Arffman ja Pentsinen
Kun Laura ja Anssi muistelevat, he puhuvat vuosilukujen sijaan arvokisoista.
Ihmissuhteet

Urheilutoimittaja Laura Arffman ja hiihtäjä Anssi Pentsinen osuivat aikanaan samaan baariin – se oli menoa

Hiihto yhdisti urheilutoimittaja Laura Arffmanin ja kilpahiihtäjä Anssi Pentsisen. – Ilman hiihtouraani elämässäni ei olisi Lauraa ja lapsia.
Teksti: Terhi Harper Kuvat: Sampo Korhonen ja haastateltavien kotialbumit

Laura Arffman ja Anssi Pentsinen ovat heränneet lastensa kanssa aamukuudelta. Yhteinen työkenttä hiihdon parissa on vaihtunut vauhdikkaaseen lapsiperhearkeen.

Ilman hiihtourheilua Laura ja Anssi olisivat tuskin tavanneet. Ennen seurustelun alkua he ehtivät kiertää yhteisiä kisoja viiden vuoden ajan, Laura urheilutoimittajana ja Anssi maastohiihtäjänä laduilla.

Haastatteluhetkistä Anssi tiesi Lauran sanavalmiiksi toimittajaksi, joka oli tehnyt hyvin taustatyönsä. Lauralle Anssi oli puolestaan jäänyt hienoiseksi kysymysmerkiksi.

– Valmistautuessani vuoden 2014 Sotshin talviolympialaisiin tivasin kisatoimituksen asiantuntijaltamme, mikäs mies tämä Pentsinen oikein on. Haastattelut Anssin kanssa olivat menneet ihan hyvin, mutta tuntui siltä, etten ollut saanut hänestä vielä paljoa­kaan irti.

Vuoden 2015 keväällä asiat nytkähtivät yllättäen eteenpäin, kun Anssi ja Laura osuivat Kuusamon Rukalla samaan baariin juhlimaan hiihtokauden päättäjäisiä. He ryhtyivät juttusille ja tanssiakin ehdittiin.

Baari-iltaa seuraavana päivänä Anssi houkutteli Lauraa mukaansa hiihtolenkille, mutta tämä kieltäytyi jyrkästi.

– En missään tapauksessa suostunut samalle ladulle ammattihiihtäjän kanssa! Se olisi ollut aivan liian noloa, Laura nauraa.

Yhteinen päivä vietettiin lopulta laskettelurinteessä, mutta ensimmäiset viralliset treffit koittivat vasta Anssin tultua Jyväskylästä käymään Lauran luona Helsingissä.

– Keilasimme, söimme ravintolassa ja kävimme leffassa. Ne treffit sitten venyivätkin parin päivän mittaisiksi.

Jotakin erityistä yhteisen tarinan alkutaipaleella Laura ajattelee olleen, kun hän oli lähdössä lomalle Sri Lankaan poikkeuksellisesti yksin.

– Suunnitelmiin tuli muutos, kun päätimme, että Anssi matkustaa perässäni. Viimeistään lomalla kävi selväksi, että syntymässä oli vakavasti otettava parisuhde.

Anssi Pentsinen ja Laura Arffman

Kun Laura ja Anssi muistelevat yhteistä taivalta hiihtokentillä, vuosilukujen sijaan puheissa vilahtelevat arvokisat, kuten ”silloin Sotshin vuonna” tai ”Pyeongchangin aikaan”. Anssi ja Laura Itävallan Seefeldissä keväällä 2019 MM-kisoissa, jotka jäivät Anssin uran viimeisiksi arvokisoiksi.

Palattuaan Suomeen Laura ja Anssi joutuivat pohtimaan, miten työnantajat ja kollegat reagoisivat huippuhiihtäjän ja urheilutoimittajan väliseen suhteeseen. Alkukesästä 2015 Anssi otti asian puheeksi maajoukkueessa, jossa uutinen otettiin hyvin vastaan.

Laura kävi tahollaan työnantajansa kanssa keskustelua ja jääväsi itsensä tekemästä Anssiin liittyviä henkilöjuttuja. Kisoissa ja hiihtotapahtumissa haastattelut jatkuivat entiseen malliin.

