Julkkikset

Light-kokiksen ja roskaruoan ystävä Johanna Oras teki elämäntaparemontin ja hoikistui: ”Pääsin makeanhimosta oikeastaan kokonaan”

Kuvataiteilija Johanna Oras on taistellut kilojensa ja suolisto-ongelmien kanssa lähes koko ikänsä. Reilu vuosi sitten alkanut ruokavalion muutos toi viimein avun.
Teksti: Miia Siistonen

Lapsesta asti jatkuneet ruuansulatusvaivat saivat taiteilija Johanna Oraksen ryhtymään elämäntaparemonttiin. Vatsa oli välillä kuralla, välillä oli ummetusta.

Viime vuoden tammikuussa Johanna hakeutui funktionaalisen lääketieteen asiantuntijan Maili Lepolan vastaanotolle. Tämä kartoitti Johannan syömistottumukset sekä mieliteot ja inhokit. Lisäksi otettiin laaja verenkuva.

Light-kokiksesta luopuminen otti koville

Remontti käynnistettiin kolmen kuukauden vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Kiellettyjen aineiden listalle joutuivat peruna, pasta, riisi, kaikki viljatuotteet mukaan lukien hirssi ja tattari sekä kaikki maitotuotteet.

Lautasen sai täyttää valkoisella lihalla ja kalalla, kasviksilla, marjoilla ja hedelmillä. Aterioiden lisukkeeksi Johanna paistoi sipulia ja kaalia. Maustevalikoimaan lisättiin kurkuma ja tuore inkivääri, jota Johanna raastoi omenan ja kaalin joukkoon.

Aamu käynnistyi sitruunamehushotilla. Päivän mittaan Johanna nautti pari litraa vettä. Kahvin tilalle tuli yrttitee. Myös hiilihapotetut juomat piti hyvästellä.

– Se otti koville, sillä olen tämmöinen light-cokiksen litkijä.

Johanna on myös makkaraperunoiden, lihapiirakoiden, sipsien ja salmiakin suuri ystävä. Etukäteen huolettikin, miten hän tulee toimeen ilman rakasta roskaruokaa ja irtokarkkeja.

– Opettelin valmistamaan lehtikaalisipsejä. Myös uunissa paahdetut juureslastut ovat kuulemma hyvä korvike, mutta niitä en ole vielä kokeillut.

Makeanhimon Johanna oppi tyydyttämään lusikallisella hunajaa.

Kauramaitoa latteen, ei kevyttuotteita

Kolmen kuukauden kokeilujakson jälkeen ruoka-aineita palautettiin lautaselle yksitellen ja seurattiin niiden vaikutuksia suolistossa.

Nykyään Johanna syö kohtuudella melkein mitä tahansa, kehoa kuunnellen. Päivä alkaa usein kaurapuurolla, mikä on myös Reijo-puolison herkkua. Viikonloppuisin paistetaan kananmunia ja syödään ehkä kaurasämpylöitä.

Kahvi palasi ruokavalioon, mutta nyt Johanna nauttii lattensa kauramaidolla terästettynä. Maitotuotteista hän käyttää vain täysrasvaista luonnonjogurttia.

– Mitään kevyttuotteita en käytä.

Vaatekoko pieneni

Elämäntaparemonttiin lähtiessään Johanna tiesi, että ruokasuosituksia pitää noudattaa vähintään vuosi ennen kuin tulokset alkavat näkyä. Kuitenkin jo puolen vuoden jälkeen hän huomasi suolen toiminnan parantuneen huomattavasti. Olo oli aiempaa energisempi.

Johanna on ryhmäliikunnan ystävä, mutta ohjatut tunnit jäivät usein väliin aikatauluongelmien takia. Nykyään hän tekee 3–5 kilometrin lenkin lähimetsässä kuutisen kertaa viikossa. Happihyppely katkaisee mukavasti työpäivän ja sen jälkeen jaksaa maalata iltaan asti.

Johanna sanoo olleensa laihdutuskuurilla lähes koko aikuisikänsä. Nyt kilot hupenivat ruokaremontin sivutuotteena. Vaa’alla Johanna ei käy, mutta hän arvioi painon pudonneen 6–8 kiloa. Vaatekoko on nyt numeroa pienempi.

– Mahdun taas vanhoihin asuihini, hän iloitsee.

Samppanjaa vasta synttäreillä

Repsahduksia Johannalle ei ole juuri sattunut.

– Kun periaatteessa on lupa syödä kaikkea, turhuutta ei tee mieli. Makeanhimostakin olen päässyt oikeastaan kokonaan.

Johanna innostui edistyksestä niin, että jätti elokuussa kokonaan pois myös alkoholin. Punaviinistä hän oli luopunut jo aiemmin, koska pienikin määrä aiheutti päänsärkyä ja sydämentykytyksiä. Nyt jäi myös mielijuoma, samppanja.

– Sitä kilistän seuraavan kerran ehkä 50-vuotispäivänäni vappuna.

Hän suosittelee elämäntaparemonttia lämpimästi kaikille.

– Mutta muutokset ruokavaliossa kannattaa ehdottomasti tehdä asiantuntijan valvonnassa. Mikä sopii yhdelle, ei käy toiselle.

X