavat?

J. J.: Antibiootit tehoavat bakteerien aiheuttamiin infektioihin. Tällaisia bakteereja ovat esimerkiksi pneumokokki ja E. coli. Pneumokokki aiheuttaa muun muassa keuhkokuumetta ja välikorvantulehdusta ja E. coli virtsatieinfektioita.

Joskus antibiootteja annetaan ennalta ehkäisevästi esimerkiksi ennen leikkausta, jotta infektiota ei synny. Tärkeintä on syödä antibiootteja vain lääkärin määräyksestä ja hänen antamillaan ohjeilla.

Lue lisää: Probiootit – Anna hyvien pöpöjen parantaa

Milloin uskaltaa kieltäytyä antibioottikuurista?

J. J.: Suurin osa nuhakuumeista on virusten aiheuttamia. Niihin ei kannata syödä antibiootteja, koska niistä ei ole hyötyä.

J. V.: On hyvä ymmärtää, mihin antibioottia ei tarvita. Tällaisia sairauksia ovat paitsi viruksen aiheuttama nuha ja nuhakuume, myös äkillinen keuhkoputken tulehdus eli käytännössä pitkäaikainen yskä. Se on hankala tunnistaa, mutta on tyypillisesti virustauti.

Yskä voi kestää 2–3 viikkoakin ja hoituu itsekseen, eikä antibioottia tarvita. Antibiootista ei ole apua myöskään nenän sivuontelotulehdukseen tai äkilliseen poskiontelotulehdukseen.

Millaisia erilaisia antibiootteja on, ja miten ne eroavat toisistaan?

J. J.: Antibiootit voidaan jakaa kapeakirjoisiin ja laajakirjoisiin. Periaatteessa antibiootti on sitä tehokkaampi, mitä laajakirjoisempi se on. Laajakirjoisten antibioottien ongelma on, että ne vaikuttavat paitsi taudinaiheuttajiin myös normaaliin mikrobistoon. Samalla ne siis aiheuttavat laajalla alueella harmia ja voivat tuhota suoliston normaalia mikrobistoa.

Lue lisää: Luonnollinen apu flunssaan! Lue, mitä kaikkea muutakin hunaja parantaa

Mihin sairauksiin on välttämätöntä syödä antibiootteja?

J. J.: Yleisohje on, että antibioottikuuri on välttämätön, kun lääkäri määrää sen. Antibiootteja ei määrätä turhaan. Helposti puhutaan turhista antibioottikuureista. Mutta kuuri ei ole turha, jos se määrätään potilaalle tutkimisen jälkeen varmuuden vuoksi. Silloinkin taustalla on aina ajatus infektion mahdollisuudesta.

Voiko bakteeritulehdus, kuten angiina, mennä ajan kanssa ohi ilman antibioottikuuria?

J. V.: Voi, mutta toisaalta nykyään tiedetään, että streptokokki A kannattaa aina hoitaa antibiooteilla. Aiemmin niin ei tehty. Antibioottikuurilla voidaan estää jälkitaudit kuten reumakuume ja sydänlihastulehdus.

Jos lääkäri määrää antibioottikuurin ilman tarkkoja tutkimuksia, saanko vaatia niitä, esimerkiksi nieluviljelyä?

J. V.: Ohje on, että streptokokin aiheuttama tauti pitää hoitaa antibiootilla. Pelkän kurkkuun katsomisen perusteella ei lääkärikään pysty aina tunnistamaan, onko nielutulehdus viruksen vai bakteerin aiheuttama.

Käypä hoito -suositus sanoo, että aina pitäisi ottaa viljely tai pikatesti sen selvittämiseksi, tarvitaanko antibioottihoitoa. Sitä voi siis vaatia. Monessa tilanteessa lääkäri joutuu aloittamaan lääkehoidon olemassa olevan tiedon perusteella.

Miksi osa ihmisistä haluaa joka sairauteen antibioottikuurin, osa karttaa viimeiseen saakka?

J. V.: Ihmiset ovat erilaisia, ja potilas-lääkärisuhde on aina vuorovaikutustilanne. Lääkärin pitäisi pystyä kertomaan perusteet, miksi sairauteen kuuluu tai ei kuulu antibioottihoito. Jos potilas jää empimään, lääkärin pitäisi kertoa, miten tilannetta seurataan ja mihin voi ottaa jatkossa yhteyttä.

Lue lisää: Flunssa ei ole syy käyttäytyä huonosti – näin huomioit muut kun olet kipeä

Miksi antibioottien käyttöä ollaan vähentämässä?

