Työ ja raha

Näin mokaat varmasti small talkin – 8 tapaa kiusaantua juhlissa

Small talk eli smolari on jokaisten juhlien ja työpaikan virallisten tapahtumien pakollinen paha. Sitä on hankala täysin välttää, mutta näillä vinkeillä pääset karkuun suurinta osaa ystävällisestä ja tyhjänpäiväisestä hölöpölöstä.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Small talk eli smolari on jokaisten juhlien ja työpaikan virallisten tapahtumien pakollinen paha. Sitä on hankala täysin välttää, mutta näillä vinkeillä pääset karkuun suurinta osaa ystävällisestä ja tyhjänpäiväisestä hölöpölöstä.

Älä ota etukäteen selvää tilaisuudesta

Tärkeintä on ilmestyä paikalle. Kyllä sinulle sitten paikan päällä selviää, mikä tilaisuus olikaan kyseessä. Tosin voi olla ikävä tilanne huomata olevansa ainoa tennareihin pukeutunut vieras, kun kaikki muut ovat ahtautuneet pikkumustiin tai pukuihin.

Näytä kyllästyneeltä

Inhoatko small talkia? No näytä se. Ynseys on katoava luonnonvara. Useimmat todennäköisesti jättävät sinut rauhaan, jos näytät sekä ilkeältä että kyllästyneeltä.

Jäykistele

Jos joku tulee sinulle juttelemaan, älä intoudu liian tuttavalliseen keskusteluun. Pidä keskustelu kynsin hampain asiallisena ja muodollisena. Parhaiten se onnistuu ohittamalla vastapuolen tuttavalliset sanavalinnat ja vetämällä keskustelu aina takaisin työasioihin.

Ota drinkki

Ja toinen, ja kolmas. Jos pelkästään jännität small talkia, alkoholi on ystäväsi. Ja kyllähän kaikki muutkin tilaisuudessa juovat. Sitten kun olet kumonnut tarpeeksi monta tsemppihuikkaa, voit alkaa minglailla.

Mieti jatkuvasti sitä, miten koulutettuja muut ovat

Tuollakin on tuo, jonka tekemisiä arvostan. Mutta mitä se minun kanssani jaksaisi jutella? Ei minulla ole mitään sitä kiinnostavaa tietoa. Itseään vähättelevä asenne takaa sen, että olet yksin koko tilaisuuden tai liimaat kylkeesi muita, joilla on samanlainen asenne.

Puhu itsestäsi

Joissakin tilanteissa small talk voi tuntua hyvältä. Johtuuko se kenties alkoholitarjoilusta vai siitä, että pääset hetkeksi pois toimistolta? Ei sillä niin väliä. Kerrankin saa puhua vain itsestään, töistään, urahaaveistaan, perheestään, harrastuksistaan… Mihin kaikki menevät? Minulla on juttu kesken!

Luennoi alastasi

Voit välttää small talkin pinnallisuuden alkamalla luennoida aiheesta, joka on itsellesi tuttu. Kerro siitä perin pohjin ammattitermejä käyttäen. Keskustelu on hyvä säilyttää monologimuotoisena. (Ks. myös vinkki Puhu itsestäsi.)

Jos mokaat, älä yritä uudelleen

Pieleen meni. Tiedät itsekin. Ehkei small talk ole juttusi. Turha edes yrittää opetella sitä.

Lähteet: Laura Schwartz: Syö, juo & menesty (suom. Terhi Pääskylä-Malmström), www.themuse.com

Lue myös:

Oletko introvertin ja ekstrovertin välimaastoon sijoittuva joustava ambivertti?

Amerikkalainen puhuja ja tv-kommentaattori Laura Schwartz: Näillä 5 vinkillä verkostoidut kuin ammattilainen

X