Ihmissuhteet

Energiavampyyrit väsyttävät herkät ja kiltit ihmiset hetkessä – näin suojaat itseäsi uuvuttavilta ihmisiltä

Energiavampyyrit ovat henkilöitä, jotka imevät sinusta salakavalasti voimia sekä uuvuttavat vain jopa pelkällä läsnäolollaan.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Ovatko energiavampyyrit imeneet sinultakin energiaa?

Energiavampyyrit ovat henkilöitä, jotka imevät sinusta salakavalasti voimia sekä uuvuttavat vain jopa pelkällä läsnäolollaan.

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että tietyn ihmisen läsnäollessa voimasi loppuvat ja olosi on samea? Olet saattanut kohdata energiavampyyrin: ihmisen, joka vie mehut puheliaisuudellaan, kovaäänisyydellään, itsekeskeisellä asenteellaan tai negatiivisuudellaan – tai jopa pelkällä läsnäolollaan.

Herkempi ja erityisherkäksi itsensä kokeva ihminen voi ylikuormittua joutuessaan puhetulvan kohteeksi tai viettäessään aikaa kovin vaativien, aggressiivisten tai valittamiseen taipuvaisten ihmisten kanssa. Toisaalta, kukapa meistä ei uupuisi sellaisen ihmisen seurassa, joka ottaa enemmän kuin antaa.

Miten voit suojata itseäsi energiavampyyreilta?

Perheessämme, ystäväpiirissämme ja työpaikoillamme on ihmisiä, jotka saattavat kuormittaa ja uuvuttaa meitä – tahallaan tai tahtomattaan.

Energivampyyrit eivät välttämättä ole ilkeitä ihmisiä, mutta heidän olemuksensa voi viedä silti muilta voimia.
Energiavampyyrit eivät välttämättä ole ilkeitä ihmisiä, mutta heidän olemuksensa voi viedä silti muilta voimia.

Jokaisella meistä voi olla omat, erilaiset energiavampyyrimme. Herkempi persoona ylikuormittuu varsin nopeasti joutuessaan esimerkiksi puheliaan papupadan kanssa tekemisiin, toinen uupuu itseään alati ylistävän ja jalustalle nostavan ihmisen seurassa. Kolmas väsyy puolestaan ujoon, surumieliseen tai melankoliseen toveriin.

Energiavampyyrin hampaisiin jää usein sellainen ihminen, joka on herkkä, kiltti ja miellyttämisenhaluinen, auttaa aina muita sekä uhrautuu toisten puolesta.

Jos koet, että elämässäsi on energiavampyyri tai energiasyöppö, kokeile näitä keinoja suojata itseäsi:

1. Energiavampyyrit kaipaavat huomiota – älä ruoki energiavampyyriasi

Energiavampyyrit janoavat kukin omalla tavallaan huomiota ja reaktioita, mikä lietsoo heitä jatkamaan vuorovaikutusta kanssasi. Pyri olemaan neutraali, älä lietso tai lähde mukaan energiavampyyrin vaatimuksiin tai toivomuksiin.

Jos esimerkiksi energiavampyyrisi on negatiivinen, kaikesta valittava ystävä, älä lähde voivotteluun mukaan, vaan muuta itse keskustelun aihetta johonkin kevyempään. Energiavampyyri kaataakin usein omat negatiiviset asiansa toisten niskaan, jolloin hänen kanssaan kommunikointi käy helposti uuvuttavaksi.

Jos energiavampyyrisi on puolestaan syyllistävää sorttia, yllätä hänet puhumalla itsestäsi kauniisti tai kerro hänelle, että hänen puheensa loukkaavat sinua.

Jos energiavampyyrisi puhuu vain itsestään tai taukoamatta, kerro hänelle, että toivoisit nyt hetken hengähdystaukoa. Jos rohkenet, voit myös huomauttaa hänelle, ettei hän ole kysynyt lainkaan, mitä sinulle kuuluu.

Jos energiavampyyrisi on uhriutuva, joka kaipaa sinusta jatkuvasti pelastajaa, sano rohkeasti ”ei” hänen vaatimuksilleen. Sinä et voi häntä pelastaa.

Jos energiavampyyrisissasi on narsistisia piirteitä, hän saa nautintoa, jos hän saa herätettyä sinussa vahvoja tunnekuohuja tai alistumista.

2. Jätä energiavampyyrit huomiotta

Fyysinen vinkki: älä katso energiavampyyria silmiin, vaan luo häneen katsekontakti vain ajoittain.

Mitä enemmän tai intensiivisemmin katsot toista silmiin, sitä enemmän olet yhteydessä häneen ja siihen, mitä hänellä on sanottavanaan.

Välttele tai lakkaa välittämästä energiavampyyrin vaatimuksista. Jos olet neutraali ja tyyni, hän ei saa sinusta otetta.

3. Kerro, että vuorovaikutuksenne ei toimi sinun mielestäsi

Uskalla tuoda esille omat toiveesi vuorovaikutuksen laadusta ääneen, vaikka pelkäisit konfliktia. Voit kuitenkin yllättyä iloisesti, miten vuorovaikutustilanteet alkavat muuttua, kun osaat vetää rajan siihen, mitä olet valmis sietämään.