J. J.: Mitä enemmän syömme antibiootteja, sitä enemmän syntyy resistenssiä eli bakteerikantoja, joiden aiheuttamiin infektioihin antibiootit eivät enää tehoa.

J. V.: Antibiootit ovat tärkeitä ja erinomaisia lääkkeitä ja oikein käytettyinä parhaimmillaan hengen pelastavia. Siksi on suojeltava sitä, ettei niitä käytettäisi turhaan ja teho säilyisi.

Ulkomailla lääkärit kirjoittavat antibiootteja esimerkiksi turistiripuliin. Pitääkö sielläkin noudattaa lääkärin määräystä?

J. V.: Jos turistiripulin kanssa pärjää 1–2 vuorokautta ja hoitaa nesteytyksen ja levon, ripuli asettuu itsekseen. Se on parempi vaihtoehto kuin antibioottikuuri, koska kuurin kautta voi hankkia itselleen lääkeresistentin bakteerin. Ne ovat yleisiä etenkin kaukomailla, ja sellaisen voi saada ilman antibioottikuuriakin.

Ilman antibioottia bakteeri häipyy helpommin suolistosta pois.

Onko mahdollista, että antibioottikuuri ei tepsi?

J. J.: Jos saa sellaisen bakteerin aiheuttaman infektion, jossa bakteeri on monille antibiooteille vastustuskykyinen, hoitovaihtoehdot ovat vähissä. Silloin saatetaan joutua käyttämään antibiootteja, joiden annostelu on hankalaa tai jotka muuten ovat tehottomampia. Pahimmillaan ei löydy lainkaan tehokasta antibioottia, mutta se on onneksi Suomessa harvinaista.

Euroopan maissa, kuten Italiassa ja Kreikassa, on jo paljon bakteerikantoja, joiden hoitoon ei ole enää vaihtoehtoja tai vaihtoehdot ovat erittäin huonoja. Jos tähän yhdistyy heikkokuntoisuus esimerkiksi syöpähoitojen jälkeen, infektiosta on hankalaa selviytyä.

Lääkäri määräsi lapselleni antibioottikuurin, josta sanoi itsekin, ettei se ole välttämätön. Milloin uskallan kieltäytyä lapselle määrätystä antibioottikuurista?

J. V.: Esimerkiksi korvatulehduksen hoidossa tärkeintä on kipulääkitys ja puuduttavat korvatipat. Usein voi hyvin odottaa pari kolme päivää, pahenevatko oireet.Jos oireet eivät asetu, ollaan yhteydessä lääkäriin.

Vanhemman ei pitäisi joutua tekemään päätöstä lääkkeen aloittamisesta. Se on lääkärin päätös. Voi olla, että joskus vanhempi tuo lapsen vastaanotolle niin aikaisessa vaiheessa, että oireet ovat vielä vähäisiä, ja kuuri määrätään varalle.

Lue lisää: Miten aloittaa liikunta flunssan jälkeen? 10 kysymystä

Tuhoavatko antibiootit suoliston vastustuskyvyn?

J. J.: Kun suolistoon tulee antibiootti, se tuhoaa tullessaan normaaleja bakteereja. Antibiootti raivaa itselleen tilaa normaalien bakteerien joukosta, ja suoliston mikrobistoon tulee aukko. Sillä tavalla vastustuskykyiset bakteerit saattavat löytää paikan, jossa selvitä. Näin antibiootti tuhoaa suoliston normaalia vastustuskykyä.

Se, kuinka paljon vastustuskyky heikkenee, on yksilöllistä ja riippuu myös antibiootista. Jokaiselle aiheutuu antibioottikuurista joitain vaikutuksia.

Kuinka nopeasti vastustuskyky palautuu?

J. J.: Yleensä suolisto palautuu kohtuullisen hyvään kuntoon kolmen kuukauden kuluessa antibioottikuurista. Valtaosalla se palautuu kokonaan ennalleen vuoden aikana. Joillakin muutokset saattavat näkyä parikin vuotta, mutta niin pitkäaikaiset vaikutukset ovat harvinaisia.

On myös ihmisiä, joilla suoliston mikrobisto ei palaudu ennalleen. Siihen vaikuttaa oma genetiikka ja se, millainen mikrobisto sattuu olemaan. Osaltaan on myös huonoa tuuria, jos saa kuurista esimerkiksi antibioottiripulin.

Lue lisää: Hyvä vastustuskyky – 10 vinkkiä virustorjuntaan

X