Ihmissuhteet

Tuntuuko parisuhde väljähtäneeltä? Näin rakastut puolisoosi uudelleen

Ikävöitkö suhteenne alkuhuumaa? Omaan kumppaniin voi rakastua uudelleen. Nämä 9 konkreettista keinoa auttavat kadonneiden tunteiden ja intohimon metsästyksessä.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Keskittyminen ja katsekontakti auttavat löytämään rakkauden uudelleen. Kumppania kannattaa katsoa silmiin, kun puhutte tärkeistä asioista.

Ikävöitkö suhteenne alkuhuumaa? Omaan kumppaniin voi rakastua uudelleen. Nämä 9 konkreettista keinoa auttavat kadonneiden tunteiden ja intohimon metsästyksessä.

1. Leikkikää, että olette ensimmäisillä treffeillä

Toisen ottaminen itsestänselvyytenä, kritisointi ja puhumattomuus ovat yleisiä syitä suhteen väljähtämiseen. Rakkautta nakertava käytös on täysin päinvastaista kuin tapailuvaiheen hurmaaminen.

Jos haluat rakastua kumppaniisi uudelleen, pyri muuttamaan myös omaa käytöstäsi mukavammaksi. Kuvittele, että olette ensimmäisillä treffeillä. Muistele, mitä teit saadaksesi hänet ihastumaan itseesi. Miten osoitit, että olit hänestä kiinnostunut?

Kysy kumppaniltasi, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä, ja mistä hän haaveilee. Anna tunnustusta hänen saavutuksistaan, ole iloinen, huomaavainen ja kannustava.

2. Halatkaa kunnolla kolme kertaa päivässä

Kosketukset lisäävät mielihyvähormoni oksitosiinin erittymistä. Säännöllinen koskettelu vahvistaa rakkautta, eikä kosketusten tarvitse johtaa aina seksiin. Kävelkää käsi kädessä, halailkaa ja istukaa sylikkäin sohvalla.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan vähintään 20 sekuntia kestävät halaukset vähentävät stressiä ja verenpainetta ja vahvistavat parien kiintymystä. Parisuhteisiin erikoistunut psykologi Wendy Walsh suositteleekin pareille kolmea pitkää halausta päivittäin.

3. Nukkukaa kylki kyljessä

Myös unessa tapahtuva koskettelu voimistaa rakkautta. Edinburghin kansainvälisillä tiedefestivaaleilla julkaistu tutkimus osoitti, että lähekkäin nukkuvat parit ovat onnellisempia kuin ne, jotka nukkuvat kaukana toisistaan.

94 prosenttia kylki kyljessä nukkuvista pareista oli suhteeseensa tyytyväisiä. Lähes metrin päässä puolisostaan nukkuvista vastaajista 68 prosenttia koki suhteensa hyväksi. Koskettelu synnyttää positiivisen kehän: fyysinen läheisyys lisää rakkautta, ja tunneside saa parin hakeutumaan vielä lähemmäs toisiaan.

Lähekkäin nukkuvat parit makoilivat mieluiten selät vastatusten, sillä kasvokkain tai lusikassa nukkuminen voi olla tukalaa. Jos lähekkäin nukkuminen on hankalaa kuumina kesäöinä, pitäkää toisianne kädestä kiinni tai nukkukaa jalat lomittain.

Lue myös: Pitkä parisuhde – miksi yhteen kasvaminen kannattaa

3. Katsokaa toisianne silmiin, kun keskustelette

Psykologi Arthur Aron teki vuonna 1997 kokeen, joka todisti, että syvällinen keskustelu ja silmiin katsominen saavat ihmiset kiintymään toisiinsa.

Kokeessa ventovieraat kyselivät toisiltaan henkilökohtaisia kysymyksiä ja katsoivat toisiaan silmiin neljä minuuttia. Osallistujat kertoivat alkaneensa tuntea romanttisia tunteita keskustelukumppaniaan kohtaan.

Keskittyminen ja katsekontakti auttavat löytämään rakkauden uudelleen, jos kommunikaationne on typistynyt murahteluksi. Katso kumppaniasi syvälle silmiin, kun puhutte tärkeistä asioista. Opettele kertomaan hellistä tunteistasi myös pelkillä katseilla.

4. Urheilkaa ja harrastakaa yhdessä

Fyysinen harjoittelu lisää mielihyvähormonien erittymistä. Yhteinen hikitreeni voi olla jopa eroottinen kokemus. Urheilu kohottaa myös itsetuntoanne. Vartalonne sutjakoituvat, ja saatte toisistanne mukavaa silmänruokaa.

