Ihmiset ja suhteet

Vaikenetko parisuhteessa? – 5 vinkkiä parisuhteen parantamiseksi

Teksti:
Anna.fi

Puhutko tarpeeksi kumppanisi kanssa? Monessa suomalaiskodissa mökötetään riidan tai vaikeuksien sattuessa hiljaa – onhan meillä pitkä tunteiden vaientamisen kulttuuri. Lue Väestöliiton ja psykoterapeutin vinkit vaikenemisen kulttuurin purkamiseksi ja parisuhteesi pelastamiseksi.

Jos jo lapsena oppii siihen, ettei vaikeita tunteita saa jakaa, taitoa ei osaa aikuisenakaan. Tästä juontaa juurensa monen avioliiton vaikeneva arki ja se, ettei tunteita osata käsitellä.

Vaikenetko parisuhteessa? – 5 vinkkiä parisuhteen parantamiseksi

Jatkuva vaikeneminen voi olla yksi lähestyvän eron merkeistä parisuhteessa. Toiselta osapuolelta ei ehkä haluta ottaa vastaan enää mitään asioita. Vaikenija rakentaa suojamuurin ympärilleen, eikä toisella ole tulemista hänen reviirilleen. Vaikenemisen noidankehän voi kuitenkin purkaa.

1. Tiedosta, onko vaikeneminen ongelma

Ensiaskel vaikenemisen kulttuurista pääsemiseen on asian tiedostaminen. Jos on lapsena tottunut siihen, että etenkin hankalista asioista vaietaan, sitä voi pitää täysin normaalina tilanteena. Parisuhteen toinen osapuoli ei kuitenkaan yleensä koe tilannetta niin, vaan hän turhautuu. Parisuhteessa kannattaa keskustella siitä, millaiseen puhekulttuuriin toinen on tottunut. Elämäntilanne vaikuttaa myös paljon: vastarakastuneet puhuvat yleensä paljon toisilleen, mutta vuosien ja vuosikymmenten mittaan puhe voi vähentyä koti- ja työvelvoitteiden puristuksissa, ja se on aivan luonnollista.

2. Tunnista, mitä vaikenemisen taustalla on

Ankaran kasvatuksen saaneilla on taipumusta tunteiden vaientamiseen. Jos kukaan ei ole ottanut sinun tunteitasi vastaan lapsuudessasi, aikuisena voi olla vaikea luottaa siihen, että joku kuuntelisi ja hyväksyisi ― saati vielä rakastaisi tunteenpurkauksen jälkeen.

Tunteiden vaientamisessa on isoja ikäryhmittäisiä eroja: vanhimmat sukupolvet vaikenevat eniten tunteistaan. Kenellekään ei ole hyväksi jatkuva tunteiden tukahduttaminen.

3. Tunnista omat tunteesi

Ennen kuin tunteistaan voi puhua, ne täytyy tunnistaa. Tunteiden tunnistamisen jälkeen ne pitäisi vielä osata sanoittaakin, ja se voi joskus olla vaikeaa. Vihan ja häpeän tunteistakin pitäisi voida puhua parisuhteessa, tosin olennaista on, miten niistä puhuu. Kun kielteisistä tunteistaan puhuu, niiden voima ei usein tunnukaan enää niin lannistavalta.

Vaikka tunteistaan ei puhuisi, toinen yleensä aistii ne sanattoman viestinnän kautta. Tunteilla on myös taipumus ”tarttua”.

4. Uskalla jakaa tunteet

Hyvien ja vaikeiden tunteiden jakaminen lähentää parisuhteessa, jatkuva vaikeneminen tunteista voi puolestaan johtaa eroon. Jos tunteistaan ei kerro, ei voi myöskään olettaa toisen ymmärtävän, miksi käyttäytyy tietyllä tavalla. Omista tunteistaan puhuminen rehellisesti on reilua toista osapuolta kohtaan.

5. Muista, että vaikeneminen voi liittyä persoonaan

Stereotyyppinen kuva parisuhteesta on vaikeneva mies ja puhelias nainen, mutta asetelma voi olla toisinkin päin. Hiljaisuus voi myös kuulua luonteeseen. Keskustelun ja hiljaisuuden määrässä olisi hyvä saavuttaa molempia tyydyttävä kompromissi. Kuuntelemisen taitokin on mitä tärkein.

Puhumattomuus voi liittyä myös vaikka siihen, että toista halutaan säästää työhuolilta. Silloin olisi hyvä kertoa toiselle selvyyden vuoksi, että hiljaisuus ei liity häneen, vaan esimerkiksi työstressiin.

Teksti: Saga Wiklund
Kuva: Colourbox

Lähteet: Psykoterapeutti Hely Kalska ja Väestöliiton nettisivut.

Lue myös:

Parisuhteen 5:2-dieetti: 7 vinkkiä, miten parannat rakkauselämääsi
Menikö suhde solmuun? Lue parisuhdeterapeuttien parhaat vinkit!
Rakkauden kieli – Testaa, miten rakastat ja haluat tulla rakastetuksi

X