Näyttelijä Antti Reinille kirjoittamisesta on tullut tärkeä tapa ilmaista itseään.
Julkkikset

Esikoisromaanin julkaissut näyttelijä Antti Reini haluaa ilmaista itseään kirjoittamalla: ”Kirjoitin sen, minkä näin sisälläni”

Uudessa kirjassaan Antti Reini käsittelee asioita, joita ei muuten halua käsitellä julkisuudessa. – Näytellessäni astun jonkun toisen luomaan maailmaan. Kirjoittaminen, ja valokuvaaminen ovat sen sijaan ilmaisukeinoja, joilla rakennan maailmaa itse, Antti sanoo.
Teksti: Piia Sainio Kuvat: OM-arkisto

Antti Reini väistelee taitavasti. Juuri esikoisromaaninsa julkaissut kirjailija ja supersuosittu näyttelijä ei mielellään puhu yksityiselämästään, ei varsinkaan rakkauselämästään. Hän ei edes halua määritellä rakkautta.

– Voimana rakkaus on suuri, ja tunnen sen kyllä, mutta en pysty enkä halua lähteä määrittelemään sitä tarkemmin. Rakkaus on ihana mysteeri.

Reini on asunut yksin, vaikka olisikin ollut parisuhteessa. Voisiko hän vielä kuvitella asuvansa jonkun kanssa?

– Parempi, että en sano en. En voi tietää. Sillä ei ole sen suurempaa merkitystä, koska tällä hetkellä minun on hyvä näin. Ei ole mitään valittamista.

Kiertelystä huolimatta parisuhde ja rakkaus eivät suinkaan ole yhdentekeviä Reinille. Hän on pyöritellyt niitä mielessään viime kesänäkin viimeistellessään La Ciudad -kirjaansa Espanjan Andalusiassa. Ne ovat teemoina osa kirjan suurempaa kokonaisuutta: sitä, miten ihminen suhtautuu itseensä, muihin ihmisiin, vapauteen sekä ympäristön asettamiin vaatimuksiinsa ja odotuksiin.

Lue lisää: Antti Reini ei pelkää kuolemaa: ”Me olemme energiaa, samaa avaruuspölyä kuin kaikki muukin maailmankaikkeudessa”

Antti Reini: ”Kirjoittaminen on minulle väylä ilmaista itseäni ilman, että minun tarvitsee avata elämääni”

Kirjan la Ciudad (espanjaksi kaupunki) on syrjäinen kaupunki, joka on pakkoliitetty osaksi suurempaa kaupunkia, Metropolia. La Ciudadin kaduilla kulkee joutilas, vapauttaan etsivä Samuel, joka muun muassa kokee olevansa kykenemätön ottamaan vastaan rakkautta.

– Kirja on fiktiivinen, mutta sen teemat ovat varmasti tuttuja muillekin kuin itselleni, Antti Reini sanoo.

– Siksi kirjoitan kirjoja ja teen biisejä: suodatan niihin tekemiäni huomioita sen sijaan, että kopioisin sinne suoraan jonkin tapahtuman elämästäni. Kirjoitan teemoista, jotka tunnen tai joista olen kiinnostunut.

– Kirjan kirjoittaminen on minulle väylä ilmaista itseäni ilman, että minun tarvitsee avata elämääni. Ja siten teoksella on mahdollisuus aueta lukijalle hänen omaksi kokemuksekseen.

Työ on osa elämää, elämä ei ole osa työtä

Näyttelemisen ja kirjoittamisen lisäksi Antti Reini tekee myös musiikkia. Monen erityyppisen työn yhdistäminen ei ole ollut ongelma, ja vapaa-aikaakin jää.

– Yritän järjestää itselleni mahdollisimman paljon aikaa, joka on irti duunista. Työ on osa elämää eikä niin, että elämä on osa työtä.

Näytteleminen on erilaista työtä kuin kirjoittaminen. Tämä johtuu Antin mukaan siitä, että ne ovat niin erilaisia tapoja ilmaista.

– Näytellessäni astun jonkun toisen luomaan maailmaan. Annan kehoni ja ääneni jollekin hahmolle, joka on istutettu johonkin maailmaan ja sen logiikkaan.

– Kirjoittaminen, valokuvaaminen ja musan duunaaminen ovat sen sijaan ilmaisukeinoja, joilla rakennan sitä maailmaa itse. Samalla opettelen uutta koko ajan. Tekeminen on tärkein opettaja.

Antti Reini: ”Kirjoitin sen, minkä näin sisälläni”

Romaanin kirjoittaminenkin oli uutta. Aiemmin Reini on kirjoittanut novellikokoelman ja lyriikoita. Yllättäen näyttelijän ammattitaidosta oli paljonkin hyötyä kirjoitusprosessissa.

– Oli päivän aikana tapahtunut mitä tahansa, näyttelijän pitää hoitaa hommansa loppuun.

Niin Reini teki myös kirjailijana. Koronankin vuoksi energiaa meni työkuvioiden uudelleen järjestelemiseen, mikä osaltaan toi paineita kirjoitusprosessiin ja vaikeutti keskittymistä.

– Kaiken sen hässäkän keskellä huomasin, että aina istuessani koneen ääreen, fokus oli paljon syvempi. Oli hyvin vapauttavaa päästä siihen tilaan.

Kirjoitusprosessissa Reini keskittyi olemaan avoinna sille, mitä hänestä virtasi ulos.

– Tämä kirja kirjoitutti eräällä tavalla itse itsensä. Kirjoitin vain juuri sen, minkä näin sisälläni enkä edes yrittänyt vastustella sen virtaa.

– Koen ja näen asiat visioina. Tavallaan siis katselin La Ciudadin tarinan privaattituolista käsin ja kirjasin sen ylös.

Lue myös:  Näyttelijä Antti Reini voimaantuu metsässä: ”En ole koskaan elänyt odotusten mukaan”

X