Ihmiset ja suhteet

Sabotoiko ensirakkautesi nykyistä suhdettasi – näin selätät sen salakavalan vaikutuksen

Teksti: Anna.fi

Ensimmäinen vakava suhteesi vaikuttaa kaikkiin tuleviin parisuhteisiisi enemmän kuin mikään muu suhde elämäsi aikana. Näillä vinkeillä estät ensirakkauden vahingolliset vaikutukset ja saat onnellisemman parisuhteen.

Ensirakkaus ei unohdu koskaan, mutta toisinaan aika kultaa muistot vähän liiankin hyvin. Vaikka suhde olisi ollut kuinka kimurantti, saatat ajatella ensimmäistä eksääsi aina erityisellä hellyydellä.

Ongelma tästä tulee siinä vaiheessa, kun huomaat – tai mikä pahempaa, et huomaa – vertaavasi kaikkia uusia kumppaneitasi mielikuviisi ensimmäisestä ihanasta rakkaudestasi.
Aikuisiän parisuhteet onnistuisivatkin paremmin, jos voisimme välttää ensirakkauden kokonaan, väittää Essexin yliopistossa tehty tutkimus. Tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta tiedostamalla, millä kaikilla tavoilla ensirakkaus voi sabotoida myöhempiä parisuhteitasi, sen salakavala vaikutus on mahdollista välttää.

Näin estät ensirakkauttasi sabotoimasta nykyistä suhdettasi:

1. Hyväksy, että sen kokee vain kerran elämässä

Yleensä nuorena koettu rakkaus on täynnä epärealistisia odotuksia ja tunteita. Koska koet voimakkaat rakastumisen tunteet ensimmäistä kertaa, myös ensimmäinen ero on pahinta, mitä sinulle on siihen mennessä rakkausrintamalla tapahtunut.

Vaikka olisitkin mielestäsi päässyt yli erosta, on hyvin tavallista, että vertaat seuraavia suhteitasi huomaamatta ensimmäiseen rakkauteesi. Intensiivisen ja kiihkeän ensirakkauden jälkeen kypsät ja aikuismaiset parisuhteet saattavat tuntua vaisuilta pettymyksiltä – aivan kuin suhteesta puuttuisi jotakin.

Kun ymmärrät ja hyväksyt sen, ettei ensirakkauden kaltaista huumaa ole tarkoitettukaan koettavaksi kuin kerran elämässä, sinun on helpompi muodostaa uusi, onnellinen ja tasapainoinen, parisuhde.

Keskustele: Nuoruuden ensirakkaus ei jätä rauhaan

2. Pudota ensimmäinen eksä jalustalta

Ensirakkaus on täynnä ekoja kertoja: mies toi kukkia, vei unelmatreffeille, kokkasi illallisen, suuteli vesisateessa, käveli kanssasi käsi kädessä…On täysin luonnollista, että ihanat muistot saavat sinut vertaamaan uusia kumppaneitasi eksääsi.

Uuden miehen kannalta on kuitenkin tympeää, jos jatkuvasti huomauttelet hänelle, kuinka eksäsi toi sinulle ruusuja joka viikko tai auttoi aina takin päällesi. Eksän muiston vaaliminen estää sinua antamasta uudelle rakkaudelle mahdollisuutta – eikä kenenkään miehen ego kestä loputtomasti kakkosviulun soittelua.

Jos eksän ihannointi lähtee lapasesta ja estää sinua näkemästä, kuinka upeita miehiä huomiostasi kilpailee nyt, kannattaa eksän huonot puolet listata tylysti paperille. Niitä on kyllä, kun vain kaivelet muistiasi. Kaiva lappu esiin joka kerta, kun sinun tekee mieli alkaa korostaa eksäsi upeutta.

Lue lisää: Kun suhde loppuu, mutta rakkaus ei – Miten päästä vanhan suhteen yli?

3. Riko kaava

Ensimmäinen parisuhde asettaa rakkauselämälle pohjan, jonka päälle rakennat myös tulevat suhteesi. Saattaa olla, että parisuhteesi toistavat huomaamattasi samanlaista kaavaa.

Jos esimerkiksi ensirakkautesi oli jatkuvaa riitelyn ja sovintoseksin vuorottelua, on hyvin mahdollista, että myöhemminkin ajattelet sen olevan ainoa oikea tapa rakastaa. Jos uusi kumppanisi onkin pitkäpinnainen viilipytty, sukset menevät helposti ristiin, kun yrität väkisin kaivaa esille riidanaiheita vain todistaaksesi rakkauttasi.

Toistamalla väkisin vanhoja kaavoja saatat huomaamattasi pilata loistavan suhteen – ja aiheuttaa hämmennystä miehessä, joka ei pysty ymmärtämään ajatuksenjuoksuasi.

Jos huomaat suhteidesi kariutuvan aina samoihin ongelmiin, kannattaa asiasta jutella vaikkapa terapeutin kanssa. Vanhojen toimintatapojen rikkominen ei ole helppoa, mutta se on välttämätöntä, jotta voit löytää uuden onnen.

Lue lisää: Onko parisuhteesi kriisissä? Tunnista ennemerkit ja lue pariterapeutin ohjeet

4. Tee tilinpäätös

Aikuisiän suhde onnistuu, kun kumpikin osapuoli ymmärtää, ettei parisuhde ole koskaan valmis. Ongelmia on luvassa, jos suhteelle asetetaan heti alusta alkaen epärealistisia odotuksia. Aikuisiän parisuhteet kun harvemmin ovat täyttä ilotulitusta ensisuudelmasta lähtien.

Vaikka ensirakkautta ei voi käyttää kaikkien tulevien suhteiden peilinä, siitä voi kuitenkin oppia.

Jos sinusta tuntuu siltä, että ensimmäinen suhteesi kummittelee mielessäsi hieman liiankin täydellisenä rakkaustarinana, saattaa olla viisasta istua alas kynän ja paperin kanssa.

Tee ensirakkauden tilinpäätös kirjaamalla ylös kaikki ne asiat, jotka suhteessa olivat hyvää. Näitä asioita sinun on hyvä vaalia myös uusissa suhteissasi. Käy läpi myös ensirakkauden ikävät puolet, ja käy lista läpi joka kerta, kun uusi suhteesi alkaa vaikuttaa ensimmäisen suhteesi varjolta.

Lue lisää:

Älä jaa seksitarinoita, älä stalkkaa eksääsi – Näin vältät Facebook-mokat eron jälkeen
Miehet kärsivät sydänsuruista enemmän – Lue tuoreen tutkimuksen tulokset
Haluatko parantaa parisuhteesi? Lopeta nalkuttaminen ja aloita vikittely
Mitä jos viettäisitkin puolisosi kanssa seksiloman – 10 vinkkiä hyvään lomaseksiin

Teksti: Anna Nummisto
Kuva: Colourbox

Lähteet: The Classroom, The Guardian, University of California, Berkeley

X