Terveys

Varo! Työpaikan kahvikupeissa muhii terveysvaara

Töissä tulee juotua kahvia pitkin päivää, mutta kahvikupin tiskaaminen unohtuu helposti. Kupin pohjalle kertyy likaa – ja bakteereita. Asiantuntija kertoo, millaisia riskejä pesemättömään kahvikuppiin liittyy.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Istock

Töissä tulee juotua kahvia pitkin päivää, mutta kahvikupin tiskaaminen unohtuu helposti. Kupin pohjalle kertyy likaa – ja bakteereita. Asiantuntija kertoo, millaisia riskejä pesemättömään kahvikuppiin liittyy.

Onko sinullakin töissä oma lempimukisi? Tiskaatko sen päivittäin vai kaadatko vain uutta kahvia kuivuneiden jämien päälle? Et ole ainoa. Niin tekee moni muukin työpäivän aikana, jopa Elintarviketurvallisuusviraston Eviran ylitarkastaja tunnistaa tämän tavan.

Ylitarkastaja Elina Leinonen, millainen pöpöansa pesemätön kahvimuki on?

– Kahvikupin reunoille ja pohjalle kuivunut lika muodostaa varmasti paremman kasvualustan bakteereille kuin puhdas ja sileä mukin pinta. Pinttynyt, likainen muki on kuitenkin ennemminkin ikävän näköinen kuin suoranainen terveysvaara. Suurempikaan bakteerimäärä ei sinänsä ole terveydelle haitallinen, jollei mukana ole tautia aiheuttavia bakteereita.

Kahvimukin bakteereista suurin osa on luultavasti peräisin mukin käyttäjän omalta iholta ja suusta, Leinonen sanoo. Siksi siinä olevat bakteerit eivät todennäköisesti aiheuta terveysvaaraa.

Likaiset kahvikupit yhteisissä tiloissa voivat olla terveysriski

Lisäksi bakteerit tarvitsevat kosteutta, jotta ne voisivat hyvin.

– Pinttynyt muki on tavallisesti kuivunut hyvin käyttökertojen välillä, vaikka säännöllinen ”kastelu” tuokin hetkittäin bakteereille niiden tarvitsemaa kosteutta.

Silti Leinonen suosittelee huuhtelemaan mukin käyttökertojen välillä.

– Mukin huuhtelu vedellä aina käytön jälkeen vähentää lian kertymistä.

Tiskaamattomat kahvikupit työpaikan yhteisissä tiloissa voivat olla terveysriski. Ne voivat välittää taudinaiheuttajia ihmisestä toiseen.

– Jos kahvikuppia ei tiskaa jokaisen käytön jälkeen, se pitäisi säilyttää niin, ettei siitä valu kahvi- tai huuhteluvesitippoja puhtaiden kuppien tai toisten ihmisten käyttämien astioiden päälle, Leinonen sanoo.

Jos mukana on maitoa, ole huolellisempi

– Jos kahviin on lisätty maitoa, kermaa tai sokeria, mukiin muodostuu varmasti parempi kasvualusta bakteereille kuin pelkästä kahvista, sanoo Elina Leinonen.

Oletuksena on, että maitojäämät ovat enemmän hyödyksi bakteereille kuin pelkkä kahvi.

– Kahvimaitoa käyttävän on varmasti hyvä huuhdella muki aina käytön jälkeen, jolloin kahvin sekaan laimentunut maito ei jää seisomaan ja kuivumaan mukin pohjalle. Jos maitokahvitippoja jää muhimaan kupin pohjalle, mahdolliset ongelmat ovat silloinkin ensisijaisesti aistinvaraisia, kuten epämiellyttävän näköinen muki tai makuvirhe kahvissa. Silti terveyshaitan mahdollisuuttakaan ei voida kokonaan sulkea pois, Elina Leinonen toteaa.

Lue lisää:

Teetkö aina tämän tyypillisen virheen käsiä pestessäsi?

Tiskiallas voi olla kodin pahin bakteeripesä

Miten usein pyyhkeet pitäisi vaihtaa? Ihotautilääkäri vastaa

X