Ihmiset ja suhteet

Lesbouden uusi esiintulo

Teksti:
Laura

Mikä kiinnostaisi mediaa enemmän kuin kauniit ja menestyvät nuoret naiset, jotka hyväilevät toisiaan julkisesti? Iloinen ja sievä näyttelijätär Lindsay Lohan ja uljas Portia de Rossi vaaleanpunaisessa tylliunelmassa murtavat perinteisestä käsitystä ankean askeettisesta lesboudesta. Mitä lesboudelle on tapahtunut vuosikymmenissä, milloin lesboudesta tuli hyväksyttävää ja kiiltävien sivujen tähtösten juttu? Ovatko tabut tyystin murtuneet?

Lesbouden uusi esilletulo

Lisää näkyvyyttä

”Mikä olisikaan kiehtovampaa kuin kaksi kaunista ja feminiinistä, toisiaan syleilevää tunnettua naista? Tämä on omiaan rohkaisemaan nuoria lesboja tekemään samoin”, sanoo kirjailija Wendy DelormeLibération-lehdessä. ”Lindsay Lohan on omiaan tekemään sen, mihin juuri koko 1970-luvun homoseksuaalinen liikehdintä tähtäsi, eli saavuttamaan maksimaalisen näkyvyyden lyhyessä ajassa”, hän jatkaa.

”Kymmenen vuotta sitten kustantajat eivät suostuneet edes puhumaan kanssani puhelimessa. Nyt vien kumppanini kanssa lapset yhdessä kouluun”, kertoo kustannustoimittaja Anne Rambach. Historia on yrittänyt marginalisoida lesbot, 1800-luvulla lesbous diagnosoitiin hysteriaksi ja toisen maailmansodan aikana lesbous rinnastettiin prostituutioon.

L-koodi ja Lipstick –lesbojen esiinmarssi

”Televisiosarja L-koodin uskomaton suosio on tehnyt hyvää lesbojen näkyvyydelle ja mediakuvalle. Siinä on kauniita, viehättäviä naisia. Siilihiuksisten, butch–tyyppisten lesbojen rinnalle on tullut glamöröösejä lipstick ja fem-lesboja. Yhteiskunnan kannalta on hyväksyttävää, että nämä naiset eivät mitenkään poikkea valtavirrasta. He tosin peilaavat naiseuttaan siten kuin heterotkin, käyttävät naiseuden koodeja hyväkseen”, sanoo sosiologi Natacha Chetcuti.

”Se, että käytän minihameita ja pukeudun kauniisti avaa minulle useita ovia”, sanoo Ursula del Aguila, homoseksuaalisen lehden päätoimittaja. ”Voi kritisoida sitä, että L-koodin lesbot tukevat stereotyyppistä kauneusihannetta, mutta löydän itseni siitä kirjaimellisesti”, jatkaa Ursula del Aguila. ”Odotan silti sitä päivää, jolloin juorulehtien kannessa on muita kuin ultrafeminiinejä naispareja. Silloin on todella tapahtunut jotain.”

Lesbouden uusi esilletulo

Uuden sukupolven lesbot

Uusi sukupolvi haluaa vapauttaa itsensä 1970-luvun hieman raskaasta painolastista. 1970-luvun älykkölesbot ovat toista kuin tämän päivän nuoret naiset, jotka korostavat naiseuttaan minihameilla, korkokengillä, avonaisilla topeilla ja vaalennetulla hiuspaljoudella. Lesboilla on nykyään aivan toinen asenne, he korostavat feminiinistä puoltaan, ovat ylpeitä naiseudestaan. ”Myös feministit ovat vapautuneet”, Ursula del Aguila sanoo.

Lesboihin liittyvät ennakkoluulot eivät ole aivan täysin hälvenneet. Lesbojen järjestö SOSin tekemän tutkimuksen mukaan 63 prosenttia lesboista on kokenut homofobiaa. Melissa, 33, on muuttanut Los Angelesista Pariisiin.

”Tunnen useita kuuluisia näyttelijöitä ja laulajattaria, jotka pelkäävät paparazzi-kuvien romuttavan heidän suosionsa. Yksi esimerkki on Jodie Foster, joka nähtiin usein  ex-kumppaninsa Cydney Berhardin kanssa. Vasta vuonna 2007 hän uskalsi julistaa olevansa lesbo. Kolme kuukautta myöhemmin Cynthia Nixon, joka näytteli Mirandaa televisio-sarjassa Sinkkuelämää, kertoi olleensa kolme vuotta naissuhteessa. Nämä naiset ovat liian vanhoja esittääkseen ensirakkauksia amerikkalaisissa filmeissä, joten he uskalsivat tulla ulos”, Melissa sanoo. Asiat ovat edistyneet, mutta Melissa kaipaa lisää yhteiskunnallista tunnustusta.

”Lesbot tarvitsivat näyttävällä paikalla olevan naisen äänitorvekseen. Useat vaikutusvaltaiset naiset kuitenkin kieltäytyvät, sillä he ovat taistelleet kauan päästäkseen niin pitkälle.”

X