Julkkikset

Pilvi Hämäläinen oli nuorena ”pick-me girl”, joka ylenkatsoi muita naisia: ”Olen ymmärtänyt, että meissä kaikissa on naisvihaa”

Pilvi Hämäläinen sisäisti nuoruusaikojensa ilmapiirin, jossa naiseuteen liittyviä asioita pidettiin typerinä ja vähäarvoisina. Aikuisena hän on opetellut siitä pois, ja se on muuttanut täysin suhtautumisen esimerkiksi kauneudenhoitoon.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Sampo Korhonen, Pilvi Hämäläisen kotialbumi

Vuosi sitten Pilvi Hämäläinen jätti työt vähemmälle ja mietti uutta suuntaa elämälleen. Seurana oli Humppa-koira, pieni saksanpystykorva.

Pilvi Hämäläinen sisäisti nuoruusaikojensa ilmapiirin, jossa naiseuteen liittyviä asioita pidettiin typerinä ja vähäarvoisina. Aikuisena hän on opetellut siitä pois, ja se on muuttanut täysin suhtautumisen esimerkiksi kauneudenhoitoon.

Lounasaika on päättymässä ja ravintolassa vain muutama ihminen meidän lisäksemme. Koomikko ja näyttelijä Pilvi Hämäläinen, 38, kumartuu pöydän yli ja lähes kuiskaa.

– Uskaltaako sitä edes sanoa ääneen, että… Minulla on arjessa onnen tuntemuksia.

Varovaisuus johtuu siitä, että Pilvin mielestä hänen sanansa muuttuvat vähän korneiksi, ”mukamas totuuksiksi” hänestä, kun ne painetaan lehteen kauniiden kuvien viereen.

Arjessa onnen tuntemukset ovat olleet välillä harvassa, vaikka unelmia Pilvi on kyllä toteuttanut. Ensimmäinen päärooli oli vuonna 2012 Peppi Pitkätossu -näytelmässä Turun Vartiovuoren kesäteatterissa, mikä oli haaveiden täyttymys. Sinä kesänä tuli myös suuri suru. Pilvin pikkusisko Sara oli tehnyt itsemurhan. Siitä Pilvi ei enää halua puhua julkisesti.

Keväällä 2016 toteutui Pilvin unelma käsikirjoittajana, kun Kokkolan kaupunginteatterin näyttämöllä esitettiin hänen kirjoittamansa Jäähyväiset Pamela Andersonille. Seuraavana vuonna oli tähtihetki koomikkona, kun hän pääsi mukaan Putous-ohjelmaan. Siitä hän jäi pois 2022. Heti perään ilmestyi Pilvin esikoisromaani Cinderella.

Mitä sen jälkeen? Ihmettelyä.

– En yhtään tiennyt, mitä haluan. Mietin, että jotain tavoitettahan tässä olisi keksittävä, Pilvi kertoo.

Hän ei ollut edes varma, halusiko jatkaa näyttelemistä. Ehkä hän voisi kokeilla jotain aivan muuta.

Aiemmin Pilvi on puhunut uupumuksestaan. Kolme vuotta sitten hänellä diagnosoitiin ahdistus ja masennus, ja hän aloitti terapian. Esikoiskirjan julkaisun jälkeen syksyllä 2022 hän keskittyi tutkailemaan sisintään. Hän kuljeskeli metsässä Humppa-koiransa kanssa ja nukkui mahdollisimman paljon.

– Yritin palautua kaikista niistä vuosista, jolloin olin vain juossut ympäriinsä. Mutta jos pelkästään vetää lonkkaa ja pohtii merkityksellisyyttä, tulee äkkiä olo, ettei missään ole oikeastaan mitään järkeä.

– Humppa on paras ystäväni. Se on reissukoira. Ollaan kierrelty yhdessä Suomea ja käyty Pohjois-Norjassa, jopa Kanarialla.

Kesällä 2023 kuvattiin Huijarit-elokuvaa, jossa Pilvillä on rooli. Kuvauksissa oli ihan hirveän kivaa. Siellä hän muisti, että näyttelemistähän hän rakastaa. Siksi hän uskaltautui näyttämölle ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Nyt meneillään ovat Mulkoilijat-komedian harjoitukset Tampereella. Ohjaaja on Marika Vapaavuori, joka aikoinaan ohjasi myös Peppi-näytelmän Turussa.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X