Ihmiset ja suhteet

Tärkeitä valintoja - Mistä hyvä hoitopaikka lapselle?

Teksti:
Anna.fi

Syksyn mittaan monessa lapsiperheessä joudutaan tärkeiden valintojen eteen: Työt kutsuvat vanhempia -mistä löytää hyvä hoitopaikka lapselle? Kunnallisella puolella päivähoitojärjestelyihin ei voi aina itse vaikuttaa. Toiveita saa toki esittää, mutta takeita siitä, järjestyykö kaikki toiveiden mukaan, ei kuitenkaan aina välttämättä ole.

Joskus kaikki menee toiveiden mukaan: loistava hoitopaikka löytyy läheltä kotia, lapsi pääsee osaavien ammattitaitoisten ihmisten hoitoon mukavaan lapsiryhmään – olipa se sitten suurempi tai pienempi – ja elämä hymyilee. Aina ei kuitenkaan käy suinkaan niin onnellisesti. Lapsen hoitopaikka saattaa löytyä kilometrien päästä aivan toisaalta perheen asuinpaikkaan nähden. On tapauksia, jolloin saman perheen kahta lasta on jouduttu kujettamaan päiväkodeissa, jotka ovat molemmat täysin eri puolilla kuntaa. Lapsi saakin kenties perhepäivähoitopaikan vanhempientoiveiden vastaisesti päiväkotipaikan sijaan tai päinvastoin – tai hoitojärjestelyt ottavatkin takapakkia jollain muulla tavoin.

Oi niitä aikoja – Omia päivähoitomuistoja ja toisten kokemuksia

Lapset hoitoon

Moni palaa muistikuvissaan omiin ihaniin – jo ajan saatossa ehkä jo aavistuksen verran kultaantuneisiinkin – päivähoitoaikoihinsa ja toivoo jatkavansa perinteitä samalta pohjalta oman lapsensa kohdalla. Toiset taas perustavat päätöksensä sukulaisten ja tuttaviensa hyviin kokemuksiin – olipa kyse sitten perhepäivähoidosta tai päiväkodista. Yhtä kaikki: jokainen toimii lapsensa parhaaksi ja toivoo löytävänsä vaihtoehtojen joukosta sen lapsen kannalta ihanteellisimman.

Molemmilla hoitojärjestelyillä – niin päiväkotihoidolla kuin perhepäivähoidollakin lienee puolensa. Viime talvena Plaza- verkkopalvelun kävijät pohtivat päivähoitojärjestelyjen paremmuutta. Pisimmän korren kyselyssä nappasi niukasti päiväkoti, jota suosittiin selvästi eniten. Perhepäivähoidon kannalla olevat eivät tule kuitenkaan kaukana jäljessä.

Puheenvuoroja päiväkodista lapsen parhaaksi

Päiväkodin kannalla olevilla on hyviä muistoja omilta päiväkotiajoiltaan. Myös päiväkotihenkilökunnan ammattitaitoa ja osaamista arvostetaan laajasti. Seuraa on paljon ja toimintaa moneen lähtöön. Sosiaalistuminen sujuu. Joissakin päiväkodeissa toimii ns ”omahoitajasysteemi”, johon ollaan myös varsin tyytyväisiä.

– Suomessa on erittäin hyvin koulutettu ja ammattitaitoinen päiväkotihenkilökunta. Toivottavasti se näkyisi myös palkkauksessa. Kaikki kolme lastani ovat olleet päiväkodissa ja todella hyvin on mennyt. Lapset ovat viihtyneet ja kasvattajat ovat olleet asiansa osaavia ja ihania ihmisiä. Perhepäivähoitajat voivat olla myös todella hyviä ja motivoituneita työhönsä, mutta siellä on vähän tuurista kiinni, kuinka asiansa osaavan ja lapsilähtöisen henkilön hoitajaksi saa. Koulutustausta on vielä varsin kirjavaa, tuumii nimimerkki ”Sartsan”.

– Minusta päiväkoti kyllä on ihan hyvä paikka syrjäkylän lapselle tavata ikäisiään, koska maaseudulla on pitkät välimatkat ja toisten samanikäisten tapaaminen voi olla ihan oikeasti hankalaa toisin kuin kaupungissa, missä kerrostalon pihassa on paljon samanikäisiä lapsia, puhelee nimimerkki ”huutavan ääni korvessa”.

– Päiväkoti jossa toimii omahoitajasysteemi on paras vaihtoehto. Päiväkodissa on tuttu tila ja hoitajat vaikka se oma hoitaja olisi sairas, mutta perhepäivähoitajan sairastuessa joudut viemään lapset johonkin muuhun varattuun hoitopaikkaan, sanoo nimimerkki ”päiväkotiin siis”.

Joskus myös – vaikka toiveissa sitten olisikin jotakin muuta – olot ja elämäntilanne menevät joissakin tapaukissa edelle hoitojärjestelyjä miettiessä.

-Niin mielelläni olisin lapsen kotona hoitanut 3-vuotiaaksi, mutta rahatilanne pakotti töihin aikaisemmin. Päiväkotiin lapsen saimme, perhepäivähoitoa ei edes mietitty vaihtoehtona, sanoo nimimerkki ”Yhden lapsen äiti”.

