Julkkikset

Oman vaatemalliston suunnitellut Antti Tuisku sai äidiltään nuhteluita tuhlattuaan rahaa luksusverkkareihin: ”Hän ei voinut ymmärtää ostostani”

Vaatemalliston suunnitellut laulaja Antti Tuisku pukeutuu yhtenä päivänä luksusverkkareihin ja toisena reikäiseen haalariin, jonka tuuletusaukot ovat kunnossa.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Om-Arkisto

Antti Tuisku, 36, suunnitteli Prismalle vapaa-ajan vaatemalliston. 

Vaatemalliston suunnitellut laulaja Antti Tuisku pukeutuu yhtenä päivänä luksusverkkareihin ja toisena reikäiseen haalariin, jonka tuuletusaukot ovat kunnossa.

Antti Tuisku, mikä on mielestäsi tyylikästä?

Koen, että pukeutuminen on yksi itseilmaisun muoto. Tyylikästä on uskaltaa pukeutua itselleen uskollisesti välittämättä siitä, mitä muut asuista ajattelevat. Arvostan vaatteissa mukavuutta, viimeisteltyä kädenjälkeä ja kauniita yksityiskohtia.

Lue lisää: Antti Tuisku: ”Rakastan arjen perusasioita”

Mikä on lempivaatteesi kautta aikojen?

Mökilläni on monta vuotta vanha sininen collegehaalari, joka on haaravälistä niin revennyt, että siellä mollottaa pelkkä iso reikä. Silti se on edelleen käytössäni – pelaapahan ainakin tuuletus!

Vietän nyt muiden suomalaisten tavoin paljon aikaa omissa oloissani, joten on ollut ihana laittaa päälle suunnittelemiani vaatteita. Kun pukeudun hyvän­näköisiin vaatteisiin, hieman matalapaineinenkin mieleni kirkastuu.

Naurattaako jokin vanha tyylisi sinua nyt, Antti Tuisku?

Kyllähän se tribaali­kuvioitu poolopaita, ­jota niin suurella ylpeydellä käytin 18-vuotiaana, herättää hieman hilpeyttä. Se kuvastaa sitä aikaa, ja mistäpä sitä tietää, vaikka sellaiset paidat tulisivat vielä takaisin muotiin.

Kiinnytkö vaatteisiisi?

En juuri, mutta joistakin fanivaatteista on vaikea lopua. Minulla on Suomen eturivin hiihtäjien kisavaatteita, Hyvinkään Tahkon kannatushuppari, Robynin huppari hänen keikaltaan vuodelta 2019.

Jos jokin vaate jää vähemmälle käytölle, laitan sen kirkon kautta vähäosaisille. Kirpputoritoiminnalle minulla ei ole enää aikaa.

Miten olet itse toteuttanut itseäsi pukeutumisen avulla?

Minua on pienestä pitäen pidetty erikoisena ja outolintuna. Itseilmaisuani ja pukeutumistani on pidetty outona. Siksi aloin tiedostamattani toteuttaa itseäni muiden olettamuksien mukaan.

Nyt koen, että identiteetin rakentaminen muiden olettamuksien pohjalle oli myös urani alussa suuren menestyksen tiellä. Kun tein vuonna 2014 En kommentoi -albumiani, ymmärsin, että minun ei enää tarvitse välittää muiden mielipiteistä.

Pukeudutko eri tavalla Espanjassa ja Suomessa?

Suomessa en halua herätää huomiota – en halua, että minut tunnistetaan. Siksi liikun kaupassa huomaamattomasti lippis syvällä päässäni ja jotkut kaikista vanhimmat verkkarit jalassa.

Espanjassa oma persoonani ja identiteettini tulee kuorestaan esille, kun minuun ei kiinnitetä erityistä huomiota.

Mitä odotat keväältä, Antti Tuisku?

On ihanaa, kun päivät pitenevät, ­aurinko alkaa lämmittää ja luonto ­herää eloon. Vaikka olemme eläneet hyvin poikkeuksellisia ja pelottaviakin aikoja koronaviruksesta johtuen, olen pyrkinyt pitämään kiinni rutiineista ja treenannut normaalia enemmän.

Olen tottunut liikkumaan ulkona ja tekemään kovia harjoituksia omissa oloissani, joten en ole ihan ymmärtänyt puheita siitä, että nyt olisi jotenkin hankala harrastaa liikuntaa.

Joko olet vaihtanut murtsikat rullasuksiin?

Olin helmikuussa Saariselällä äitini kanssa hiihtoreissulla ja päätin, että en roudaa suksia Etelä-Suomeen. Eipä niille olisi ollut käyttöä.

Odotan kovasti, että pyörätiet puhdistetaan ja pääsen vihdoin pitkille perinteisen tyylin rullahiihtolenkeille. Niissä on oma hienoutensa, vaikkeivät ne tuntureilla kevätauringossa hiihtämistä voitakaan.

Mihin tuhlasit viimeksi?

Kun Bailantai-konsertit myytiin loppuun, annoin itselleni luvan ostaa 1 200 euron Dolce & Gabbanan collegepuvun. Äitini kyllä läksytti minua hieman, sillä hän ei voinut ymmärtää ostostani.

Vaikka palkitsenkin itseni aika ajoin laadukkailla vaatteilla, olen oikeasti todella tyytyväinen elämääni ilman sen kummempaa glamouria. Se on vapauttavaa. Vaikken varsinaisesti tuhlaa mihinkään, lentämiseen menee rahaa, sillä haluan mahdollistaa perheenjäsenteni matkat luokseni Espanjaan.

Ja jos juhlin kavereideni kanssa, tykkään tarjota muutaman kierroksen.

Julkaisit keväällä Kahvia ja pullaa -kappaleen. Antti Tuisku, oletko saanut viime aikoina pullaa?

En ole suuri pullafani ja kahviakaan en juo. Mutta kappaleessa kuvattua yhteisöllisyyttä koen vahvasti keikkoja rakentavan tiimini kanssa. Se on juuri nyt oma seurakuntani.

Mikä ilahdutti sinua viimeksi?

Maaliskuussa lähdin siskoni lasten kanssa bongailemaan revontulia mökkijärvemme jäälle. Näimme upeita revontulia ja lähdimme siitä vielä koulun pihalle leikkimään tervapatapeliä, heittelimme toisiamme lumihankeen ja juoksimme toisiamme karkuun.

Minun mielestäni on ihanaa, kun voin välillä hypätä täysin lasten maailmaan. Ja oikeasti viihdyn siellä.

Lue lisää: Antti Tuisku etsii joka ilta korvatulppia ja 6 muuta asiaa, joita et välttämättä tiennyt hänestä

X