Muoti

Hurmaavat kuvat Antti Tuiskun eri elämänvaiheista – kaikki alkoi Forresterin muotitalosta: ”Ei ole tyyliä, jota en uskaltaisi kokeilla”

Antti Tuisku on omassa elementissään lavalla ja rakastaa panostaa näyttäviin esiintymysvaatteisiin. Vapaalla Antti vaalii sen sijaan rentoa ja sporttista tyyliä. Katso, millaisen tyylimuutoksen Antti on tehnyt vuosien varrella!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto, Antti Tuiskun Kotialbumi

Muistatko Antin poppari-tyylin 2000-luvulla?

Antti Tuisku on omassa elementissään lavalla ja rakastaa panostaa näyttäviin esiintymysvaatteisiin. Vapaalla Antti vaalii sen sijaan rentoa ja sporttista tyyliä. Katso, millaisen tyylimuutoksen Antti on tehnyt vuosien varrella!

Vuonna 2003 rovaniemeläinen, 19-vuotias Antti Tuisku osallistui Idols-kisaan ja sijoittui kisassa kolmanneksi. 18 vuotta myöhemmin Antti kuuluu Suomen kärkinimiin artistina kuin tyyliesikuvanakin. Annan haastattelussa Antti kertoo ajatuksiaan pukeutumisesta, muodista ja oman tyylin löytämisestä.

Lue myös: Antti Tuisku sai äidiltään nuhteluita tuhlattuaan rahaa luksusverkkareihin: ”Hän ei voinut ymmärtää ostostani”

Hei Antti. Näin alkuun kertoisitko, mitä sinulla on päälläsi juuri nyt?

”Olen Espanjassa, joten tänään päälläni on Antti Tapani -malliston t-paita sekä uimashortsit, koska haastattelun jälkeen hyppään mereen tekemään harjoitusta. Lisäksi minulla on ystävältäni saatu hiihtoaiheinen lippalakki, joka on mielestäni todella hieno.”

Kuvassa Antti Tuisku.
Uran alkuajoilta lähtien Antti on halunnut ilmaista itseään artistina myös vaatteiden kautta. Muistatko Antin tumman hiustyylin vuosien takaa?

Kauanko olet omistanut yllä olevat vaatteesi?

”Lippalakki on ihan uusi, koska ystäväni, jolta sain hatun, lähti luotani noin viikko sitten. T-paita on viime kevään mallistostani eli puolisen vuotta vanha. Uimashortsit ovat olleet minulla noin kolme vuotta.”

Vuonna 2013 Antin tyyli muodostui neonkeltaisista farkuista ja isosta kaulakorusta.

Artistina sinulla on tunnistettava ja omaperäinen tyyli.  Muistatko, milloin pukeutumiseesi alettiin kiinnittää huomiota?

”En ole koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, milloin minusta alettiin puhumaan tyyli-ikonina. Pukeutuminen ja muoti ovat näytelleet isoa roolia elämässäni jo ennen artistiuraani.

Idols-kisan jälkeen mietin, miten minun pitäisi pukeutua artistina, jotta ihmiset alkaisivat puhua, että tälle artistille on laulamisen lisäksi tärkeää se, että esiintyminen on tarkasti mietitty kokonaisuus.”

Antti Tuiskun tyyli faniristeilyllä vuonna 2013.
Antti Tuiskun faniristeily vuonna 2013.

Minkä ikäisenä kiinnostuit muodista? 

”Olen piirtänyt 7- tai 8-vuotiaana paperille serkkutyttöni ylioppilaspuvun, jonka hänen äitinsä itse asiassa ompeli piirustusteni mukaan. Lapsena minua kiinnosti todella paljon vaatteiden piirtäminen paperille. Muistan, että vanhempani katsoivat Kauniit ja rohkeat -sarjaa, jossa oli Forresterin muotitalo. Uskon, että sitä kautta aloin itsekin kiinnostumaan muodista.

