Julkkikset

Kerttu Niskasen ja Juho Mikkosen valmennussuhde herätti epäilyksiä, mutta pari tiesi, mitä tekee: ”Juhollekin tulivat kyyneleet, kun yhteinen tavoite mitalista toteutui”

Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen ovat eläneet puolet elämästään symbioosissa. Mikä on saanut nuoruudenrakkauden ja yhteisen valmennussuhteen kestämään?

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Liisa Valonen, Haastateltavien Kotialbumi

Kerttu Niskasen ja Juho Mikkosen perhe täydentyi Martta-koiralla.

Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen ovat eläneet puolet elämästään symbioosissa. Mikä on saanut nuoruudenrakkauden ja yhteisen valmennussuhteen kestämään?

Tätä ei tapahdu usein; Kerttu Niskanen, 33, ja Juho Mikkonen, 31, istahtavat perjantai-iltana kynttiläillalliselle hotelliin. Takana on puolittainen vapaapäivä pääkaupungissa. Juho on aikatauluttanut sen kuukautta aikaisemmin vaimonsa harjoitusohjelmaan.

Paitsi aviopari, Juho ja Kerttu ovat myös valmentaja ja huippuhiihtäjä. Vasta kaksi vuotta kestänyt yhteistyö huipentui helmikuussa Pekingin olympialaisissa, joissa Kerttu voitti hopeaa ja pronssia.

– En usko, että olisin päässyt yhtä hyvään kuntoon ilman Juhoa. Kukaan ei tunne minua tässä maailmassa yhtä hyvin kuin hän.

Ei ihme, sillä seitsemäntoista vuotta yhdessä ollut pari on elänyt arkisin käytännössä symbioosissa. Ennen valmennusuraansa Juho oli myös maajoukkuetason kilpahiihtäjä. Aamuisin pari lähti Vuokatissa sijaitsevasta kodistaan yhtä aikaa aamuharjoitukseen, ja meni päivän päätteeksi nukkumaan päivällisen – ja yhdessä katsotun Salatut elämät -jakson jälkeen.

– Tykkään harjoittelusta, mutta väsyin kilpailemiseen. Kun pohdin asiaa Kertulle ääneen, aika pian sen jälkeen lopetin, vuosi sitten keväällä viimeisen kisan hiihtänyt Juho kertoo.

Juho Mikkonen ja Kerttu Niskanen.
Kun Kerttu Niskanen jäi kisakauden jälkeen lomalle, Juho jatkoi treenaamista. – Vähän jännittää pysynkö syksyllä vielä Kertun kyydissä. Vielä viime talvena olin meidän perheen kovin hiihtäjä, Juho Mikkonen kertoo.

Kertussa puolison ja puolen elämänmittaisen harjoituskaverin lopettamismietinnät aiheuttivat ristiriitaisia tuntemuksia.

– Olimme eläneet niin pitkään samanlaista elämää. Pelkäsin, että jotain jää pois tai jotain loppuu, kun Juho lopettaa. Ymmärsin senkin, että Juhoa ei voi pakottaa, jos aika ja raja olivat tulleet vastaan. Kaiken keskellä minua lohdutti se, että hänellä oli suuri palo valmentamiseen.

Nuorina rakastuneet Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen ovat kasvaneet yhdessä

Kaikki alkoi hyvin viattomasti, kuten nuoressa rakkaudessa on tapana. Vieremältä kotoisin oleva Kerttu ja Kuhmossa asunut Juho osuivat silloin tällöin samoihin hiihtokisoihin. Mutta vasta yhteisellä hiihtoleirillä Vuokatissa, kun Kerttu oli 17 ja Juho 15, he alkoivat jutella.

– Vaikka oltiin ihan lapsia, Juhosta tuli luotettavan oloinen vaikutelma. Hän oli myös tosi avoin, kiltti ja komea.

– Samoja piirteitä arvostin Kertussa. Oli helppo jutella. Tapaamisen jälkeen taisi kuitenkin mennä keväämmälle, että alettiin seurustella, Juho muistelee.

