Ihmissuhteet

Psykologi: ”Haavoittuvainen ihminen paljastaa itsestään asioita, joita ei näe ulospäin” – harjoittele haavoittuvuutta ja nosta ihmissuhde uudelle tasolle

Itsensä haavoittuvaiseksi asettava raottaa ajatustensa verhoa. Kysyimme psykologilta, miten haavoittuvuutta voi harjoitella ja miksi tunteiden ja tarpeiden ääneen sanominen vie ihmissuhdetta harppauksen eteenpäin.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Itsensä tunnetasolla alttiiksi laittava ihminen asettaa itsensä haavoittuvaksi.

Itsensä haavoittuvaiseksi asettava raottaa ajatustensa verhoa. Kysyimme psykologilta, miten haavoittuvuutta voi harjoitella ja miksi tunteiden ja tarpeiden ääneen sanominen vie ihmissuhdetta harppauksen eteenpäin.

Lempielokuvan tai nolojen lapsuusmuistojenkaltaisista kevyistä sekä hauskoista asioista on helppo puhua niin tuttujen kuin tuntemattomienkin kanssa. Mutta mitä tapahtuu silloin, kun jakaa rohkeasti syvimpiä tuntojaan, toiveitaan, ajatuksiaan tai vaikkapa muistoista synkimpiä? Haavoittuvuus on osa meistä jokaista. Oman haavoittuvuuden näyttämistä voi harjoitella konkreettisilla keinoilla.

Haavoittuvuuden paljastamisen avulla ihmissuhde uudelle tasolle

Itsensä tunnetasolla alttiiksi laittava ihminen asettaa itsensä haavoittuvaksi. Väestöliiton psykologi Jaana Ojasen mukaan haavoittuvuus on noussut keskeiseksi termiksi ihmissuhteista ja erityisesti parisuhdeasioista puhuttaessa.

– Haavoittuvainen ihminen paljastaa itsestään asioita, joita ei näe ulospäin. Hän laskee emotionaalista suojamuuriaan puhumalla herkistä aiheista, joita toinen voisi esimerkiksi väittelytilanteessa käyttää hyväkseen, hän sanoo.

Syvimpien tuntojen jakaminen saattaa tuntua pelottavalta, vaikka sen tarkoitus ei ole asettaa itseään alttiiksi hyökkäykselle. Ojanen näkee haavoittuvuuden keinona lisätä läheisyyttä ihmissuhteissa silloin, kun riittävä luottamus on saavutettu. Mitä läheisemmäksi toisen kanssa tulee, sitä helpompaa puhuminen on.

– Haavoittuvuuden paljastaminen on voimallinen tapa lisätä tunneyhteyttä toisen kanssa. Jos yhteyttä ei pysty syventämään, voi parisuhde muuttua tylsäksi. Avoimuus myös helpottaa vuorovaikutusta ja voi auttaa konfliktien ratkomisessa, hän sanoo.

Nainen ja mies pitävät toisiaan kädestä.
Haavoittuvuuden paljastaminen on voimallinen tapa lisätä tunneyhteyttä toisen kanssa.

Haavoittuvuus on taitolaji

Avoin tunteiden ilmaiseminen auttaa omien tunteiden säätelyssä, mutta ensin tunteista pitää kuitenkin itse olla kartalla. Konkreettisesti se tarkoittaa tunteiden tunnistamista.

Tunnetason paljastukset, kuten omien tarpeiden esiin tuominen, kiintymyksen osoittaminen, aloitteellisuus ihmissuhteissa ja oman epätäydellisyyden paljastaminen, tekevät ihmisestä haavoittuvamman, mutta läheisyyden lisäämiseksi kannattaa ottaa riskejä.

Haavoittuvaiseksi itsensä altistaminen on helpompaa, jos on saanut osakseen hyväksyntää virheistä huolimatta. Haavoittuvuutta kannattaakin harjoitella aluksi kaikista läheisimmissä ihmissuhteissa.

Jos ei ole sinut itsensä kanssa, saattaa torjutuksi tulemisen pelko aiheuttaa asioiden sanomatta jättämisen. Kaikkia kortteja ei kuitenkaan kannata iskeä pöytään kerralla, sillä etenkin orastavissa parisuhteissa on tärkeää arvioida, millainen avoimuus sopii tilanteeseen.

– Parisuhteen alku on kuin tanssia: pitää arvioida, mitä toinen kykenee ottamaan vastaan. Liian nopea asioiden paljastaminen voi pelästyttää toisen. Hän ei välttämättä ole valmis kuulemaan esimerkiksi rakkaudentunnustusta varhaisessa vaiheessa, Ojanen muistuttaa.

Haavoittuvuus – 4 konkreettista tapaa harjoitella sitä

Mutta miten haavoittuvuutta sitten voi ihan konkreettisesti harjoitella? Listasimme neljä keinoa:

1. Pettymyksen tunnustaminen

Konfliktia välttelevä henkilö saattaa monesti päätyä nielaisemaan pettymyksensä ja pahan mielen. Välillä kissa olisi hyvä nostaa pöydälle kertomalla toiselle, että tietty tilanne on saanut aikaan pahan mielen. Omista tarpeista kommunikointi antaa vastapuolelle mahdollisuuden selittää käyttäytymistään.

2. Virheiden myöntäminen

Kaikkivoipaisesta asenteesta luopuminen omien virheiden myöntämisen kautta laskee aseet toisen silmissä. Se on myös toimiva keino saada toinen puolellesi – moni tuskin jaksaa lyödä aseet riisunutta ihmistä konfliktitilanteissa.

3. Läheisyyteen liittyvien toiveden ilmaiseminen

Meistä jokainen tarvitsee läheisyyttä ja toisia ihmisiä. Toisten ihmisten tarvitseminen ei ole häpeä, vaan meihin jokaiseen sisäänrakennettu tarve. Joskus ihailemme itsenäisiä ja vahvoilta vaikuttavia ihmisiä, mutta kuitenkin ihmissuhteissamme kokema läheisyys vaikuttaa eniten elämämme laatuun. Läheisyyden tarpeet onkin siksi hyvä tunnustaa ensin itselleen, sitten myös toiselle.

4. Terve itsekkyys

Aina ei tarvitse mukautua toisten tarpeisiin, sillä välillä on tärkeää tehdä itselle mieluisia asioita. Terve itsekkyys voi tulla esiin vaikkapa yhteistä kesäretkeä suunniteltaessa. Mikä olisi juuri sinulle mukava kohde? Pitäydy omassa kannassasi, vaikka toinen ei siitä innostuisikaan.

X