Julkkikset

Kotiliesi: Rajua lähisuhdeväkivaltaa kokenut Sofia Virta: ”Se, että väkivallasta puhuu, luo toivoa samassa tilanteessa oleville”

Kansanedustaja Sofia Virta kertoo tuoreessa Kotiliesi-lehdessä, miksi hän päätti puhua kokemastaan lähisuhdeväkivallasta julkisesti.

Teksti:
Aino Kangaspuro Haaparanta

Sofia Virta on vihreiden puheenjohtaja.

Kansanedustaja Sofia Virta kertoo tuoreessa Kotiliesi-lehdessä, miksi hän päätti puhua kokemastaan lähisuhdeväkivallasta julkisesti.

Vihreiden tuore puheenjohtaja Sofia Virta, 33, kertoo tuoreessa Kotiliesi-lehdessä, kuinka hän on joutunut todistamaan elämässään paljon pahaa – sekä entisessä työssään lastensuojelussa että henkilökohtaisessa elämässään.

Lastensuojelussa Sofia Virta kuvailee kohdanneensa elämänsä alussa olevia nuoria, joiden tulevaisuudennäkymistä puuttui toivo lähes kokonaan.

”He olivat kokeneet niin hirveitä asioita, ettei kenenkään pitäisi sellaista kokea. Heille oli toisaalta kertynyt sellaista viisautta, jota monella ei ole koko elämässään”, Sofia toteaa lehdessä.

Aihe koskettaa toisen kauden kansanedustajaa myös omakohtaisesti. Viime eduskuntavaalien alla, maaliskuussa 2023, Sofia Virta kertoi Facebookissa joutuneensa vaalihäirinnän kohteeksi, joka kumpusi hänen aiemmassa suhteessaan läsnä olleesta rajusta lähisuhdeväkivallasta.

Sofia kertoi päivityksessään pelänneensä väkivaltaisessa suhteessa henkensä edestä. Hän oli joutunut muun muassa nukkumaan vauvansa kanssa lukitussa vessassa ja piilotellut maakellarissa.

Lue myös: Nämä taustatekijät yhdistävät kumppaninsa tappamia naisia – suurimmassa riskissä 30–39-vuotiaat naiset

Kotiliedessä Sofia Virta kertoo, että ei olisi ensin halunnut puhua kokemastaan väkivallasta julkisesti, mutta tuli lopulta siihen lopputulokseen, että avoimuus voi auttaa muita samantyyppisessä tilanteessa olevia.

”Se, että väkivallasta puhuu, luo toivoa samassa tilanteessa oleville. Väkivallan dynamiikkaa on vaikea ymmärtää, jos sitä ei ole kokenut itse. Mutta siitä voi selviytyä, vaikkei se helppoa olekaan. Eikä se useinkaan onnistu yksin, ei minultakaan.”

Lue Sofia Virran koko haastattelu joko Kotilieden verkosta tai uudesta Kotiliesi-lehdestä, numerosta 18/2023.

X