Seura.fi: Urheilutoimittaja Laura Arffmanilla suurten tunteiden vuosi – Kirjoitti syöpään menehtyneen maastohiihtäjän Mona-Liisa Nousiaisen elämästä kirjan

Avioliiton myötä ei lupaa haastatella puolisoa

Tiukimman kritiikin Laura kokee vastaanottaneensa oman työpaikkansa ulkopuolisilta toimittajakollegoilta. Osaa pohditutti, saisiko Anssi suhteen varjolla perusteettomasti lisää näkyvyyttä, tai hyödyntäisikö Laura kenties Anssin uraa omassa työssään.

Ne pohdinnat osoittautuivat matkan varrella turhiksi.

– Itse koin, että seurustelu syvensi entisestään ammatin tuomaa tietämystä hiihtomaailmasta. Anssin kautta avautui näkymä kilpaurheilijan työhön ja elämään myös kisakauden ulkopuolella.

Useimmiten Lauralta kysyttiin, tuntuiko Anssin haastatteleminen oudolta.

– Kysymykseen oli helppo vastata: ei tuntunut. Kun suora lähetys on käynnissä, päähän eivät mahdu muut kuin työhön liittyvät asiat.

Alussa puolison kisasuoritukset eivät jännittäneet, molemmat kun olivat kiireisiä tahoillaan.

”Ymmärsin silti hyvin päätöksen perusteet, ja jatkuihan työni hiihdon parissa edelleen.”

Viimeiset kolme kautta Laura sen sijaan hermoili.

– Kävin läpi kaikki vaihtoehdot, miten Anssille saattaa kisoissa käydä. Yleisölle en hermostustani näyttänyt, mutta kameramiehelle höpöttelin jännitystäni.

Pariskunnan avioiduttua vuonna 2017 Yleltä ilmoitettiin yllättäen, että Lauralla ei vastedes olisi lupaa haastatella puolisoaan lainkaan.

– Meidät nostettiin isosti tikunnokkaan, mikä on ainoana asiana jäänyt mietityttämään jälkeenpäin – miksi vasta nyt? Olimmehan olleet jo kaksi vuotta yhdessä ja kihloissakin.

Vanha vitsi urheilupiireissä kuuluu, että parhaimmat tulokset saavutetaan silloin, kun on rakastunut tai eronnut. Anssin kohdalla sanonta sattui pitämään paikkansa – kasvanut menestys lisäsi kiinnostusta parisuhdetta kohtaan, mikä saattoi vaikuttaa työnantajan päätökseen.

– Ymmärsin silti hyvin päätöksen perusteet, ja jatkuihan työni hiihdon parissa edelleen, Laura sanoo.

Katsojilta ei muutos jäänyt huomaamatta. ”Eikö vaimosi saakaan enää haastatella sinua?” Anssilta saatettiin tulla kysymään kesken kauppareissun.

– Osalle yleisöstä taisi jäädä puuttumaan kisoista se pieni ekstra, mitä odottaa. Kuten lipsahtaako haastatteluun jokin henkilökohtaisuus, ja miten klaaraamme tilanteen, Anssi kertoo.

Yhteiset työmaisemat jäivät taakse keväällä 2019, kun Anssi päätti maajoukkueuransa. Kisamatkoilta molemmille on jäänyt muistoksi hienoja hetkiä, jotka joskus herättävät Laurassa haikeuttakin.

– Yhteistä aikaa on nyt aiempaa vähemmän, mutta elämän kuuluu mennä eteenpäin. Oman urheilutoimittajan työni koen edelleen tärkeäksi ja mieluisaksi.

Vielä samana vuonna 2019 syntyi pariskunnan esikoistytär ja 2021 perhe täydentyi pojalla. Anssin elämänmuutos kilpaurheilijasta perheenisäksi ja liikunta- ja kaupan alan yrittäjäksi on kysynyt erityistä sitkeyttä koronan keskellä. Nyt olo tulevaisuuden suhteen on luottavainen.

– Kilpavuosista jäi elämääni monia hyviä asioita. Kirkkaimpana on kuitenkin ajatus siitä, että ilman hiihtouraani elämässäni ei olisi Lauraa ja lapsia.

Juttu on julkaistu Annassa 29/2022.

Lue myös: Kalastajan vaimo -bloggaaja Johanna Lauvdalin ja Olav-puolison suhde alkoi työpaikalla – kiinnostus oli aluksi yksipuolista

X