Martti Suosalo ja Virpi Suutari
Virpi Suutari ja Martti Suosalo puhuvat töistään myös kotona. – Monesti toinen saattaa keksiä, mistä jossakin asiassa kiikastaa, kun itse on jumissa asian kanssa.
Julkkikset

Aviopari Virpi Suutari ja Martti Suosalo: ”On rikkaus, että puoliso on paras ystävä”

Ohjaaja Virpi Suutari ja näyttelijä Martti Suosalo tekevät molemmat töitä elokuvien ja taiteen parissa. Toisistaan he ovat löytäneet paitsi puolisot, myös parhaat ystävät ja toistensa ammatilliset koutsaajat. – Meillä ei ole tarvetta jättää töitä kodin ulkopuolelle.
Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Ohjaaja Virpi Suutari, 50, ja näyttelijäpuoliso Martti Suosalo, 55, myötäelävät tiiviisti toistensa projekteissa, ja työt kulkeutuvat pariskunnan mukana kotiinkin. Perheessä korjataan nyt hedelmiä viime vuoden ankarasta työrypistyksestä, kun Virpin ohjaama Yrittäjä-dokumentti ja Martin tähdittämä Suomen hauskin mies -elokuva tulevat lähes yhtä aikaa ensi-iltaan.

– Meillä ei ole tarvetta jättää töitä kodin ulkopuolelle. Minusta on vain rikkaus, että oma puoliso on samalla paras ystävä ja tietynlainen ammatillinen koutsaaja, jonka kanssa voi keskustella töistä ja käydä tarpeen tullen läpi projektiensa solmukohtia. Monesti toinen saattaa keksiä, mistä jossakin asiassa kiikastaa, kun itse on jumissa asian kanssa, Virpi kertoi Suomen hauskin mies -elokuvan ensi-illassa Helsingin Kinopalatsissa.

Viime syksynä kumpaakaan ei paljon kotona näkynyt. Kun Martti kuvasi sisällissodasta kertovaa elokuvaa yökaudet Kotkassa, Virpi olin hautautuneena leikkaamoon Yrittäjä-dokumentin tiimoilta.

– Lapsemme joutuivat hoitamaan siinä sivussa jotenkin itsensä. En tiedä, miten se meni. Onneksi he ovat hyvin omatoimisia, ja nuorinkin on jo 12-vuotias, kolmen lapsen äiti Virpi nauroi.

Pieniä ruskeita näytteitä

Virpin ohjaama, ensi viikolla ensi-iltansa saava Yrittäjä-dokumentti seuraa kahta yrittäjäparivaljakkoa, joista toiseksi valikoituivat Nyhtökaura-yrittäjät Maija Itkonen ja Reetta Kivelä. Kun dokumenttia kuvattiin, he olivat vielä suuren läpimurtonsa kynnyksellä.

– Tapasin heidät vuoden 2015 Slush-tapahtumassa, kun he olivat vielä aika tuntemattomia. He kiertelivät siellä eksyneennäköisinä ympäriinsä mukanaan Minigrip-pusseihin pakattuja pieniä ruskeita näytteitä, jotka maistuivat tosi kummallisilta. Naisten mieletön usko asiaansa jäi kuitenkin mieleeni. Jokin vaisto minussa sanoi, että tätä tarinaa kannattaa lähteä seuraamaan, Virpi kertoi.

Henkilökohtainen yhteys

Martin tähdittämä, tositapahtumiin perustuva Suomen hauskin mies -elokuva kertoo puolestaan siitä, miten sisällissodassa kuolemaan tuomitut vangit valmistelevat komedianäytelmän vartijoiden ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi. Elokuva on hänelle aiheensa puolesta varsin henkilökohtainen, sillä Martin isoisän isä teloitettiin sisällissodan aikaan Pietarsaaressa.

Martin näytelemän Toivo Parikan hahmon esikuvana on niin ikään hänen isoisänsä ystävä, näyttelijä Jalmari Parikka.

– Tuntui helpolta hypätä aikakauteen oman sukuni tarinan kautta. Sisällissodan tapahtumista ei ole juurikaan puhuttu lapsuudenkodissani, mutta 1900-luvun alun teatterimaailmasta kylläkin. Isotätini Tyyne oli näyttelijä, ja kertoili meille paljon tarinoita aikakaudesta, kun olimme pieninä hänen luonaan hoidossa, Martti muisteli.

Paitsi Suomen hauskin mies -elokuvaa Martti tähdittää samannimistä Kaupunginteatterin näytelmää, jonka taustalla vaikuttavat sama ohjaaja ja käsikirjoittaja. Projekteista löytyy hänen mukaansa myös eroavaisuuksia.

– Elokuvanteko on paljon enemmän teknisen porukan: kuvaajan, leikkaaja ja ohjaajan taidetta. Teatterissa näyttelijä taas pääsee osallistumaan harjoituksissa selvästi enemmän itse tekemiseen yhdessä työryhmän kanssa. Tässä tapauksessa teatteriversion käsikirjoitus on myös vähän laajempi, sillä jouduimme poistamaan elokuvasta joitakin kohtauksia ja henkilöitä rajallisen budjetin vuoksi, Martti kertoi.

X