Janina Fry
Janina Fry alkaa pitää Annassa Janina Fry 360° -blogia.
Julkkikset

Annan bloggaajana aloittava, monista vastoinkäymisistä selvinnyt Janina Fry: ”Tarkoitus on olla mahdollisimman rehellinen ja avoin”

Annan uusi bloggaaja Janina Fry, 45, on kohdannut elämässään paljon hienoja asioita ja menestystä, mutta myös isoja menetyksiä, surua ja sairautta. Häneltä on usein kysytty, miten hän on selvinnyt rankoista vastoinkäymisistään. Blogissaan Janina aikoo käydä läpi muun muassa vastauksia tähän kysymykseen.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: OM-arkisto

Espoolainen yrittäjä, malli ja vaatesuunnittelija Janina Fry, omaa sukua Frostell, alkaa pitää Annassa uutta Janina Fry 360° -blogiaan.

Janina on kertonut julkisuudessa avoimesti rankoista vastoinkäymisistään. Kahden viime vuoden aikana Janina on saattohoitanut kummatkin vanhempansa. Janinan äiti menehtyi rintasyöpään kaksi vuotta sitten, myöhemmin samana vuonna Janina sairastui rintasyöpään myös itse. Oma sairastuminen tuli shokkina.

Sairastumisensa jälkeen Janina sai tietää, että hän kantaa rinta- ja munasarjasyövälle altistavavaa BRCA2-geenivirhettä.

Rankat vastoinkäymiset panivat Janinan miettimään omaa hyvinvointiaan

Reilun vuoden aikana Janinalle on tehty useita isoja leikkauksia: rinnasta poistettiin kalkkikertymä, rinnat pienennettiin ja lopulta kaikki rauhaskudos poistettiin ja rinnat rekonstruoitiin.

– Rintasyöpäni löytyi niin varhain, että välillä tuntuu jopa epätodelliselta, että tosiaan sairastin sen – koska perinteisiä syöpähoitoja en saanut. Geenivirheen löytymisen jälkeiset isot leikkaukset toipumisineen ovat kuitenkin pitäneet tosiasiat mielessä, Janina kertoo.

Janina on ollut vuodesta 2007 asti naimisissa puolisonsa Mark Fryn kanssa. Janinalla ja Markilla on kaksi lasta: vuonna 2007 syntynyt Sophia-tytär ja vuonna 2010 syntynyt Brandon-poika. Janinan lapset olivat Janinan sairastumisen aikaan alakouluikäisiä.

– Kaiken myllerryksen keskellä mietin, miten voin pitää itsestäni huolta mahdollisimman hyvin henkisesti ja fyysisesti, jotta palautuminen sujuisi mahdollisimman nopeasti, terapiassakin käynyt Janina kertoo nyt.

Janina Fry

Janina Frylta on usein kysytty, miten hän on selvinnyt rankoista vastoinkäymisistään.

Janina Fry 360° -blogissaan Janina haluaa kirjoittaa avoimesti ja rehellisesti matkastaan

Bloginsa lukijoille Janina haluaa puhua kaikesta siitä, mitä hän on pitkällä matkallaan ymmärtänyt. Janina uskoo, että hänen bloginsa tarjoaa kiinnostavaa sisältöä kaikille hyvinvoinnista ja itsetutkiskelusta kiinnostuneille.

– Aion kirjoittaa matkani varrella saamistani oivalluksista ja tämän päivän kuulumisista, huumoria unohtamatta. Tarkoitus on olla mahdollisimman rehellinen ja avoin. Ajattelen, että avoimuudellani voin kenties poistaa tabuja ja pelkoja sekä antaa ihmisille lohtua.

Janina on itse tehnyt monia muutoksia elämäänsä vastoinkäymisten aiheuttamien henkisten ja fyysisten muutosten myötä.

– Kun tapahtuu monta järkyttävää asiaa peräkkäin, taantuu kriisikäyttäytymiseen. Takerruin elämään sillä ajatuksella, että elämä on tässä ja nyt. Ajatusmallini oli, että koska minulla on rankkaa, on ymmärrettävää, että elän jonkinlaisessa poikkeustilassa. Se on todella kuluttava ja vahingollinen ajatusmalli, Janina sanoo.

Janina kokee, että jos hän olisi jatkanut samaa rataa, hän olisi uhrannut itsensä surulle ja pelolle.

– Olisin tuhlannut rahani, syönyt itseni ylipainoiseksi, juonut liikaa viiniä, ajanut liian kovaa autoa ja sairastuttanut itseni. Ajattelin, että kaikkea pitää saada ja kaikesta nauttia. Elämästä nauttiminen on tärkeää, mutta rajujen kokemusten keskellä se voi mennä yli. Se on pakenemista ja omien tunteiden välttelyä. Kun mieli on myllerryksessä, järkkynyt ja väsynyt, meidän on käännyttävä sydämen puoleen. Sieltä ne oikeat vastaukset kumpuavat, Janina sanoo ja lupaa, että aiheesta kuullaan lisää blogin puolella.

Janina haluaa olla blogissaan rehellinen paitsi lukijoille myös itselleen

Janina on huomannut, että rajuja vastoinkäymisiä kohdatessaan ihminen on usein siinä käsityksessä, että hän on ainoa, jolla elämänhallinta horjuu. Janina haluaa blogissaan tuoda näkyväksi totuuden asiasta.

– Ulospäin näyttää aina siltä, että kaikilla muilla on langat käsissä. Minä haluan tehdä näkyväksi sen, mitä kulisseissa tapahtuu. Haluan olla blogissa rehellinen paitsi lukijoille myös itselleni, Janina sanoo.

Syvällisempien postausten rinnalle Janina aikoo tuoda kuitenkin myös kevyempiä aiheita.

– Blogiin tulee muotia ja elämää muutenkin. Puolisoni on puoliksi amerikkalainen, niin meillä vietetään esimerkiksi halloweenia todella isosti, Janina paljastaa.

Lue myös:

Nopeasti syttyvä Janina Fry: ”Olen niin intohimoinen, että himoitsen milloin mitäkin”

Janina Fry löysi menetysten ja surujen jälkeen voimansa: ”En halua enää vähätellä itseäni”

Janina Fry vaikeiden aikojen jälkeen: ”Haluan antaa hyvästä takaisin”

X