Äitini ompeli minulle ja siskolleni vaatteita, sillä meidän perheessämme ei ollut niin paljon rahaa, että olisimme voineet käydä ostamassa jatkuvasti uusia. Useasti siskoni vaatteet siirtyivät minulle. Jo lapsena päälläni nähtiin vaatekappaleita, jotka eivät olleet tyypillisiä poikien vaatteita.

Minua kiusattiin koulussa siksi, että erilaisuuteni näkyi myös vaatteissani. Lapsesta asti olen tottunut siihen, että ihmiset katsovat kieroon, mitä minulla on päällä. Siitä olen saanut rohkeutta ja halua kokeilla uudenlaisia juttuja myös aikuisiällä.”

Vuonna 2016 Antti vaalensi hiuksensa ensimmäistä kertaa.

Tyyli on tärkeä osa artistin imagoa. Mitä haluat vaatteillasi viestittää?

”Vaatteet kuvastavat minulle senhetkistä olotilaani ja auttavat erottamaan erilaiset tilanteet toisistaan. Olen pohjimmiltani tavallisuutta ja rauhaa rakastava, maanläheinen ihminen.

Itseäni helpottaa ajatus siitä, että kun olen lavalla, asuni auttaa minua saamaan seuraavan vaihteen päälle esiintyessä. Mitä enemmän minulle on tullut ikää ja kokemusta, sitä vahvemmin olen ymmärtänyt sen, että pukeutuminen on tapa kunnioittaa ja viestittää maksavalle yleisölle, että keikka on minulle erityislaatuinen ja tärkeä tilanne.”

Kuvassa Antti Tuisku vuonna 2017.
Vapaalla Antti tykkää pukeutua sporttisen rennosti. Antti vuonna 2017.

Miten tyylisi on kehittynyt urasi aikana?

”Kun katson valokuvia urani alkuajoilta, silloin lavalle on riittänyt, että minulla on ollut farkut ja lyhythihainen kauluspaita. Tänä päivänä vaatteet ovat sen sijaan osa tarinankerrontaa ja show’ta.

Kaikki esiintymisvaatteeni teetätetään erikseen ja niitä tehdään useampia kappaleita. Koko kiertue rakennetaan sen pohjalta, että ihmiset, jotka näkevät valokuvia keikaltani, tietävät, mistä kohtaa keikkaa valokuva on otettu. Minulla ei vaihdu vaatteet kaupungista toiseen.”

Antti Tuisku on rohkea pukeutuja.
Antti on avoin kokeilemaan uusia juttuja. Hopeablondaus ja haalariasu vuodelta 2018.

Miten pukeudut arkena, kun et ole lavalla tai kameroiden edessä?

”Elämäni pyörii liikunnan ympärillä ja pukeudun arkena sporttisesti, mutta panostan välillä vapaallakin.  Olemme nyt viikonloppuna esimerkiksi varanneet pöydän hienosta ravintolasta, ja on kiva laittaa päälle sellaista, joka muistuttaa, ettei olla perusarjessa.”

Liikuntaa rakastavan Antin vaatekaapista löytyy eniten collegehousuja ja -paitoja. Joskus artisti hemmottelee itseään myös kalliimmilla merkeillä. Dolce & Gabbana -collegeasussa Antti viihtyi vuonna 2019.

Kuinka paljon vaatteet vievät kotonasi tilaa?

”Minulla on kotona Suomessa vaatehuone ja täällä Espanjassa vaatekaappi. Tein inventaarion vaatehuoneeseeni neljä kuukautta sitten. Osa vaatteista lähti kirkolle, osan pakkasin pahvilaatikkoon ja ne tulivat tänne Espanjaan. En halua heittää kaikkia vaatteita heti pois.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Antti Tuisku (@antti_tuisku) jakama julkaisu

Mitä vaatteita omistat eniten?

”Vaatekaappini Espanjassa ja kotona Suomessa koostuvat vapaa-ajan vaatteista: collegehousuista -ja paidoista. Suurin osa vaatteista on oman mallistoni vaatteita. On äärimäisen suurta luksusta, ettei minun tarvitse etsimällä etsiä vaatteita, joista pidän, vaan ne löytyvät omalta vaatemerkiltäni.

