Julkkikset

Filosofi Esa Saarinen arvelee voivansa olla elämänkumppanina ’tosi raivostuttava’: ”Rakastettuni katsoo paljon läpi sormien”

Esa Saarinen näkee Pipsansa rakkaudessa ennen kaikkea armollisuutta. – Rakastettuni sietää minua arkisen virtaavuuden tuoksinassa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Heli Hirvelä

– Mietin luentojani kaiken aikaa.

Esa Saarinen näkee Pipsansa rakkaudessa ennen kaikkea armollisuutta. – Rakastettuni sietää minua arkisen virtaavuuden tuoksinassa.

Rauhan säilyminen vaatii joustoa. Esa Saarisen näkemyksen mukaan parisuhteen arki koostuu pienoistienristeyksistä, joista jokainen on mahdollinen ristiriitatilanne.

Otetaan esimerkiksi keitetty kananmuna.

– Kuvitellaan, että isken kananmunan veitsellä auki. Pipsa sanoo, että leikkaa tylpällä päällä, ettei terä tylsy. Voin ottaa neuvon puuttumisena itsemääräämis­oikeuteeni. Tai sitten voin ottaa sen hienovaraisena vinkkinä, jota alan enimmäkseen noudattaa.

Jatkuvasti omissa ajatuksissaan kulkeva E. Saarinen arvelee voivansa olla elämänkumppanina ’tosi raivostuttava’. Hän ei halua miettiä käytännön maailmaa.

– Jos täytän astianpesukoneen, se ei ole huipputason suoritus. Jos jotain hajoaa kotona, en saa kovin nopeasti mitään kovin tuloksekasta aikaiseksi.

Siksi Esa näkee Pipsan rakkaudessa ennen kaikkea armollisuutta.

– Rakastettuni sietää minua arkisen virtaavuuden tuoksinassa. Hän katsoo paljon läpi sormien.

Vaikka uskookin sanojen voimaan, Esa pyrkii osoittamaan rakkauttaan myös teoin.

– Pipsa on yöihminen, minä en. Joskus yritän säilyttää hyväntuulisuuteni myöhään iltaan, jotta voimme tehdä asioita yhdessä.

1990-luvulla Esa kysyi ystävältään, taiteilija Carl-Gustaf Liliukselta hänen onnelliselta vaikuttavan avioliittonsa salaisuutta. Lilius vastasi: Kaksi ihmistä kohtaa ja se voi onnistua.

– Se oli mahtavasti sanottu. Parisuhteen onnistuminenhan on myös arpapeliä. Onneksi meidän ihmeemme on jatkanut olemassaoloaan.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Maria Mäkelä. Jutussa Esa Saarinen kertoo, jääkö filosofi koskaan lomalle. Samoin kuin siitä, miksi hänen luentonsa kiinnostavat ihmisiä vuodesta toiseen. Lue koko juttu Annasta 2/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X