Puheenvuoroja erinomaisen perhepäivähoidon puolesta

Perhepäivähoidon kannattajat ovat usein sitä mieltä, että perhepäivähoitajalla hoito on kotihoidonomaista ja siksi myös pienemmälle – ja kenties myös ujommalle – lapselle ensi alkuun parempi vaihtoehtona kuin päiväkoti, joissa ryhmät ovat usein varsin suuria. Perhepäivähoidossa olevat myös sairastelevat tästä syystä vähemmän. Onpa sekin joidenkin mieleen, kun perhepäivähoidossa olevien päiväohjelma on vähemmän aikatulutettua kuin päiväkodissa. Myös kunnallisten perhepäivähoitajien koulutusta arvostetaan.

– Alle 4-vuotias kuuluu ehdottomasti perhepäivähoitajalle. Olosuhteet ovat huomattavasti lähempänä kotihoitoa kuin päiväkodissa. Mielestäni pienelle lapselle on vaan eduksi, että saa olla ns. yhden ihmisen ”armoilla”. Ehkä sitten ennen kouluunlähtöä on hyvä siirtyä päiväkotiin, jossa on isommat ryhmät, pohdiskelee nimimerkki ” Perhepäivähoitajan hyvin tunteva”.

Lapset hoitoon

– Itse olen ollut molemmissa työntekijänä. Päiväkodissa ei ole syliä vaan lapset patistetaan leikkimään keskenään. Perhepäivähoitajalla on aikaa enemmän, koska ruoanlaitot ja siivoukset hoidetaan työpäivän jälkeen. Muutenkin perheeseen ja hoitolapseen syntyy usein vahvempi ja kiinteämpi suhde, toteaa nimimerkki ”Bettina”.

– Ilman muuta hyväksyn lapseni hoitopaikaksi vain perhepäivähoidon, jos en voi jatkaa taloudellisesti 3-v poikani hoitoa kotona ja varmempana takuuna valitsen vielä yksityisen hoidon niin saan varmasti lapseni ”pieneen” piiriin. Ei lapsen tarvitse ”laitostua” heti pienenä ja lapsen ei tarvitse heti pienenä oppia kaikkiin ”hienoihin” virikkeisiin. Normaali lapsuus niin kasvaa tasapainosia lapsia. Kolme vanhempaa lastakin on näin hoidettu ja ovat ihan tyytyväisiä elämäänsä, on kavereita ja harrastuksia, sanoo päättäväisesti nimimerkki ”Laitospaikka yök”.

– Pienille lapsille perhepäivähoito on mielestäni sopivampi kuin päiväkoti. Hoitaja pystyy huomioimaan paremmin perheiden ja kunkin lapsen erilaiset tarpeet ja toivomukset. Päiväkodissa toimitaan enemmän tarkkaan suunniteltujen toimintojen ja kelloaikojen mukaan, jolloin ei ole mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia toiveita. Myös sairastavuus perhepäivähoidon pienessä ryhmässä on vähäisempää kuin päiväkodissa. Kunnalliset ohjatut perhepäivähoitajat ovat koulutettuja ammattilaisia, joita vuosittain lisäkoulutetaan erilaisilla kursseilla. Heillä on ohjaajan lisäksi tukenaan myös erilaisten erityisammattilaisten verkko, esim. kiertävä erityislastentarhanopetaja, toteaa nimimerkki ” 2:n äiti nyt mummo”.

Ryhmäperhepäivähoidolla on kannattajansa

Ryhmäperhepäivähoidollakin on oma vankkumaton kannattajakuntansa.

– Ryhmäperhepäivähoito on paras kaikista! Perhepäivähoidon yksilöllisyys ja kodinomaisuus yhdistettynä päiväkodin rutiineihin ja säännöllisyyteen. Perhepäivähoidossa kaikki ryhmässä tapahtuva toiminta on vain yhden ihmisen harteilla, päiväkodissa taas yksilö jää helposti jalkoihin, kehuu nimimerkki ”täydelinen hoitopaikka” ryhmäperhepäivähoidon tarjoamia mahdollisuuksia.

Kotihoito puoltaa myös vankasti paikkaansa

Hyvin moni pitää ehdottoman tärkeänä, että lapsi saisi olla ainakin elämänsä ensimmäiset vuodet kotihoidossa, mutta onpa niitäkin, jotka kallistuvat kotihoidon puoleen aina siihen saakka, kunnes lapsi lähtee koulutielle.

– Pitäkää lapset hoidossa vain sen ajan jonka todella olette työssä. Parasta lapselle on kuitenkin olla kotona omien vanhempien hoidossa. Ei heidän kanssaan tarvitse koko ajan puuhata jotain, vaan lapset oppivat kyllä leikkimään itsekseenkin ja vanhemmat voivat sillä aikaa laittaa vaikka ruokaa. Monta asiaa voi tehdä myös lasten kanssa ja tietenkin välillä leikkiä ja touhuta vaan heidän kanssa, nimimerkki ”omat lapset kotona hoitanut” toteaa.

-Kyllä ”sylivaippavauvat” pitää äidin hoitaa itse kotona, ei saisi vieroittaa liian aikaisin. Seurauksena voi olla emotionaalisia häiriöitä. Jotka varsinkin aikuisiällä saattavat näkyä tunteettomuutena lasta kohtaan, pohdiskelee nimimerkki ”JiiTee Janakkalasta”.

X