Kerro, miltä sinusta tuntuu sekä oma näkökulmasi tilanteeseen – energiavampyyrisi ei välttämättä edes tiedä, että hän vie voimiasi. Älä siis syytä, vaan painota kyseessä olevan sinun oma kokemuksesi.

Jos koet, että kumppanisi on energiavampyyri, tilanne vaatii rehellistä keskustelua. Se voi olla haastavaa ilman ammattiauttajaa, kuten esimerkiksi parisuhdeterapeuttia.

Uuvuttavatko energiavampyyrit?
Toiset ihmiset voivat uuvuttaa sinua jopa enemmän kuin arvaatkaan.

4. Ymmärrä sanatonta viestintää – ja jätä se omaan arvoonsa

Kun ymmärrät ihmisten sanatonta kehonkieltä, sinun on helpompi suhtautua heihin.

Herkkä ihminen aistii herkästi muiden ihmisten mielentilat ja huomaa piiloviestit sekä kasvoilla nopeasti välähtävät mikroilmeet, jotka paljastavat todelliset tunteet sanojen takana.

5. Aseta aikaraja sille, kuinka kauan siedät

Jos sinun on pakko antaa huomiotasi energiavampyyrillesi, päätä, kuinka paljon aiot sitä antaa. Muista myös, että epämiellyttävistä tilanteista saa poistua.

6. Oletko kuuntelija vai kertoja?

Jotkut energiavampyyrit tarvitsevat pelkästään kuuntelevan korvan, eivätkä he oikeastaan edes kuuntele neuvojasi. Jos haluat, voit pyytää energiavampyyria kertomaan lisää ja antaa hänen puhua ilman, että annat itseäsi liikoja – kuuntele siis vain puolella korvalla.

Muista kuitenkin, että jos olet aina valmis kuuntelemaan, samalla sallit energiavampyyrin käytöksen ja kierre vain jatkuu.

7. Mieti omaa tunnetilaasi ja kokeile muuttaa ajattelutapaasi

Oletko jo etukäteen ahdistunut, jos tiedät kohtaavasi raskaan työkaverin palaverissa tai uuvuttavan ihmisen sukujuhlissa? Ihana herkkyys -kirjan kirjoittanut Suvi Bowellan vinkkaa tilanteen, jossa hän keskittyi etukäteen ohjelmoimaan tilannetta mielessään hetken ajan:

”Kuvittelin, kuinka jokainen osallistuja astui luokkaan ovella olevan vaaleanpunaisen rakkauspilven läpi ja kuinka tuo rakkaus avasi heidän sydämensä. Pyysin itselleni rohkeutta, iloa ja tyyneyttä. Ilta oli huippumenestys! Aikaisemmin niin hiljainen ja suorastaan pessimistinen porukka oli yhtäkkiä täynnä innostusta – – – En osaa selittää, mitä tapahtui, muuten kuin että jollain tavalla lähettämäni rakkaus meni perille ja oma suhtautumiseni oli myönteisempi, mihin koko ryhmä tiedostamattaan reagoi.”

Omalla ajattelumallilasi on suuri vaikutus. Energiavampyyrit pysyvät aisoissa, kun pidät huolta itsestäsi.
Omalla ajattelumallilasi on suuri vaikutus.

Vaaleanpunainen rakkauspilvi tai ei, kokeile ihmeessä ajatuksen voimaa. Hyvillä ajatuksilla voi olla valtava voima.

8. Voitko ottaa etäisyyttä tai katkaista välit?

Jos huomaat, että esimerkiksi pari- tai ystävyyssuhteessasi kaikki energiasi tuntuu valuvan hukkaan kaikista ponnisteluistasi huolimatta, voi olla, että sinut on jo imetty kuiviin.

Toisin sanoen, pohdi vakavasti, pitäisikö sinun lopettaa tämä ihmissuhde. Tasapainoisessa ja hyvässä ihmissuhteessa molemmat ottavat ja antavat.

9. Väsyitkö jo? Ota omaa aikaa ja tilaa

Hyvä tapa palautua uupuneesta olosta on olla itsekseen kaikessa rauhassa. Sallithan sen itsellesi?

Vietä esimerkiksi 15 minuutin meditaatiohetki, lue hyvää kirjaa tai reippaile korttelin ympäri. Muista myös, että luonnossa ja metsässä liikkuminen alentaa verenpainetta, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa. Siitä saa myös energiaa – sitä, mitä energiavampyyrit sinusta juuri imivät.

Iskikö sinulle nyt huoli, että olet itse energivampyyri?

Kun pohdit omaa olemustasi, iskikö sinulle huoli, oletko itsekin jonkin sortin energiavampyyri? Ei hätää, sillä kiinnitit asiaan jo huomiota!

Ehkäpä pystyt varomaan uuvuttavaa käyttäytymistäsi jatkossa. Esimerkiksi negatiivisuus kuluttaa eniten energiaa: jos huomaat olevasi negatiivinen, ala tietoisesti miettiä, mitkä asiat omassa elämässäsi tuovat hyvää mieltä ja onnea. Tee kiitollisuudesta voimavarasi. 

Lähteet: Suvi Bowellan: Ihana herkkyys (Hidasta elämää, 2018), Your Tango, Lonerwolf

X