Muista, että lahjaetiketin mukaan tärkeintä lahjassa ei ole hinta vaan ajatus.
Ihmissuhteet

Mitä lahjaksi opettajalle, ystävälle, kollegalle…? Lahjavinkit eri tyypeille

Mitä hankkia lahjaksi ystävälle, jolla on tarkka maku? Entä lapsen opettajalle? Kollegalle? Näillä vinkeillä onnistut.
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: iStock

Tietyille ihmisille oikeanlaisen lahjan ostaminen voi olla vaikeaa.

Millainen lahja kannattaa ostaa esimerkiksi naapurille, lasten opettajalle, kalliista mausta tunnetulle ystävälle, teini-ikäisille sukulaislapsille, aikuisille sisaruksille, isovanhemmille tai työkavereille?

Listasimme muutaman lahjan hankintaa helpottavan vinkin:

Lahja naapurille

Haluaisitko muistaa naapuriasi jouluna? Naapurin lahjan hankintaan ei kannata kuluttaa liikaa paukkuja. Esimerkiksi juusto ja hyvä hillo ilahduttavat häntä varmasti.

Lahja opettajalle

Opettajan ryhmässä on usein monta lasta. Siksi opettajan lahjan ei tarvitse olla suureellinen. Voit esimerkiksi pyytää lastasi tekemään opettajalle kortin tai koristelemaan kauniisti vaikka pari piparia. 

Lahja puolisolle

Puolisolle tai seurustelukumppanille lahjan ostaminen voi toisinaan aiheuttaa erityisiä paineita, sillä ihminen, jolle lahja annetaan on itselle erityinen ja rakas.

Yksi hyvä keino on kysyä suoraan, millainen lahja olisi hänelle mieluisa. Vaikka et saisikaan tarkkaa vastausta, saat todennäköisesti vihjeitä siitä, millaisesta lahjasta hän ehkä pitäisi. Jos puolisosi esimerkiksi sanoo, että hänelle mieluisinta olisi jokin yhteinen tekeminen, ei hänelle kannata ostaa kaupan kalleinta laukkua.

Jos puolisosi vastaa ”en mitään”, ei kannata luovuttaa. Silloin voit kysyä esimerkiksi puolisosi hyvältä ystävältä, mistä hän uskoisi puolisosi pitävän.

Lahja kalliista maustaan tunnetulle ystävälle

Jos ystävälläsi on kallis maku, kannattaa sinun yhdistää voimasi hänen muiden ystäviensä kanssa. Voitte yhdessä hankkia vaikka lahjakortin kauppaan, jossa ystävänne shoppailee tai hankkia lahjaksi tavaran, josta aivan varmasti tiedätte hänen ilahtuvan. Lahjakortti on tarkasta ja kalliista maustaan tunnetulle ystävälle se turvallisin lahja.

Lahja aikuiselle sisarukselle

Jos et tiedä, millainen lahja ilahduttaisi sisarustasi eniten, kokeile huumoria. Hänhän on sisaruksesi, olette nahistelleet ja kuittailleet toisillenne elämänne aikana ties mistä!

Mutta vaikka antaisit lahjaksi jotain hauskaa, älä silti osta roskaa.

Vaihtoehtoisesti voit ostaa hänelle myös herkkuja, ja lupautua sitten tuhoamaan ne yhdessä hänen kanssaan.

Lahja teini-ikäiselle sukulaislapselle

Älä missään nimessä kuvittele, että teini-ikäiselle lapselle voisi hankkia huumorilahjan. Muista: ei huumorilahjoja teini-ikäisille (eikä itse asiassa muillekaan lapsille)! Sinun huumorintajusi on teinin näkökulmasta todennäköisesti huonointa ikinä.

Älä myöskään mene siihen ansaan, että miettisit, mikä sinut olisi tehnyt iloiseksi teini-iässä. Kysy sen sijaan teini-ikäisen vanhemmalta lahjavinkkejä tai anna teinille yhteistä aikaa. Voit esimerkiksi viedä hänet elokuviin ja tarjota vaikka ruoat leffaillan päätteeksi.

Lahja kollegalle

Jos ostat kollegallesi lahjan, olette ilmeisesti hyvissä väleissä. Näin ollen olette viettäneet paljon aikaa yhdessä. Mieti: mistä hän on puhunut lounaspöydässä tai kahvitauoilla? Ehkä kollega on maininnut rakastavansa vaikka jotakin tiettyä makua. Jos tiedät, että hän pitää erityisesti esimerkiksi kuivatuista viikunoista, pyöräytä tai osta viikunakakku. Tällainen lahja viestii työkaverillesi, että olet kuunnellut hänen juttujaan.

Lahja ruuhkavuosia elävälle ystävälle

Ruuhkavuosia elävä ilahtuu mistä tahansa, mikä helpottaa hänen arkeaan. Tilaa ystävällesi esimerkiksi lähikaupasta kotiin kuljetettavan ruokakassin viikoksi? Tai ilmoittaudu lapsenvahdiksi ja anna hänelle lahjaksi pari tuntia omaa aikaa.

Lahja vanhemmille ja isovanhemmille

Vanhempien ja isovanhempien lahjoista ei kannata stressata. Jos he ovat lukuihmisiä, kirja on yleensä hyvä lahja. Entä jos leipoisit jokin perinteisen joulukakun. Monet vanhemmat ja isovanhemmat nauttivat tutuista makumuistoista, jotka vievät heidät lapsuusaikojesi jouluihin. Ja niinhän he sinut aina näkevät: lapsena.

Lähteet: Huffingtonpost, The New York Times

X