Terveys

Verkkokalvon irtauma alkaa usein varjona näössä – nämä oireet ovat vakavan uhan hälytysmerkkejä

Jos näkökenttään ilmaantuu varjo ja silmissä salamoi, voi syynä olla verkkokalvon irtauma. Hoitamattomana se uhkaa näkökykyä.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
Istock

Verkkokalvon irtauma saatetaan leikata jo samana päivänä.

Jos näkökenttään ilmaantuu varjo ja silmissä salamoi, voi syynä olla verkkokalvon irtauma. Hoitamattomana se uhkaa näkökykyä.

Verkkokalvon irtauma oireilee tyypillisesti varjona näkökentässä. Siihen voi liittyä valon välkettä ja näöntarkkuuden heikentymistä. Usein se aiheuttaa myös silmän sisäistä verenvuotoa.

– Verkkokalvo irtoaa yleensä sen reunaosilta, jolloin näkökentän laidalle tulee näkökenttäpuutos. Irtauman edetessä puutos laajenee, kuvailee Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Jouni Ruokonen.

Verkkokalvon irtauman kohtaa vuosittain noin 15 henkilöä sadasta tuhannesta. Sitä esiintyy eniten 55−65-vuotiailla. Riski-ikä on sama kuin lasiaiskalvon irtaumassa, ja usein verkkokalvon irtauma liittyykin siihen.

– Itsessään lasiaisen irtauma on vaaraton ja normaali ilmiö iän karttuessa. Se tulee kaikille ennemmin tai myöhemmin. Joskus se kuitenkin johtaa verkkokalvon irtaumaan, sanoo Ruokonen.

Tulee leikata heti

Lasiaiskalvo sijaitsee verkkokalvon pinnassa. Osalla ihmisistä se on niin tiukasti kiinni verkkokalvossa, että irrotessaan se repäisee reiän verkkokalvolle. Reiän kautta verkkokalvon alle pääsee nestettä, joka voi irrottaa kalvon.

– Myös lasiaisen irtauma voi aiheuttaa valon välkettä näkökentässä. Se syntyy, kun lasiaiskalvo kiskoo verkkokalvoa. Pelkkä välke ei automaattisesti tarkoita verkkokalvon irtaumaa, Ruokonen tarkentaa.

”Jos on vahvat miinuslasit, riski irtaumaan on suurempi.”

Verkkokalvon irtauma voi syntyä silmävammastakin, kuten silmään kohdistuneesta iskusta.

– Riskiä lisää myös likitaitteisuus. Jos henkilöllä on vahvat miinuslasit, riski irtaumaan on suurempi, sanoo Ruokonen.

Jos silmissä ilmenee verkkokalvon irtauman oireita, on syytä hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian. Hoitamattomana verkkokalvon irtauma on vakava uhka näkökyvylle.

Hoitona on leikkaus, yleensä jo vuorokauden sisällä. Lopputulos on paras, jos leikkaus ehditään tehdä ennen kuin vahinko on edennyt tarkan näön alueelle.

– Jos verkkokalvo ei ole irronnut tarkan näön alueelta, näöntarkkuus pysyy todennäköisesti hyvänä. Irtauma-alueelle voi kuitenkin jäädä heikkoutta esimerkiksi valon aistimisessa, kertoo Ruokonen.

Jos irtauma taas on edennyt tarkan näön alueelle, leikkaustulokset näöntarkkuuden suhteen ovat heikompia.

Verkkokalvon irtauma ensihoidetaan asennolla

Ensiapuna voidaan käyttää asentohoitoa. Tällöin silmälääkäri voi neuvoa potilaalle tietyn asennon, jossa neste silmässä ei pääse liikkumaan ja irrottamaan verkkokalvoa lisää.

– Jos irtauma on oikean silmän oikeassa reunassa, potilaan tulisi maata oikealla kyljellä. Tämä on kuitenkin vain ensiapua, ja tärkeintä on päästä operoimaan silmä mahdollisimman pian, Ruokonen sanoo.

Asentohoitoa käytetään myös leikkauksen jälkeen, jos sen yhteydessä silmän sisään on laitettu kaasua. Kun potilaan pää on oikeassa asennossa, silmän lasiaisen tilalle laitettu kaasu painaa verkkokalvoa kiinni operoidulta irtauma-alueelta.

Asentohoito auttaa verkkokalvon arpeutumista ja se voi kestää viikon tai jopa kaksi – eli kunnes kaasu on imeytynyt pois silmän sisältä. Ruokosen mukaan se on kuitenkin ainoastaan täydentävä hoitomuoto.

– Tärkeämpää on saada leikkauksessa verkkokalvo paikalleen ja käsitellä repeämän reunat laserilla tai jäädyttämällä. Tämä saa aikaan arven repeämän reunoille ja estää nesteen pääsyn verkkokalvon alle.

Kotiliesi.fi: Testasimme kuivien silmien kostutustipat

X