Hyvinvointi

Vihreä tee on hyvä C-vitamiinin lähde

Teksti:
Anna.fi

Runsaasti antioksidantteja sisältävästä terveysjuomasta on suuvedestä diabeteksen ehkäisijäksi ja laihduttajien tueksi. Vihreä tee on myös hyvä C-vitamiinin lähde ja lämmin janojuoma.

Vihreä tee

Vihreää teetä on juotu Itä-Aasiassa jo tuhansien vuosien ajan. Sitä on käytetty ruokajuomana ja seremonioissa sekä meditaation apuna. Vihreä tee valmistetaan Camellia sinensis -kasvin lehdistä hauduttamalla. Samasta kasvista valmistetaan myös muita teelaatuja, mutta vihreässä teessä on eniten jäljellä terveyteen vaikuttavia aineita.

Vihreä tee sisältää C-vitamiinia ja jonkin verran kofeiinia, ja makunsa se saa aromaattisista öljyistä. Terveyden kannalta tärkeimmät vihreän teen tehoaineet ovat vahvat antioksidantit, flavonoidit, jotka suojaavat soluja hapettumiselta. Vihreän teen on havaittu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja vähentämällä verihiutaleiden paakkuuntumista, parantamalla verisuonien kuntoa ja ehkäisemällä rasvan kertymistä verisuonien seinämiin. Sen arvellaan myös alentavan kolesterolia ja verenpainetta sekä suojaavan eturauhas- ja ihosyövältä, mutta tutkimustulokset ovat toistaiseksi osin ristiriitaisia.

Vihreää teetä käytetään vaihdevuosioireiden sekä stressin lievittämiseen. Se sisältääkin pieniä määriä L-teaniini-nimistä aminohappoa, jolla saattaa olla miedosti rentouttava vaikutus. Eräällä vihreästä teestä valmistetulla tuotteella on alustavasti saatu lupaavia tuloksia hedelmättömyyden hoidossa.

Eläinkokeissa on havaittu vihreän teen tasoittavan verensokeria, ja joidenkin arvioiden mukaan sen säännöllinen nauttiminen voi jopa ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Vihreän teen sisältämillä yhdisteillä on myös antimikrobisia ja tulehdusta hillitseviä vaikutuksia, joten esimerkiksi reumaatikot saattavat hyötyä vihreän teen nauttimisesta. Suuvetenä vihreä tee auttaa pitämään hengityksen raikkaana poistamalla pahaa hajua aiheuttavia bakteereja, ja sillä saattaa olla kariesta ehkäisevä vaikutus. Moni laihduttaja uskoo vihreään teehen painonpudotuksen tukena, mutta tästä ei ole kiistatonta tutkimusnäyttöä.

Vihreää teetä käytetään kosmetiikkavalmisteiden ainesosana, erityisesti aknen hoidossa. Vihreällä teellä arvellaan olevan ultraviolettisäteiltä suojaavaa vaikutusta, joten sitä käytetään jonkin verran myös auringonsuojavoiteissa.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto

Teksti: Anu Holopainen

X