Ihmiset ja suhteet

Pitäisikö erota? Nämä 10 merkkiä paljastavat, onko suhteenne väljähtänyt

Teksti:
Anna.fi

Jos ensimmäiset tyytymättömyyden merkit jättää huomiotta, suhde voi vähitellen hiipua. Listasimme seikat, joihin tarttumalla voitte löytää rakkauden ja himon uudelleen.

1. Väheksytte toistenne saavutuksia

Kumppanin saavutusten vähättely kertoo arvostuksen puutteesta. Tasapainoisessa suhteessa molemmat iloitsevat toistensa menestyksestä. Puolison saavutusten vähättely kertoo usein huonosta itsetunnosta tai pettymisestä omaan urakehitykseen. Kateus murentaa rakkautta, jonka tulisi olla voimavara – ei kilpailukenttä.

Keskustele: Mies väheksyy jatkuvasti

2. Nolaatte toisenne muiden edessä

Kumppanin nolaaminen muiden edessä on ilkeää. Pitkässä suhteessa kehittyy yhteinen huumori, joka voi olla ronskiakin. Nauraminen toisen kustannuksella on kuitenkin eri asia kuin pieni kiusoittelu. Kaikkien pitäisi pystyä nauramaan hassuille mokilleen, mutta kenenkään ei tarvitse olla jatkuvasti ilkeiden vitsien aihe.

Keskustele: Aviomies puhuu pahaa selän takana

3. Kaipaat enemmän yksinäisyyttä kuin yhteisiä hetkiä

Kaikki tarvitsevat omaa aikaa, mutta yhteiselämä ei saa tuntua raskaalta. Suhde ei toimi, jos huomaat haaveilevasi jatkuvasti hetkistä yksin tai kavereidesi kanssa. On normaalia, että suhteessa on välillä laimeita kausia. Ajatus yhteisestä arki-illasta kotona ei saisi silti ahdistaa.

4. Riitelette jatkuvasti kotitöistä

Kypsässä suhteessa molemmat ottavat vastuuta arjesta. Voitte jakaa kotityöt makunne mukaan, kunhan työnjako on tyydyttävä. Jatkuva kotitöistä riitely kertoo tyytymättömyydestä suurempiin asioihin. Valittaja voi kokea, että suhteessa eletään vain toisen ehdoilla. 

Keskustele: Miten saan miehen tekemään osansa kotitöistä?

5. Puhutte toisillenne riidanhaluisesti

Hyvässä suhteessa on paljon avointa vuorovaikutusta. Rakkauden hiipuessa kumppanit hakevat konflikteja, mutta eivät yritä ratkoa niitä. Jos ette ole tottuneet puhumaan tunteistanne, riitely voi olla ainoa tapa ilmaista pahaa oloa.

Keskustele: Kun toinen syyllistää jatkuvasti

6. …tai ette ole enää aikoihin puhuneet mistään

Puhuminen on tärkeää, jotta pysytte ajan tasalla toistenne ajatuksista. Puhumattomuus voi kieliä siitä, että otatte toisenne itsestäänselvyyksinä. Jos syvälliset keskustelut tuntuvat vaikeilta, kysykää toisiltanne ainakin, miten päivä on sujunut.

7. Riitelette siitä, kumman tarpeet ovat tärkeämpiä

Suhde ei voi keskittyä vain toisen tarpeiden ympärille. Toimivassa suhteessa molemmat tekevät välillä kompromisseja toisen hyväksi. Etenkin lapsiperheissä oma aika on usein kortilla. Tällöin on tärkeää, että molemmat saavat välillä lepoa ja aikaa harrastuksilleen ja ystävilleen.

Lue myös: Onko kaikki vika vain puolisossa?

8. Seksi ei huvita, tai käytätte sitä kiristämiseen

Seksin loppuminen on yleisimpiä merkkejä suhteen väljähtämisestä. Intohimon ei tarvitse aina roihuta, mutta molempien pitäisi tehdä töitä sytyttääkseen sen. Seksillä kiristäminen on epäreilua. Erotiikan pitäisi olla ihana, yhteinen asia – ei palkinto, jonka eteen pitää tehdä töitä.

Lue myös: Naisen seksuaalinen haluttomuus

9. Arvonne ovat täysin erilaiset

Jotta suhde toimisi, teillä on oltava joitakin yhteisiä perusarvoja. Yhteistä elämää on vaikea rakentaa, jos olette täysin eri mieltä esimerkiksi työstä, rahasta ja perheestä.

10. Ette puhu tulevaisuudesta

Kun rakkaus hiipuu, hiipuvat myös yhteiset unelmat ja tavoitteet. Suunnitelmia lykätään ja tulevaisuudesta puhumista vältellään. Kaikkien suhteiden ei tarvitse johtaa avioliittoon, lapsiin ja asuntolainaan. Toimivassa suhteessa molemmille on kuitenkin selvää, mihin suuntaan elämän toivotaan kehittyvän.

Keskustele: Nainen ei halua puhua suhteen tulevaisuudesta

Hyvä parisuhde kasvattaa ihmistä

Kypsässä suhteessa antaminen ja saaminen ovat tasapainossa. Kumppanit eivät käytä toisiaan itsetuntonsa pönkittäjinä. He eivät palvele toisiaan jatkuvasti, mutta ovat valmiita joustamaan ja tekemään kompromisseja.

Aikuisetkin tarvitsevat turvallisuutta, hyväksyntää ja huomiota. Kun alkuhuuma tasoittuu, alamme kaivata suhteelta entistä enemmän näitä asioita. Rakastava ja tasapainoinen kasvuympäristö kehittää lapsen tunne-elämää. Parisuhde vaikuttaa aikuiseen samalla tavalla. Hyvä suhde auttaa ihmistä kehittämään tunnetaitojaan ja vuorovaikutustaan.

Toisen hyväksyminen ja terve itsekritiikki ovat kypsän suhteen avaimia. Kumppanin vikojen korjaaminen ei saa olla suhteen päämäärä. Rakastava kumppani pysähtyy myös välillä miettimään, antaako hän toiselle yhtä paljon tukea ja hyväksyntää kuin saa sitä itse.

Lue myös:

Terapeutti Kari Kiianmaa: Näin vältät pitkän parisuhteen ”varmat” kriisit
Millainen on hyvä ero? Lue asiantuntijan haastattelu
Ero voi olla elämäsi paras päätös

Teksti: Janica Brander
Kuvat: Colourbox

Lähteet: eHarmony, Greatist, Huffington Post, Lifehack, Rakkaudeksi

X