Ihmiset ja suhteet

Kotiäiti: Kulinarismin jäljillä

Teksti:
Anna.fi

Olen sivunnut ruokailua aiheena useat kerrat, mutta koska ainakin meillä se on uhmailun aihe numero yksi, niin omistettakoon sille kokonainen artikkeli. En kertakaikkiaan jaksa ymmärtää miksi syöminen on lasten mielestä niin kamalaa puuhaa. Muistan kyllä omasta lapsuudestani, että itsekin olin todella nirso ja huono syömäri, aina piti olla mausteetonta ja mahdollisimman simppeliä sapuskaa.

Oikeastaan vasta aikuisiällä olen oppinut pitämään ketsupista, majoneeseista ja joistakin salaatinkastikkeista, mutta vieläkin kierrän kaukaa esimerkiksi sipulit, keitetyt vihannekset ja sienet. Ymmärrän siis sen, että makuja on monenlaisia ja kaikesta ei voi tykätä, mutta silloin kun syöminen ylipäätään, oli ruokana mitä hyvänsä, on kamala koettelemus, niin kiinnostaisi tietää miksi.

Onko kyseessä jokin lasten salaliitto, jolla pyritään protestoimaan leikkien keskeytymistä vastaan vai yleisesti ottaen kapina vanhempien auktoriteettia vastaan, kun lapsi ei saa itse päättää milloin ja mitä haluaa syödä?

”Kiitos, kiitti äiti”, kuuluu yleensä jo parin ensimmäisen haarukallisen jälkeen. Sitten alkaa neuvottelu, huomion siirtämineen toisaalle, laskemiskikkailut ja tietenkin ne perinteiset lahjonta, uhkailu ja kiristys. ”Syö vielä kolme perunanpalaa ja tämän verran lihaa, niin sitten saat yhden karkin jälkkäriksi.” Lautaselle vedetään rajaa ja toiselle puolelle kasataan sopivaksi katsottu annos.

Juuri numerot oppineen tenavan saattaa jopa saada hetkeksi keskittymään ruokailuun laskemalla haarukallisia. Mutta kun haarukka taas pysähtyy ja tilalle astuu maidon purskuttelu, on aika siirtyä syy-seuraus-järkeilyyn. ”Ei jaksa lähteä ulos leikkimään, jos ei ole syönyt mahaa täyteen.” Kun järkipuhe todetaan tehottomaksi, on vuorossa ”ja yhtään lastenohjelmaa ei sitten katsotan tänään jos ei ruoka mene alas.” Tilanne päättyy lopulta jomman kumman luovutusvoittoon.

Jos jotakin positiivista meidän lasten syömisistä, niin molemmat ovat kyllä osoittautuneet kiitettävän ennakkoluulottomiksi ja kokeilunhaluisiksi. Maistamaan ei tarvitse patistella ja oudotkin ruoat kiinnostavat – siis siihen pisteeseen asti, kun niitä tarjotaan ateriaksi, eikä vain maistiaiseksi.

Joskus mietin huvittuneena, että ovatkohan raskausaikana koetut kummalliset mielihalut, mitä erilaisimpien ruoka-aineyhdistelmien suhteen, siirtyneet napanuoran kautta vauvaan? Vai mikä muu selittää sen, että lapsi tahtoo aamupuuroonsa raejuustoa ja ketsuppia?

Oma lukunsa on tietenkin myös pikaruokapaikoissa vierailu. Joskus nälkä yllättää kesken ostosreissun – joka jo itsessään saattaa pahimmillaan olla melkoinen tahtojen taistelu – ja pesueen kanssa täytyy pysähtyä haukkaamaan hiukopalaa. Kun ensin on jonotettu kiljukaulojen kanssa hieman liian pitkä aika ja ruoka saatu onnistuneesti kannettua yhdellä kädellä pöytään, alkaa varsinainen koitos.

Vauva köytetään tuoliinsa, isompi asetellaan omaansa, desinfioidaan kädet, puhalletaan ranskalaisiin, kaivetaan nivaska käsipaperia valmiiksi, otetaan esiin vauvan eväät, ojennetaan ketsuppia, pyyhitään pillimehua paidalta, syötetään yhtä, autetaan toista. Sitten esikoisesta näkyykin enää vain takaraivo, joka viilettää kovaa kyytiä kohti leikkipaikkaa. Hampurilaisesta nakerrettiin vähän reunaa ja ranskalaiset aseteltiin riviin pöydälle, ketsuppisten sormenjälkien kaveriksi. Money well spent.

Seisovia pöytiä ei useinkaan kannata hyödyntää edellä ilmitulleesta syystä. Tämän allekirjoittavat varmasti myös omat vanhempani muistellessaan hiirenannoksiani ja vähemmän hienostunutta makuaistiani, joka todellakin hyväksyi vain ihan perusruoat. Isäni muistaa vieläkin kerran, jolloin maksoi kylpylän seisovassa pöydässä 30 markkaa lastenannoksesta ja minä söin yhden perunan. Tulipahan potulle aika kova kilohinta.

Kello on yksi ja on lounasaika. Olen jo antanut kaksi ennakkovaroitusta siitä, että kohta syödään. Tämä siksi, että kaikki on meillä nykyään ”ihan kohta”. Kehoitan tulemaan pöytään. ”On vielä kuumaa”, huikkaa Luka potkuautonsa kyydistä, eikä edes hiljennä vauhtia keittiön ohittaessaan. Käärin hihat ja vedän syvään henkeä. Olen valmis takaa-ajoon.

Heli Koppila

X