Anna Eriksson.
Julkkikset

Anna Eriksson on nykyään palkittu elokuvantekijä: ”Mitä talouteen tulee, sitä oppii elämään vähemmällä”

Laulaja ja elokuvantekijä Anna Erikssonille vakautta ja taloudellista turvallisuutta tärkeämpää on uuden tekeminen.
Teksti: Emilia Saloranta Kuvat: Tiia Ahjotuli

Anna Eriksson palkittiin Espoo Ciné -tunnustuksella elokuvafestivaalin avajaisgaalassa.  Tuomaristo painotti Annan rohkeutta; hän vaihtoi muusikkouralla suuntaa ja on luonut kaksi eurooppalaisessa mittakaavassa kiinnostavaa taide-elokuvaa: Marilyn Monroen myyttiin perehtyneen M:n ja viimeisimpänä juuri julkaistun ultramodernin W:n.

– Luulen, että rohkeuteni on monen tekijän summa. Jotenkin äidiksi tuleminen muutti minua rohkeammaksi ja vakaammaksi. Sitä kautta tiesin tarkemmin, mitä haluan, enkä vältellyt enää vastuuasioita, jotka liittyvät suuriin muutoksiin, Anna totesi tilaisuudessa.

Laulaja-elokuvantekijä asuu Uudessakaupungissa puolisonsa kuvaaja Matti Pyykön ja parin 9-vuotiaan pojan kanssa.

– Elämme siellä aika tavallista arkea, johon liittyy kiireisiä epätavallisia kausia. Elokuvaa tehdessä joutuu tekemään isoja päätöksiä. Ne ovat kontrasti rauhalliseen arkeen. Esiintyminen on kolmas todellisuuteni, kun astun laulamaan ihmisten eteen.

Riski ja uusi suunta

Anna täytti keväällä 45 vuotta. Hän arvelee, että myös ikä on lisännyt pelottomuutta. Muutos keikkailevasta muusikosta taiteellisempaan musiikkituotantoon ja sittemmin elokuvantekijäksi on vaatinut myös taloudellisia riskejä.

– Se on selkeä muutos. Minulle on kuitenkin ihmisenä ollut tärkeämpää muuttaa suuntaa ja tehdä uutta, ei vain turvallisuus ja vakaus. Mitä talouteen tulee, sitä oppii elämään vähemmälläkin.

– Olen huomannut, että mitä vanhemmaksi ihmiset tulevat sitä vähemmän ihmiset ottavat riskejä, vaikka henkistä kapasiteettia tehdä muutoksia olisi enemmän.

Taiteilija arvelee kuitenkin, että ei ole ikinä haaveillut isommin.

– Aikanaan jo ensimmäinen ura tuntui ylimääräiseltä hyvältä. Nyt tämä elokuva-ala on taas uuden alku, joka on luonut uudenlaista innostusta ja iloa elämään.

X