Ihmissuhteet

Heidi, 42, on parisuhteessa reilusti nuoremman Villen kanssa – ”Meidät oli tarkoitettu kohtaamaan toisemme”

Heidi Revolla ja Ville Matilaisella on 16 vuoden ikäero. ”Muiden mielipiteillä ei ole meille väliä”, Heidi sanoo.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock ja Heidin kotialbumi

Heidi ja Ville ovat olleet yhdessä vuodesta 2021. "Toivottavasti loppuelämän saisin viettää Villen rinnalla", Heidi sanoo.

Heidi Revolla ja Ville Matilaisella on 16 vuoden ikäero. "Muiden mielipiteillä ei ole meille väliä", Heidi sanoo.

Iso ikäero parisuhteessa on hyvin harvinaista. Samassa kotitaloudessa asuvien avioparien ikäero on keskimäärin 3,4 vuotta. Annan Tilastokeskukselta saamien tietojen mukaan vain noin kuudella prosentilla ikäero on vähintään 10 vuotta, vajaa kahdella prosentilla vähintään 15 vuotta ja 0,5 prosentilla vähintään 20 vuotta.

Heteropariskunnilla on harvinaista myös se, että nainen on parisuhteessa vanhempi osapuoli. Nainen on miestä vanhempi vain viidenneksessä avioliitoista, kun taas mies on naista vanhempi 66 prosentissa avioliitoista. Lopuissa avioliitoista puolisot ovat keskenään saman ikäisiä.

Haastattelimme Heidi Repoa, jonka parisuhde on tilastojen valossa epätyypillinen. Heidi kertoo, millaista on olla parisuhteessa huomattavasti nuoremman miehen kanssa.

Heidillä, 42, ja Villellä, 26, on ikäeroa 16 vuotta

”Parisuhteemme sai alkunsa, kun Ville huomasi minut baarissa ja uskaltautui juttelemaan. Olimme tavanneet toisemme pari kertaa aikaisemmin yhteisen tuttavamme kautta, mutta emme olleet juurikaan jutelleet keskenämme.

Ville on luonteeltaan ujo, ja oli ihme, että hän rohkaistui tulemaan juttusilleni sinä iltana. Olen varma, että kohtalolla oli sormensa pelissä, ja meidät oli tarkoitettu kohtaamaan toisemme kahden. Olen siitä ikuisesti kiitollinen.

Molemmat tiesimme jo tutustuessamme, että meillä on ikäeroa, mutta emme sitä, kuinka paljon ikäeroa todella oli. Ikäero mietitytti meitä jonkin verran, mutta se ei kuitenkaan tuntunut täysin ylitsepääsemättömältä esteeltä kummankaan mielestä.

”Meidät oli tarkoitettu kohtaamaan toisemme.”

Heidi Repo

Muut ihmiset ovat suhtautuneet meihin pariskuntana todella positiivisesti. Ainakaan tutut eivät ole näyttäneet epäilyksiään.

Joskus tuntuu, että keräämme katseita, kun kävelemme käsi kädessä kadulla, mutta en osaa sanoa, ovatko ne olleet hyvän- vai pahantahtoisia. Mutta muiden mielipiteillä ei ole meille väliä. Rakastamme toisiamme valtavasti ja annamme sen myös näkyä.”

Iso ikäero parisuhteessa näkyy elämänkokemuksissa

”Ikäeromme näkyy jonkin verran kiinnostuksen kohteissamme. Miehelleni tietokonemaailma ja varsinkin tietokonepelit ovat tärkeitä. Itse taas en tietokoneita harrasta. Tietokonepelaaminen ei ole ollut omalle sukupolvelleni niin tyypillistä.

Läheisyyteen en näe ikäerollamme olevan vaikutusta. Itse olen ehkä enemmän läheisyyttä kaipaava kuin mieheni. Alkuhuuman tasoituttua tuntuu välillä, että itse olen se, jolla on enemmän myös seksihaluja.

Ikäero, tai pikemminkin eritasoiset elämänkokemukset, ilmenevät parisuhteessamme merkittävimmin siinä, miten osaamme käsitellä arjen haasteita.

Miehelläni ei ole aiempaa parisuhdekokemusta, kun taas itselläni sitä on roppakaupalla. Kokemattomuus näkyy esimerkiksi siinä, että hän suhtautuu kompromissien tekoon eri tavalla kuin minä. Hänen on myös pitänyt opetella ymmärtämään sitä, että molempien täytyy panostaa suhteen hyvinvointiin. Ei voi elää vain itselleen, jos haluaa olla parisuhteessa. Epäilen kokemattomuuden vaikuttavan myös esimerkiksi kommunikaatiotaitoihin parisuhteessa.

Toisaalta ehkä myös parasta on juuri se, että mieheni on aloittanut suhteemme niin sanotusti puhtaalta pöydältä, ilman huonoja suhdekokemuksia ja ennakkopelkoja.”

Lue myös Kotilieden juttu: Yrittäjä Sari Helin ja Ilkka Lääveri eivät anna 17 vuoden ikäeron haitata – paljastavat ihanan rakkaustarinansa Anna-lehdessä

”Kaiken täytyy olla tarkoitettu”

”Olin tehnyt jo surutyötä siitä, etten voisi koskaan saada lapsia. Mutta sitten elämä yllätti. Kohta meitä on kolme ja olemme perhe.

En ollut koskaan edes osannut unelmoida tästä kaikesta. Minulla on maailman ihanin mies rinnallani ja pieni poikanen syntyy ensi kuussa. Tämän kaiken täytyy olla tarkoitettu.”

Lue myös: Tällaista on parisuhteessa, jossa on suuri ikäero – Annan lukijat kertovat: ”Ystävä pisti välit poikki”

X