Pari jää miettimään, miten maailma on muuttunut suhteen aikana. Heidän tavatessaan Kerttu oli muuttanut hiihtounelmansa perässä Vuokatin urheilulukioon, Juho asui suhteen ensimmäiset vuodet Kuhmossa. Ei ollut sosiaalista mediaa, mutta rakastunut pari piti yhteyttä puheluilla, tekstiviesteillä sekä messengerillä.

– Muistan, kun sovittiin, että mennään koulun jälkeen meseen, Kerttu muistelee nauraen.

Kesäisin pari teki töitä, jotta pystyi osallistumaan myös itse hiihtoharrastuksen kuluihin, jonka vanhemmat muuten mahdollistivat.

– Sinä kesänä, kun tapasimme, Kerttu kävi raveissa myymässä makkaraa, Juho muistaa.

Lukion jälkeen Juho kävi vielä Lahdessa urheiluarmeijan ja aloitti hiihtouran ohessa työt Kainuun prikaatissa. Pari muutti yhteen Vuokattiin ja samana vuonna, 2010, Juho kosi ja pari kihlautui.

Viiden vuoden etäsuhteen jälkeen alkoi kahden maajoukkuehiihtäjän tiivis yhteiselo, joka ei ole päättynyt kasvukipuihin, kuten nuoruudenrakkauksilla on usein tapana. Päinvastoin. Pari arvelee, että yhteiset vuodet ovat tehneet heistä entistä tiiviimmän yksikön.

Juho Mikkonen on valmentaja, joka tuntee valmennettavansa läpikotaisin

Ei kai teidän kannata lähteä tuohon.

Kun pari päätti ja ilmoitti, että Juho alkaa valmentaa Kerttua, he kohtasivat epäilyä.

– Arveltiin, että voiko tuollainen toimia tai tuleeko meille riitaa. Meillä on aina mennyt ajatukset ja tekemiset niin yksiin, että meille ei ollut edes tullut mieleen, että meille voisi tulla konflikteja, Kerttu sanoo.

Juho Mikkonen ja Kerttu Niskanen kesäisellä parvekkeella.
– Minulle on tärkeintä, että Kerttu pystyy urheilijana kisatilanteessa tekemään parhaansa. Sijoitus ei ole pääasia, Juho Mikkonen miettii Kerttu Niskanen vierellään.

Pari koki, että tunsi itsensä ja toisensa. He ovat huomanneet, että he ovat muuttuneet lopulta vuosien aikana ihmisinä vähän.

– Juho on meistä yhä se rauhallisempi, perheen aivot. Hän miettii ensin ja tekee sitten, minulla tuppaa olemaan toisinpäin. Silloin hän saattaa sanoa, että olisiko pitänyt miettiä ensin. Mutta ei me oikein olla osattu ikinä riidellä nyt tai aikaisemminkaan.

Juho nyökyttelee vieressä.

– Kerttu on sama tavallinen ihminen, vaikka menestystä on tullutkin.

Kertun pelko Juhon lopettamisen jälkeen ei toteutunut, vaan valmennussuhteessa tekeminen on vielä läheisempää. Jos he aikaisemmin tekivät aamulla samaan aikaan eri treeniohjelmaa, nyt Juho kulkee koko aamuharjoituksen Kertun mukana.

– Koen tämän pelkästään ihanteellisena tilanteena, minulla on valmentaja, joka tuntee minut läpikotaisin ja pystyy olemaan mukana jokaisessa harjoituksessa, Kerttu sanoo.

”Leipominen ja metsästys ovat ainoat asiat, joita teemme erillämme.”

Tasapaino pari- ja valmennussuhteen välillä on löytynyt etsimättä.

– Saatamme pitkän nelituntisen lenkin aikana jutella mökin pihasuunnitelman kuntoon. Kun mennään kovempaa, puidaan ja puhutaan tarkemmin tekniikasta, Kerttu miettii.

Ruokaa molemmat tekevät yhtä mielellään. Jos Kerttu jää viimeistelemään harjoitusta, Juho menee edeltä laittamaan makaronilaatikon uuniin. Kun verkkarit on lenkin jälkeen riisuttu, lounas- ja päivällispöydässä ei puhuta enää hiihdosta.

