Hyvinvointi

Training for runners – Juoksua jumppasalissa

Teksti:
Anna.fi

Olen juoksukonkari, joten Elixian Training for runners -tunti tulee olemaan minulle helppo nakki. Näin ajattelen vielä pukuhuoneessa vaihtaessani varusteita.

Training for runners

Henkseleiden paukuttelu unohtuu heti ensimmäisen viiden minuutin aikana, kun juoksemme erilaisilla tekniikoilla salia päästä päähän. Ja siinä oli vasta alkulämmittely.Tunti on nimensä mukaan kehitetty juoksijoita silmällä pitäen, mutta se toimii hyvänä perustreeninä kenelle tahansa. Tunti sisältää juoksukoulua, suorituskykyä nostavia intervalliharjoituksia sekä keskivartalon, jalkojen ja jalkaterien voima- ja liikkuvuusharjoituksia. Treenin luvataan tuovan menestystä lenkkipoluille.

Alkulämmittelyn jälkeen alkaa intervalliosuus. Siinä liikutaan eri tyyleillä salia päästä päähän: välillä edetään matalassa kyykkyasennossa ja sitten taas sivuttaisilla ristiaskeleilla.

Joka kierroksen jälkeen tehdään muutamia punnerrus-, burpee- eli yleisliikkeitä tai sivuhyppyliikkeitä. Intervallien pituus on puolesta minuutista kahteen minuuttiin.

– Tällä tunnilla ei pysähdytä, ohjaaja Viivi Piironen huikkaa ja kehottaa pysymään jatkuvassa hölkässä myös intervallien välissä.

Syke pysyy korkealla, ja lopulta en uskalla edes katsoa mittarin näyttämiä lukemia. Ilahdun, kun juoksuosuuksien välissä koittaa lihaskunto-osuus. Syke ei kuitenkaan juuri laske, sillä tempo pysyy nopeana: kyykätessä ei riitä pelkkä kyykky, vaan ala-asennosta on ponnistettava vielä kunnon hypyllä ylös.

– Onko tuo parasta, mihin pysytyt? Viivi kysyy.

No lähestulkoon, mietin, mutta hyppään korkeammalle. Syke käväisee maksimissa.

Ja taas mennään salin poikki. Nyt hypitään yhdellä jalalla, sillä näin nilkka vahvistuu ja tasapaino kehittyy. Puolet ryhmästä lähtee salin toiselta reunalta ja loput toiselta. Hyppyihin keskittyessä täytyy tarkkailla, ettei törmää vastaantulijaan. Aamutunnilla se on helppoa, sillä salissa on väljää ja tunnilla on havaittavissa iloinen yhteishenki.

Loppuaika keskitytään jumppamatolla pakaralihaksiin ja vatsoihin sekä jalkapohjan pieniin lihaksiin.

Treenin voi tehdä oman kunnon mukaan

Juoksua rakastavalle tunti on hyvä lisä lenkkeilylle, ja uskon, että se todella tuo intoa seuraaviin lenkkeihin. Ainakin tulevat lenkit tuntuvat kevyiltä tähän verrattuna – tunti on yllättävän raskas. Miten heikompikuntoinen pärjäisi täällä?

– Mielestäni tämä sopii ihan kenelle tahansa, Viivi sanoo.

Hän neuvoo, että tunnilla jokainen voi treenata omaan tahtiin, ja rankat hypyt ja punnerrukset voi tehdä kevennetysti tai vaihtaa jopa liikettä kokonaan. Taisin innostua hauskasta ja vaihtelevasta tunnista liikaa ja vedin itseni ihan piippuun.

Training for runners -tunti, 55 min, SATS. Myös Esport-kuntokeskuksesta löytyy juoksutunti nimellä Esportrun 60 min.

Lue lisää:

Piloxing on uusi laji suoraan Hollywoodista

Teksti: Elisa Hurtig
Kuva: Paula Kukkonen/Otavamedia

Anna 19/2015

X