Keskimäärin kerran vuodessa palkitsen itseni työsuorituksesta ja ostan jotain kalliimmalta suunnittelijamerkiltä. Viimeksi ostin collegepuvun ja -paidan.”

Kuvassa Antti Tuisku vuonna 2020.
Viime aikoina Antti on antanut hiusten kasvaa ja lopettanut tukan vaalentamisen. Suunnitelmat uudesta hiuslookista on Antin mukaan jo tehty.

Oletko koskaan kokenut paineita pukeutumisen suhteen?

”Olen kokenut enemmän paineita musiikillisesta uudistumisesta. Uskon, että tyyli tulee luonnollisesti sitä kautta, millaista musiikkia teet, ja millainen olet ihmisenä ja persoonana.”

Olemme nähneet urasi aikana niin tummahiuksisen kuin vaaleankin Antin. Mikä hiustyyli on suosikkisi?

”Vuonna 2016 tukkani vaalennettiin ensimmäisen kerran vaalennettiin. Ajattelin, ettei hiuksiani voida edes vaalentaa, koska minulla on niin paljon punapigmenttiä omassa värissäni. Vaaleassa tukassa viihdyin kuitenkin parhaiten. Tänä syksynä vaaleaa kuontaloani on alettu tummentaa takaisin. Tällä hetkellä annan päänahkani ja hiusten levätä, eikä tukkaa tarvitse olla koko ajan värjäämässä.

Haluan, että tukassa on joku juttu, etenkin silloin, jos olen ottamassa promokuvia tai minulta on tulossa uutta musiikkia. Olen kokeillut lähestulkoon kaikki värit. Minulla on ollut kirkkaanpunainen, keltainen, pinkki, laventelinsävyinen, sininen, vaalea, musta ja ruskea tukka.

Oma parturini Janika Tuovila Rovaniemellä keksii parhaimmat ideat. Suunnittelemme uusia juttuja hiuksiini aina kun pääsen vanhempien luokse kotikaupunkiini. Meillä on jo ajatus siitä, mitä seuraavaksi hiuksilleni tehdään.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Antti Tuisku (@antti_tuisku) jakama julkaisu

Kuka on tyyli-ikonisi?

”Olen ihaillut Madonnaa vuosikausia. Hänessä minua puhuttelee se, että Madonna on ikään katsomatta pystynyt haastamaan itseään. Hän ei ole antanut painoarvoa sille, mitä hän voi tehdä suhteessa siihen, minkä ikäinen hän on. Tanssivana poptähtenä minulle on tärkeässä asemassa myös koreografiat.

Olen nähnyt Madonnan kahdeksan kertaa livenä, ja jokaisella kerralla hänen asunsa on viimeisen päälle räätälöityjä, ja puvuissa on täydellisesti otettu huomioon se, mitä hän joutuu lavalla tekemään. Se on itselleni tosi iso kunnioituksen aihe, ja josta ammennan inspiraatiota.”

Kuvassa Antti Tuisku vuonna 2019.
Vapaa-ajan pukeutumiseen keskittyvä Antti Tapani -vaatemallisto on ollut Antille mieluisa projekti. Antti käyttää myös itse paljon suunnittelemiaan treenivaatteita. Kuva vuodelta 2021.

Olet rohkea pukeutuja. Onko olemassa tyyli, jota et ole uskaltanut kokeilla?

”Ei ole tyyliä, jota en uskaltaisi kokeilla. Stylistini Vesa Silver on aina sanonut, että olen maailman helpoin puettava, koska on hankala keksiä vaatetta, mitä en viitsisi laittaa päälle.

Juonsin viime helmikuussa Uuden musiikin kilpailun suoran lähetyksen, jossa yksi asuistani oli nahkamekko. Aikaisemmin olin ajatellut, että siinä menee minun rajani – en lähde hame päällä mihinkään. Mutta kun sovituksessa näin nahkahameen itseni päällä, se ei tuntunutkaan omituiselta. En koskaan suostuisi laittamaan päälle jotain sellaista, joka saa oloni epävarmaksi. Kaikki lähtee siitä, että minulla on mahdollisimman hyvä ja itsevarma olo.”

X