Parisuhteen tulee perustua luottamukselle ja turvallisuudentunteelle.
Rakastava ja kestävä parisuhde perustuu muun muassa luottamukselle ja turvallisuudentunteelle.
Ihmissuhteet

5 tunnetta, jotka ovat toimivan parisuhteen perusta – näin vahvistatte tärkeitä tunteita

Hyvässä parisuhteessa tunnet sekä kipinöivää jännitystä että luottamusta. Listasimme viisi tärkeintä tunnetta, jotka ovat toimivan suhteen perusta – lue, miten vahvistat tunteita, joista rakkaus rakentuu.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Pelkkä jännitys ja toimiva seksielämä eivät pidä suhdetta kasassa. Tarvitaan myös luottamusta ja tunne siitä, että suhteessa on pysyvyyttä ja luottamusta. Toisaalta ilman rutiinien rikkomista turvallinen suhde muuttuu tylsäksi.

Selvitimme, millaisista tunteista toimiva suhde rakentuu, ja listasimme vinkit näiden tunteiden vahvistamiseen.

1. Turvallisuus

Tuleeko tästä mitään? Haluaako hän olla kanssani ja mitä itse haluan? Hän puhuu ulkomaille muutosta, aikooko hän jättää minut vai lähteä kanssani?

Suhde, jossa ei ole turvallisuudentunnetta ja minkäänlaista tulevaisuusperspektiiviä, on täynnä epävarmuutta. Epävarmuus taas ruokkii väärinkäsityksiä ja mustasukkaisuutta.

Näin vahvistatte turvallisuutta: Voitte määritellä itse sen, mitä turvallisuus tarkoittaa. Yhdelle se merkitsee tunnetta siitä, että suhde kestää loppuelämän. Toiselle taas uskoa siihen, että toinen kertoo suunnitelmistaan eikä häivy yllättäen.

Voitte vahvistaa turvallisuudentunnetta avoimuudella ja rehellisyydellä. Älä viesti rivien välissä, vaan kerro, mitä haluat. Kysy kumppaniltasi suoraan, mitä hän tarkoittaa.

Yhteiset suunnitelmat taas luovat pysyvyyttä. Suunnitelmien ei tarvitse liittyä vakaviin aiheisiin, kuten avioliittoon ja lapsiin. Suhde tuntuu kuitenkin selkeämmältä, kun tiedät, mitä toinen aikoo tehdä ensi viikolla ja vietättekö kesän yhdessä.

Miksi mies ei halua edetä suhteessa? Kysyimme asiantuntijalta, mistä jarruttelu parisuhteessa johtuu.

2. Luottamus

Luottamuksellisessa suhteessa et joudu pelkäämään valheita tai salaisuuksiesi vuotamista. Kumppanistasi ei paljastu ikäviä yllätyksiä, eikä sinun tarvitse teeskennellä tai salailla mitään.

Näin vahvistatte luottamusta: Avoimuus ja lojaalius ovat parhaita tapoja lisätä luottamusta. Älä peittele mokiasi ja murheitasi, vaan puhu niistä. Rohkaise myös kumppaniasi puhumaan. Älä vähättele tai ohita häntä, kun hän puhuu aroista aiheista.

Jos puhuminen tuntuu vaikealta, kysele toiselta päivän kuulumiset ja kerro omasi. Esimerkiksi työasioiden kautta voi olla turvallisempaa siirtyä puhumaan tunteista.

Säilytä kumppanisi salaisuudet äläkä kerro hänelle ystäviesi kaikkia yksityisasioita. Näin viestität, ettei hänenkään tarvitse pelätä salaisuuksiensa leviävän.

Keskustele: Jatkuva luottamuspula ja epävarmuus parisuhteessa, vinkkejä kaivataan

3. Lohtu

Kuumakin suhde tuntuu pinnalliselta, jos ette saa toisiltanne lohtua. Lohduttaminen kertoo, että hyväksytte toisenne heikkoina hetkinä. Tämä tunne on luottamuksen ja turvallisuuden edellytys.

Näin vahvistatte lohtua: Kuuntele toista, kun hän haluaa puhua peloistaan ja vaikeuksistaan. Anna hellyyttä: halaile, silittele, suutele ja pyyhi kyyneleet.

Hellä koskettelu vahvistaa yhteenkuuluvuudentunnetta ja vapauttaa mielihyvähormoneja. Lohduttavan läheisyyden ei tarvitse johtaa aina seksiin, sillä suhde tarvitsee myös paijaamista.

Keskustele: Miesystäväni ei välitä hellyydestä

Kannustava kumppani ei rajoita tai vähättele, vaan tukee ja rohkaisee.

Kannustava kumppani ei rajoita tai vähättele, vaan tukee ja rohkaisee.

4. Rohkaisu

Hyvä suhde antaa voimaa astua mukavuusrajojemme ulkopuolelle. Kannustava kumppani ei rajoita tai vähättele, vaan tukee ja rohkaisee.

Näin vahvistatte rohkaisua: Tue kumppaniasi hänen haaveissaan. Älä mieti heti, ovatko ne sinulta pois, vaan kannusta häntä tavoittelemaan unelmiaan.

Kerro avoimesti myös omista haaveistasi. Kun kumppanisi kannustaa sinua, kerro, että hänen sanansa ovat sinulle tärkeitä.

Vähättely on nöyryyttämistä – terveen ylpeyden tuhoaminen rikkoo arvokkuuden tunteen

5. Jännitys

Kipinä syntyy sopivasta jännityksestä ja eroottisesta vetovoimasta. Jos arki on liian ennalta-arvattavaa, se tuntuu tylsältä. Yllätykset ilahduttavat ja ne saavat kumppanin tuntumaan kiehtovalta vielä vuosien jälkeen.

Näin vahvistatte jännitystä: Vaikka olisitte olleet pitkään yhdessä, älkää antako elämän rutinoitua liikaa. Olkaa spontaaneja ja leikkisiä. Yllätyksen ei tarvitse olla aina iso ja näyttävä. Jo se, että toinen tuo kotiin kukkia tai rakkaansa lempiruokaa, piristää.

Jos olette perheellisiä, vaalikaa yhteistä aikaa. Yrittäkää järjestää hoitoapua ja käykää treffeillä. Tehkää yhdessä jotain uutta, oli se sitten sup-lautailua tai ilta oopperassa.

Pitäkää myös seksielämä yllätyksellisenä ja vaihtelevana. Kokeilkaa välillä uusia paikkoja ja asentoja ja jakakaa fantasioitanne.

 Pitäisikö erota, jos suhde kyllästyttää? 9 keinoa, joilla rakkaus ja kipinä löytyvät jälleen

Lähteet: Psychology Today, Vixen Daily, Your Tango

X