Julkkikset

Karita Tykkä uskoo yksinkertaiseen onnellisuuden kaavaan: ”Vastuuta omasta hyvinvoinnista ei kannata sysätä muille”

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykän mukaan ihmiset haluavat liian usein ulkoistaa onnellisuutensa. Onnea saatetaan etsiä esimerkiksi yksittäisestä valmennuskurssista, jonka uskotaan muuttavan koko elämän.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: OM-arkisto, Hilppa Alanko

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykän, 43, uutuuskirja Hyvä elämä (Readme, 2019) julkaistiin viikko sitten.

– Fiilis on hyvä, energia on hyvä ja kirja on otettu ihanasti vastaan. Nautin tästä ihanasta menestyksestä ja huomiosta, jota kirjakin on saanut aikaiseksi. Iso työ se on ollut: 460 sivua sekä äänikirjana 9 tuntia ja 40 minuuttia. On todella palkitsevaa kuulla ihmisten kokemuksia ja oivalluksia kirjasta. Perhe on ihanasti tukenut minua koko ajan, Karita kertoo Annalle kuulumisiaan.

Onko Karitalla kenties kirjansa jälkeen haaveissa jokin toinen suuri projekti?

– En mieti elämää kauhean pitkälle eteenpäin. En mieti mitään viiden vuoden suunnitelmia ikinä, en ole koskaan tehnyt niin. Luotan elämään. Uskon siihen, että oikeat asiat tapahtuvat oikeaan aikaan. Siksi en suunnittele elämää liian pitkälle. Elämä on osoittanut minulle monta kertaa matkan varrella, että sitä ei voi ohjailla eikä käskeä. Voit vaikuttaa elämään, mutta se ei mene niin kuin haluat, Karita sanoo.

Karitan onnellisuuden kaava on hyvin simppeli

Tapasimme Karitan hänen hyvinvointiluennollaan. Luennolla Karita esitteli yksinkertaisen onnellisuuden kaavan.

Karita Tykkä esitteli onnellisuuden kaavan Omni-Vegan tuotteiden lanseeraustilaisuudessa.

Karita Tykkä esitteli onnellisuuden kaavan.

Kaavan pääajatuksena on, että jos on onnellinen, kannattaa jatkaa samaa rataa. Jos taas ei ole onnellinen ja asia häiritsee, kannattaa miettiä, mitä onnellisuutta lisäävää omaan elämään voisi lisätä tai mistä päästää irti. Karitan mukaan nämä asiat voivat olla pieniä arjen asioita.

Karita uskoo, että kiitollisuus palvelee ihan jokaista ihmistä ja myönteisyys on valinta. Karita luottaa itsensä kuuntelemisen ja läsnäolon voimaan, ja onkin puhunut näistä kummastakin aiemmin Annan haastattelussa. Hän kannustaa ihmisiä tavoittelemaan omannäköistä elämää ja kuuntelemaan, mitä oma keho kaipaa. Karita itse esimerkiksi rakastaa meressä uimista, mutta ei suosittele sitä ihmisille, jotka eivät saa siitä nautintoa.

Hyvä ravinto, liikkuminen, lepo ja omasta mielestä huolen pitäminen ovat asioita, jotka Karitan mukaan takuulla lisäävät jokaisen onnellisuutta. Myös hyvien ihmissuhteiden ylläpito ja energiaa vievien ihmissuhteiden vähentäminen voivat lisätä onnellisuutta.

Ei vastuuta omasta onnesta toiselle

Karitan mielestä kannattaa unohtaa onnen ulkoistaminen, johon liian moni nykyään sortuu. Saatetaan esimerkiksi uskoa, että hyvinvoinnin takaa koko elämän mullistava valmennus.

– Meidän on hyvä ottaa vastuu omasta ilosta, energiasta ja elinvoimasta sekä terveydestä ilman, että sysäämme vastuun toiselle. Valmennuksia ja muita vastaavia voi käyttää apuvälineenä, mutta vastuuta omasta hyvinvoinnista ei kannata sysätä muille, Karita sanoo.

Lue myös:

Karita Tykkä: ”Hyvinvointiasioissa on menty pylly edellä puuhun”

Karita Tykkä: ”Olin pelkkä kuori, jonka sisällä oli tukahdutettuja tunteita”

Karita Tykän parisuhdevinkki: Kuuntele kumppaniasi – toiselle ei voi olla aidosti läsnä, jos samalla selaa somea

X