Kimppaurheilu vahvistaa myös henkistä sidettänne. Kannustatte toisianne ja pyritte yhteiseen päämäärään: vielä sata metriä, vielä yksi kyykkäys.

Jos ette pidä urheilusta, toteuttakaa jokin muu projekti, jossa puhallatte yhteen hiileen. Kunnostakaa polkupyörä, kootkaa suuri palapeli tai kokkailkaa kaksin.

5. Sulkekaa puhelimet, tietokoneet ja tabletit

Älylaitteet ovat uhkia parisuhteelle. Amerikkalaistutkimuksen mukaan 70 prosenttia naisista koki, että teknologia häiritsi heidän suhdettaan. Mitä enemmän parit käyttivät älylaitteita, sitä enemmän suhteessa oli konflikteja, ja vastaajat kärsivät myös masennusoireista.

Rauhoittakaa yhteiset ateriat, kävelylenkit ja elokuvaillat. Keskity kännykän sijaan kumppaniisi, kysele hänen kuulumisiaan ja nauti läheisyydestä. Voitte sopia tietyistä digi-vapaista ajoista, jotta puhelimen näpräämisestä ei tarvitse huomautella.

6. Lähtekää kaksin rakkauslomalle

Toimiva arki on rakkauden perusta, mutta kaikki tarvitsevat välillä lomaa. Teidän ei tarvitse lähteä kaukomatkalle rakastuaksenne uudelleen. Riittää, kun irrottaudutte rutiineista ja teette jotain hauskaa.

Rakkauslomat ovat tärkeitä etenkin ruuhkavuosina, jolloin puolisot kokevat usein olevansa vain vanhempia ja työntekijöitä. Jos teillä on lastenhoitoapua, hyödyntäkää sitä.

Viettäkää kaksin edes yksi päivä, jolloin teillä ei ole velvoitteita. Jo yhteinen hetki, jolloin makoilette nurmikolla ja katselette pilviä, lataa akkuja ja vahvistaa rakkautta.

7. Piristä arkeanne yllätyksillä

Jos suhde tuntuu tylsältä, arkea kannattaa piristää itse sen sijaan, että odotat kumppanisi hurmaavan sinut. Pienetkin yllätykset saavat hymyn huulille ja romantiikan hyrräämään. Sujauta kumppanisi taskuun mukava kirjelappu. Yllätä hänet kotona tapaksilla ja viinillä tai lämmitä sauna.

Romanttiset tavat ja huomioiminen tarttuvat. Fiksu kumppani ymmärtää vihjeen ja alkaa järjestää vastavuoroisesti yllätyksiä, kun toinen on tehnyt aloitteen.

8. Kehitä itseäsi ja hanki oma elämä

Sosiaalisten suhteiden näivettyminen ja passiivisuus nakertavat parisuhdetta. On tärkeää, että molemmilla on suhteen lisäksi omia menoja, ystäviä ja unelmia.

Älä mökkeydy kotiin vaan hanki harrastuksia, jotka pitävät sinut henkisesti ja fyysisesti vireänä. Kannusta myös kumppaniasi etsimään intohimojaan ja viettämään aikaa ystäviensä kanssa.

Keskustele: Ongelmana puoliso, jonka harrastukset menevät vaimon ja perheen edelle

9. Käykää paikoissa, jotka liittyvät rakkauteenne

Muistatko, missä tapasitte? Missä ravintolassa kävitte ensimmäistä kertaa syömässä, missä puistossa kävelitte illallisen jälkeen?

Muistojen vaaliminen elvyttää ja ylläpitää rakkautta. Käykää säännöllisesti paikoissa, jotka ovat teille tärkeitä. Kehittäkää näihin retkiin omia rituaaleja. Piipahtakaa vuosipäivänänne kahvilassa, jossa kävitte ensimmäisillä treffeillä ja syökää samat pullat kuin tavatessanne.

Lue myös:

Terapeutti Kari Kiianmaa: Näin vältät pitkän parisuhteen ”varmat” kriisit

Mistä tietää, pitäisikö erota?

Näin intohimo säilyy pitkässä parisuhteessa

Näytä tunteesi! 10 helppoa tapaa ilmaista rakkautta

Lähteet: BBC, Family Share, Health, Huffington Post, NCBI, New York Times, Psycnet

X