Ihmiset ja suhteet

Jari Tervon sairaus koetteli arkea – Kati Tervo toivoo, että pariskunnan yhteinen matka jatkuu vielä pitkään

Jari ja Kati Tervon uusin yhteinen kirja kertoo perheen koira-arjesta, mutta myös Jarin sairastumisesta eturauhassyöpään. Koepalan otto vei kirjailijan verenmyrkytyksen vuoksi sairaalaan. – Näytin kamalalta, vanhalta ja sairaalta, Jari muistelee kirjassa.

Teksti:
Hanna Hyväri
Kuvat:
Sampo Korhonen, Tervojen kotialbumi

– Rakkaus on se liima, joka pitää meidät yhdessä. Perusasiat eivät muutu, vaikka aikaa kuluu, Jari Tervo sanoo vaimostaan Katista.

Jari ja Kati Tervon uusin yhteinen kirja kertoo perheen koira-arjesta, mutta myös Jarin sairastumisesta eturauhassyöpään. Koepalan otto vei kirjailijan verenmyrkytyksen vuoksi sairaalaan. – Näytin kamalalta, vanhalta ja sairaalta, Jari muistelee kirjassa.

Raskaan elämänvaiheen jälkeen Jari ja Kati Tervo puhuvat mielellään koira-arjestaan. Muutama vuosi sitten he saivat Ukko-koirasta uuden vauvan.

– Lapsuudenkodissani oli koira. Ehkä se on typerää lässyttelyä, mutta haluan ehdottomasti käyttää itsestäni ilmausta isä. Sanon: nyt lähdetään Ukko isän kanssa ulos. Kati puhuu sille äitinä.

Jari puhuu Ukolle paljon. Hän elää siinä ajatuksessa, että kun puhuu paljon, koira oppii paljon. Ukko tuntuu välillä ymmärtävän kokonaisen lauseen.

– Katin mielestä on päiviä, jolloin puhun paljon enemmän Ukolle kuin hänelle. Se voi olla välillä tottakin. Kysyn silloin kohteliaasti Katilta, mitä on jäänyt sanomatta tai mistä hän haluaisi keskustella.

Ukko tuo rakenteen pariskunnan päivään.

– Viemme vuorotellen Ukkoa ulos. Kaikki poikkeamat päivästä ovat Ukon mielestä huononnuksia. Kati on kirjoittanut hienon lauseen, joka kuvaa elämäämme: ’Rakastan arkea’.

Jari ja Kati ovat tehneet nyt kaksi Ukko-kirjaa. Molemmat kirjoittavat oman plörinänsä, ja Jari ”naittaa tekstit yhteen”. 

– Emme siis kirjoita yhdessä. Vihasin ja vihaan edelleen ryhmätöitä. Ne keksittiin peruskoulussa 1970-luvulla. Kaikki inhosivat niitä ja minä eniten. Kirjailijana saan tehdä täsmälleen, mitä haluan, eikä kukaan tule kitisemään.

Lue myös: Kirjailija Jari Tervo tunnustaa rakkautensa rahalla: ”Voi ostaa itselleen, mitä haluaa, eikä kotiin jää pyörimään turhia tavaroita”

Jari ja Kati Tervo
Ukko viettää auvoisia koiranpäiviä Jari ja Kati Tervon hellässä huomassa. © Sampo Korhonen

Vähemmän vaatetta mökillä

Jari ja Kati Tervo ovat olleet yhdessä 36 vuotta. Kiintymys on ajan saatossa vain syventynyt.

 – Jari on myös paras ystäväni, jolle voin kertoa kaiken. Olemme paljon yhdessä, koska Jari tekee töitä kotona, Kati sanoo.

Jari ostaa Katille pitkävartisia punaisia ruusuja, Kati hemmottelee miestään laittamalla kala- ja kasvispainotteista ruokaa. 

– Suutelemme ja kähmimme toisiamme ohi mennen päivän mittaan. Perusasiat suhteessa eivät ajan kuluessa muutu, vaikka yksityiskohdat, kävelytyyli tai terveys, muuttuisivat. Rakastan ja haluan antaa elämäni Katin käsiin. Se on voimassa molemmin puolin.

Lue myös Kotiliesi.fi: 56 vuotta yhdessä olleet Leila ja Esa Peltonen pitävät toisiaan kädestä joka päivä: ”Mikä säkä olla tässä iässä rakastunut omaan mieheensä!”

Kati ja Jari Tervo odottavat kesää Teiskon-mökillä. Siellä pulssi tasaantuu kaupungin tohinasta.

– Menemme molemmat mökkimoodiin. Viime kesänä vietimme siellä kolme kuukautta, enkä osannut kaivata pois. Jari kirjoittaa pikkumökissä, ja minulla on siellä monta kirjoituspaikkaa, Kati kertoo.

– Välillä kävelen Ukon kanssa rantaan hakemaan Näsijärvestä kannuilla vettä Katin istutuksille. Olemme Katin kanssa mökillä aistillisempia. Vähemmän vaatetta ja kaikki kukkii ympärillä. Miksi emme siis me ihmisetkin kukoistaisi, Jari sanoo.


Juttu on lyhennelmä Hanna Hyvärin kirjoittamasta artikkelista, joka on julkaistu Anna-lehdessä 15/2024.


X