Terveys

Vatsakalvontulehdus on hengenvaarallinen – älä viivyttele näiden oireiden kanssa kotona

Vatsakalvontulehdus aiheutuu tyypillisimmin umpilisäkkeen puhkeamisesta, mutta voi ilmaantua ilman ruoansulatuskanavan sairauttakin. Oireina ovat yleensä voimakas vatsakipu, kuume ja oksentelu.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Hoitamattomana vatsakalvontulehdus aiheuttaa henkeä uhkaavan yleisinfektion.

Vatsakalvontulehdus aiheutuu tyypillisimmin umpilisäkkeen puhkeamisesta, mutta voi ilmaantua ilman ruoansulatuskanavan sairauttakin. Oireina ovat yleensä voimakas vatsakipu, kuume ja oksentelu.

Vatsakalvo on sileäpintainen, sidekudoksesta muodostuva kaksiosainen kudos vatsaontelon sisällä. Vatsakalvon tehtävänä on tukea vatsaontelossa olevia elimiä. Tämä kalvo voi tulehtua ja aiheuttaa hoitamattomana hengenvaarallisen yleisinfektion. Vatsakalvontulehdus eli peritoniitti on yleensä bakteeriperäinen.

– Tyypillisesti vatsaontelontulehdus on seurausta umpilisäkkeen puhkeamisesta. Syynä voi olla myös esimerkiksi sappirakon tai mahahaavan repeäminen. Tällöin puhutaan sekundaarisesta vatsakalvontulehduksesta, gastroenterologian erikoislääkäri Petri Pesonen Terveystalosta kertoo.

Vatsakalvontulehdus voi olla myös primaarinen, jolloin aiheuttajana on vatsaontelon sisäinen bakteeri-infektio ilman, että taustalla olisi jokin ruoansulatuskanavan sairaus.

Primaarinen vatsakalvontulehdus on sekundaarista harvinaisempi, ja sitä esiintyy tyypillisemmin lapsilla ja vanhuksilla.

– Molemmissa tapauksissa vatsa yleensä avataan ja huuhdellaan. Sekundaarisessa vatsakalvontulehduksessa lisäksi korjataan tulehduksen aiheuttanut ongelma. Primaarisessa vatsakalvontulehduksessa hoitona on yleensä antibioottihoito ja nesteytys.

Vatsakalvontulehdus voi aiheutua myös vatsaan kohdistuneen iskun seurauksena tai vierasesineen nielemisen vuoksi.

Lue myös: Onko vatsakipu vaarallista? Nämä oireet kertovat, milloin on syytä mennä lääkäriin

Vatsakalvontulehdus eli peritoniitti oireilee voimakkaasti

Vatsakalvontulehduksessa oireet ovat yhtäkkiset, hyvin voimakkaat ja pahenevat. Vatsakipu on yleensä kovaa ja kuume tulehduksen vuoksi korkealla.

Vatsakalvontulehdukseen voi liittyä myös vähävirtsaisuutta, sekavuutta, oksentelua ja verenpaineen laskua. Suoli voi lamaantua.

– Näistä oireista on nopeasti lähdettävä lääkäriin, sillä hoitamattomana vatsakalvontulehdus aiheuttaa henkeä uhkaavan yleisinfektion, jossa bakteerit leviävät laajalle elimistöön.

Lääkäri tunnustelee vatsaa, ja lisäksi otetaan tulehdusarvo, joka on vatsakalvontulehduksessa yleensä hyvin korkealla. Jos diagnoosi on epäselvä, voidaan tehdä kuvantamistutkimuksia.

– Vatsakipuun voi toki olla monia muitakin syitä, mutta koskaan lääkärissä käynti ei kuitenkaan ole turhaa, jos jokin vaivaa tai asia huolestuttaa, Pesonen painottaa.

Yleisinfektioksi levinneessä vatsakalvontulehduksessa kuolleisuus on 30 %.

Lue myös: Alavatsakipu voi vaatia välitöntä hoitoa – Lääkäri listaa todennäköisimmät syyt kivulle

X