Ihmissuhteet

Vaaditko kumppaniltasi liikaa? Nämä merkit paljastavat, lataatko suhteeseenne epärealistisia odotuksia

Itseään arvostava ihminen uskaltaa asettaa kumppanilleen vaatimuksia, mutta liialliset vaatimukset voivat tehdä hallaa suhteelle tai jopa tuhota sen. Listasimme merkit, jotka kertovat, odotatko kumppaniltasi liikoja.

Teksti:
Janica Brander

Joskus lataamme parisuhteeseen liikaa odotuksia.

Itseään arvostava ihminen uskaltaa asettaa kumppanilleen vaatimuksia, mutta liialliset vaatimukset voivat tehdä hallaa suhteelle tai jopa tuhota sen. Listasimme merkit, jotka kertovat, odotatko kumppaniltasi liikoja.

Parisuhteessa ei tarvitse tyytyä huonoon kohteluun. Suhteen kitka ei kuitenkaan johdu aina kumppanin piittaamattomuudesta.

Joskus lataamme suhteeseen liikaa odotuksia. Petymme, kun rakkaus ei ratkaisekaan ongelmiamme, ja kumppani onkin ihminen omine vajavaisuuksineen. Onnellisuuttaan ei saakaan sälyttää kumppanin vastuulle, vaan hyvinvointinsa eteen on tehtävä itse töitä.

Nämä merkit voivat kertoa, että lataat kumppanillesi liian kovia odotuksia:

1. Mietit usein, onko kumppanisi tarpeeksi hyvä sinulle

Kenenkään velvollisuus ei ole olla toisen ihanne. Jos arvioit kumppaniasi plus- ja miinuslistojen avulla, et näe hänessä persoonaa, vaan yksittäisiä ominaisuuksia.

Älä keskity pohtimaan vain kumppanisi piirteitä, vaan suuntaa katse välillä itseesi. Huomioitko kumppanisi? Satsaatko itse tarpeeksi suhteeseenne?

Keskustele: Puoliso sanoi, ettei kukaan arvosta minua. Kannattaako suhdetta jatkaa?

2. Kumppanisi virheet ärsyttävät sinua jatkuvasti

Tasa-arvoinen suhde sallii molemmille huonot päivät. Vaativa kumppani taas ei siedä toisen virheitä tai virheiden sietäminen tuottaa suunnattomasti vaikeuksia.

Tällöin toisen saamat parkkisakot ja vääränlaiset ostokset ärsyttävät kohtuuttomasti. Vaatimustasoaan kannattaa miettiä, jos näet kumppanissasi koko ajan ärsyttäviä virheitä.

Lue myös: Mitkä ovat kumppanin ärsyttävimmät tavat? Lukijat vastaavat

3. Vertailet suhdettanne muihin

On loukkaavaa verrata yhteiseloanne muiden täydellisiltä vaikuttaviin suhteisiin. Vertailu on myös naiivia. Muidenkin suhteissa on omat haasteensa, joita ulkopuoliset eivät näe.

Vertailu voi kertoa kohtuuttomien odotusten lisäksi suhteen pinnallisuudesta. On normaalia, että suhde arkistuu, kun ensihuuma laantuu. Arkistuminen on kuitenkin mahdollisuus rakkauden syventymiseen. Kumppanin vaihtaminen ei tee sinua onnellisemmaksi, jos ongelmanasi on kyvyttömyys sietää arkea.

Lue myös: Kaverikateus on ystävyyssuhteen tuholainen

parisuhde

4. Odotat hänen ymmärtävän sinua puolesta sanasta

Israelilainen tutkimus vuodelta 2014 osoittaa, että korkeat odotukset ja vähäinen kommunikaatio ovat parisuhteelle tuhoisa yhdistelmä. Toiveistaan pitää puhua avoimesti. Puhuminen realisoi odotuksia, kun kumppanisi saa mahdollisuuden vastata toiveisiisi ja kertoa omista haluistaan.

Vaikka olisit ujo, kommunikointi ei saa olla vain kumppanisi vastuulla. On kohtuutonta mököttää ja haukkua toista, jos hän ei ymmärrä vihjeistä, mitä haluat.

Lue myös: Passiivis-aggressiivinen ihminen tiuskii ja mököttää läheisilleen – keinot, joilla käytökseen kannattaa suhtautua

5. Tunnet olevasi liian hyvä kumppanillesi

Tämä tunne on oikeuttu, jos kumppanisi laiminlyö sinua. Parisuhteelta saa vaatia asioita, eikä kaikessa tarvitse antaa periksi. Itsekunnioitus on kuitenkin eri asia kuin itsekeskeisyys.

Jos tunnet jatkuvasti olevasi liian hyvä kumppanillesi, tarkastele tilannetta objektiivisesti. Listaa asiat, jotka kumppanissasi ärsyttävät. Listaa myös asiat, joita teet itse suhteenne eteen. Onko vaivannäkönne tasapainossa? Jaksaisitko itse tehdä kaikki asiat, joita odotat häneltä?

Keskustele: Mitä mies tarkoittaa sanoessaan, että olen liian hyvä hänelle?

6. Odotat kumppanisi muuttuvan ratkaisevasti

Kaikki muuttuu hyväksi, kun hän muuttuu. Kun hän alkaa pukeutua eri tavalla, kun hän muuttaa maailmankuvansa ja vaihtaa työpaikkaa.

Tällaisten toiveiden kohdalla on syytä pysähtyä. Parisuhteen tarkoitus ei ole muokata kumppania vastaamaan omaa haavekuvaa.

Lisäksi suhde ihanankaan ihmisen kanssa ei yleensä onnistu, jos arvomaailmanne ovat erilaiset, eikä kumpikaan suostu kompromisseihin. Tällöin toive siitä, että kumppani muuttuisi täysin päinvastaiseksi, on ylimitoitettu.

Keskustele: Voiko sairaalloisen mustasukkainen mies muuttua?

7. Uskot onnellisuutesi riippuvan kumppanistasi

Hyvä kumppani tuo elämään onnea, iloa ja turvallisuutta. Oma onnellisuus ei kuitenkaan saa riippua vain parisuhteesta.

Älä hae syytä pahaan oloosi vain kumppanistasi. Mieti, mitkä muut asiat vaikuttavat hyvinvointiisi. Pohdi, miten voit kohentaa itse mielialaasi ja toimintakykyäsi.

Lue myös: Nämä merkit kertovat, että olet onnellisempi kuin oikeasti tiesitkään

8. Et suostu tinkimään vaatimuksistasi

Kaikilla on kumppaniin ja suhteeseen liittyviä unelmia. Rakkaudessa on kuitenkin kyse siitä, että hyväksymme toistemme epätäydellisyyden ja joustamme.

Joustavalle ihmiselle kumppanin erilaisuus on rikkaus. Vaativa persoona taas ei tingi periaatteistaan. Valitettavasti tiukat ihanteet eivät aina takaa onnea, vaan voivat tuhota sen.

Lue myös: Eronneiden parisuhdevinkit: näin saat suhteen kestämään

 Lähteet: NCBI, Psych Central, Psychology Today, Väestöliitto

X