– Ei siitä mitään tulisi, jos naputtaisin yhteisen ruokailun edellisestä harjoituksesta. Meillä on aina ollut myös muuta puhuttavaa, vaikka urheilu meidän elämässä keskiössä onkin, Juho toteaa.

Vastoinkäymiset yhdistävät

Kaksikko tuli kovan paikan eteen jo ensimmäisenä yhteisenä valmennusvuonna, kun Kertulta murtui jalka – juuri ennen MM-hiihtoja, vuosi ennen olympialaisia.

– Se pysäytti totaalisesti. Siinä vedettiin matto jalkojen alta. Vaikeimpina hetkinä pelkäsin, että koko ura oli tässä. Kaikki haaveet ja suunnitelmat menivät uusiksi.

Lue myös Seurasta: Hiihtäjä Kerttu Niskanen oli jo lopettamassa uraansa jalkavamman vuoksi – ”Mielessä kävi, että ura oli tässä”

Juho tsemppasi ja yritti helpottaa Kertun elämää keksimällä aluksi arkisia kikkoja. Esimerkiksi miten kahvikupin saisi vedettyä tuolilla läikkymättä sohvalle. Passasikin.

– Kipu oli niin kova, että ei tehnyt mieli mennä edes vessaan. Kun Juho oli lähdössä MM-kilpailuihin itse hiihtämään, minä makasin sohvalla jalka pystyssä ja itkeä vollotin. Juhosta tuntui niin pahalta, että hän ehdotti, että pitäisikö hänenkin jäädä ja jättää kisat väliin?

Siihen Kerttu ei voinut suostua, vaikka kotisohvalta kisoja katsellessa oli itku herkässä.

Reilu vuosi jalan murtumasta Kerttu hiihti ensimmäiset henkilökohtaiset olympiamitalinsa. Rankassa hiihtoharjoittelussa Juho joutuu ennemmin toppuuttelemaan kuin puskemaan vaimoaan.

– Kerttu tykkää harjoitella kovaa, ennemmin hän ei sano, jos sattuu. Minulle on tärkeintä, että Kerttu yltää urheilijana parhaimpaansa, sijoitus tulee sen mukaan.

Kerttu kiittelee, että Juho osaa tsempata oikeissa kohdissa: loukkaantumisen aikaan, mutta myös viimeisessä ratkaisevassa nousussa kolmenkymmenen kilometrin hiihdossa.

– Juho tietää tarkalleen, millaista on, kun hapottaa niin, että taistelee pahaa oloa vastaan. Juhossa on myös herkempi puoli, kyllä hänellekin kyyneleet tulivat, kun yhteinen tavoite mitalista täyttyi.

Lue myös: Kerttu Niskanen ja valmentaja-puoliso Juho Mikkonen olivat Pekingissä yhdessä, mutta erossa – ”Valmentajani, aviomies, henkinen suuri tuki”

Juuret maaseudulla

Pari jakaa yhteisen arvomaailman, jonka perusta on luotu syvällä maaseudulla. Kerttu kasvoi neljän lapsen sisarusparvessa toiseksi vanhimpana. Sittemmin sisarussarja on niittänyt mainetta: pikkuveli Iivo on myös moninkertainen arvokisavoittaja, isosisko Katri muotisuunnittelija ja pikkusisko Iita pitää omaa tilausleipomoa Helsingissä. Juholla on kaksi vanhempaa isosiskoa.

Kun on kasvanut sisarusparvessa, toisen huomioonottaminen tulee parisuhteessakin luonnostaan.

– Varmasti myös se, että molempien vanhemmat ovat tavanneet nuorena ja he ovat puhaltaneet liitoissaan aina yhteen hiileen, on vaikuttanut alitajuisesti omaan suhteeseen, Kerttu pohtii.

Eikä riitoja saa aikaan vapaa-ajan aktiviteeteista, kun nekin tuppaavat olevan samanlaisia. Molempien ”pahe” on satunnainen herkuttelu ja karkit. Salatut elämät -sarjaa on katsottu koko yhdessäoloaika, vaikka maat ja aikavyöhykkeet ovat muuttuneet. Nuorempana Kerttu ja Juho reppureissasivat lomalla, etsivät Thaimaassa rauhallisimmat poukamat. Tänä vuonna kauden jälkeen lähdettiin Lappiin.

