Hyvinvointi

Verenpaineen mittaaminen

Teksti:
Anna.fi
Verenpaine mitataan oikeasta olkavarresta ja ennen mittausta kannattaa istua rauhassa muutama minuutti.

Olen 18-vuotias tyttö. Verenpaineeni oli viime mittauksessa 144/98 mmHg. Pääni on välillä kipeä ja sydämessäni tuntuu silloin tällöin pientä pistelyä. Johtuuko tämä verenpaineesta? Liikun 3-4 kertaa viikossa, en tupakoi, alkoholia käytän todella harvoin.

Olen muuttanut ruokailutottumuksiani, joten en syö mitään roskaruokia, hedelmiä syön päivittäin. Pitäisikö mennä lääkäriin? Voiko kyseessä olla tuleva aivoinfarkti tai sepelvaltimotauti?

– Salla

Lääkärin vastaus

Uskon, että olet turhaan huolissasi verenpaineestasi. Ei yhdestä mittauksesta voi tehdä johtopäätöksiä verenpainetaudista. Mittaustilanne saattaa jo itsessään nostaa paineita. Entä mittari, oliko se luotettava?

Verenpaine mitataan oikeasta olkavarresta. Ennen mittausta kannattaa istua rauhassa muutama minuutti. Verenpaine mitataan kahdesti, ja alempi arvo merkitään ylös. Mansettikäsi kannattaa pitää rentona pöydällä. Verenpainemansetin tulee olla sopivaa kokoa. Jos epäilee oman mittarin tarkkuutta, kannattaa tarkistaa mittaus terveydenhoitajan kanssa.
Normaali verenpaine sinun ikäiselläsi on alle 130/80 mmHg. Mittaa tai mittauta verenpainettasi kerran viikossa parin kuukauden ajan. Jos arvot ovat koholla, käänny omalääkärisi puoleen. Kohonnut verenpaine sinun ikäiselläsi on erittäin harvinaista ja edellyttää perusteellisia tutkimuksia.

Kohonnut verenpaine on verenkiertohäiriöiden kuten aivoinfarktin ja sepelvaltimotaudin vaaratekijä. Verenpaineen pitää olla koholla vuosikymmeniä ennen kuin komplikaatioita kehittyy.

Elintapasi vaikuttavat olevan kunnossa. Nyt on tärkeintä rauhallisesti selvittää verenpaineesi taso. Ajoittainen pääkipu ja sydämen seudun pistelyt tuskin johtuvat verenpaineesta.

Sirkku Tulokas, Sisätautien erikoislääkäri

X