Kilpisjärvellä.
Kauden jälkeen Kerttu Niskanen lomaili Kilpisjärvellä.

Sotkamossa Nuasjärven rannalla sijaitseva pieni mökki on molemmille se tärkein latautumispaikka. Siellä pari viettää usein viikon ainoan vapaan, palautumispäivän.

Nyt kauden jälkeisellä lomalla he puuhasivat mökillä arkisia askareita ja rentoutuivat paljussa. Kahteen viikkoon Kerttu ei vetänyt kertaakaan jalkaan monoja tai lenkkareita.

– Järjestelin kotona kaapit ja pesin ikkunoita. Tykkään myös leipoa, ja Juho käy metsällä. Ne ovat oikeastaan ainoat asiat, joita teemme erillämme.

Baarielämä ei ole kumpaakaan ikinä kiinnostanut. Mieluummin he kutsuvat kavereita kotiinsa tai lähtevät käymään lapsuudenkodeissaan.

– Olimme koronan takia ennen olympialaisia kaksin viisi kuukautta niin, että meillä kävi kotona vain hieroja ja dopingtestaaja. Kaverit ja perheet ymmärtävät työmme, ja että näemme heitä lomilla, jolloin kyläilemme puolin ja toisin, Juho kertoo.

Martta tuli taloon

Tänä keväänä kauden kovin hiihtotähti, Kertun ikätoveri Therese Johaug ilmoitti lopettavansa uransa. Hän haaveilee perheen perustamisesta.

Kerttu on jatkanut uraansa aina kausi kerrallaan. Ensi talven tavoite on MM-laduilla.

– Pääsin tänä vuonna hyvälle tasolle. Meillä on vielä paloa tätä elämäntyyliä kohtaan, joten jatkaminen tuntui hyvältä.

– Tykkäämme molemmat lapsista, mutta emme ole ajatelleet vielä enempää koko asiaa. Aika näyttää.

Juho toivoo, että hänen valmennusuransa jatkuu Kertun lopetettua.

– Mutta tiedän, ettei minulla ole varmaan ikinä tämän jälkeen tilaisuutta valmentaa vain yhtä urheilijaa näin intensiivisesti.

Martan ensimmäinen Instagram-kuva.
Martan ensimmäinen Instagram-kuva.

Perheenlisäystä pari sai kauden päätyttyä. Viimeisten kisojen jälkeen he hakivat kahdeksanviikkoisen Martta-koiransa kasvattajalta kotiin.

– Koira oli pitkäaikainen haaveemme. Martta on osoittautunut oikein kiltiksi ja sopeutuvaiseksi reissukoiraksi. Maajoukkueleirien ja isompien kisojen ajaksi se menee hoitoon, mutta nytkin se lähtee mukaan Italiaan, Livignoon reissaava Kerttu kertoo.

Loma on ohi, ja kaksikko suuntaa seuraavaksi kolmen viikon harjoitusleirille Keski-Eurooppaan. Toukokuun puolessa välissä alkanut harjoituskausi kestää marraskuun puoleen väliin. Juho muistuttaakin, että hiihtäjät tehdään kesällä, menestyjät syksyllä.

Harjoitustunteja Italian leirillä korkeassa ilman­alassa kertyy 75.
Harjoitustunteja Italian leirillä korkeassa ilman­alassa kertyy 75.

Edessä on korkeassa ilmanalassa harjoittelua: juoksua, rullahiihtoa ja vaeltamista noin 75 tuntia. Viime kaudella matkapäiviä kertyi 200, tälläkin kaudella aikaa menee paljon reissussa.

Ei ihme, että pari haluaa jatkossakin panostaa tärkeimpään eli omaan kotiin.

– Seuraava haaveemme on rakentaa tulevaisuudessa omakotitalo, todennäköisesti Vuokattiin. Siellä on hyvä satsata asioihin, joita olemme vaalineet parisuhteessakin: hyvään arkiseen olemiseen ja elämänlaatuun.

X