Julkkikset

Prinsessa Märtha Louise: ”Elämässä on tärkeää seurata sydäntään ja omaa sisäistä ääntään”

Norjan prinsessa Märtha Louise on kulkenut omaa polkuaan jo pitkään. – Kun alkaa seurata omaa kutsumustaan, sillä mitä muut sanovat ei ole väliä, Märtha Louise sanoi Annalle Oslossa alkuvuodesta.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Mirva Kakko, Mvphotos, Lehtikuva

– Jälkikäteen ajateltuna on mielenkiintoista, että ensimmäinen keskustelu, joka minusta käytiin, koski sitä, että olin tyttö ja väärää sukupuolta, Norjan prinsessa Märtha Louise sanoo.

Norjan prinsessa Märtha Louise on kulkenut omaa polkuaan jo pitkään. – Kun alkaa seurata omaa kutsumustaan, sillä mitä muut sanovat ei ole väliä, Märtha Louise sanoi Annalle Oslossa alkuvuodesta.

”Entä jos minä en olekaan oikea prinsessa?” 8-vuotias Märtha Louise mietti. Toki hän oli syntynyt Norjan kuninkaalliseen perheeseen, mutta hänen mieltään kaihersi epäilys.

Onneksi asiasta oli helppo ottaa selvää. Hänelle oli luettu monta kertaa H.C. Andersenin satu prinsessasta, joka ei pysty nukkumaan ja saa mustelmia, koska hänen patjojensa alla on yksi herne Niinpä eräänä iltana Märtha Louise kipaisi Skaugumin kartanon keittiöön, pyysi keittäjältä kovan herneen ja laittoi sen yöksi patjansa alle. Yksi patja saisi riittää, hän päätti.

Aamulla hän heräsi hyvin nukutun yön jälkeen – ja purskahti lohduttomaan itkuun. Ei mustelman mustelmaa! Ei hän ollut oikea prinsessa!

– Nuorempana en osannut kontrolloida tunteitani. Ailahtelin surusta onneen, niiden välissä ei ollut mitään, Märtha Louise sanoo.
– Nuorempana en osannut kontrolloida tunteitani. Ailahtelin surusta onneen, niiden välissä ei ollut mitään, Märtha Louise sanoo.

”Minun piti alkaa ansaita oma elantoni”

Liki neljäkymmentä vuotta myöhemmin on maaliskuun aamu ja Oslossa sataa tihuttaa. Frognerin hienostokaupunginosassa on hiljaista, eikä design- ja antiikkiputiikkien reunustamilla kaduilla näy juurikaan ihmisiä.

Aivan kuninkaanlinnan lähellä nököttää kaunis valkoinen kivikerrostalo. Siellä toimii Märtha Louisen yritys Soulspring, joka on keskittynyt uskomushoitoihin.

Aikuisena prinsessasta tuli yrittäjä. Hän ei saa valtion kuninkaallisille maksamaa elatusapua ja on myös luopunut hänen kuninkaallinen korkeutensa -tittelistä. Nykyinen titteli on ”vain” hänen korkeutensa.

Ja juuri nyt hänen korkeutensa istuu hivenen sotkuisessa keittiössä ja syö muovirasiasta salaattia.

– Elatusapu oli pieni, eikä minulla ollut lupaa tehdä töitä. En halunnut elää isäni (kuningas Harald V:n) rahoilla koko elämääni, joten minun piti alkaa ansaita oma elantoni, hän sanoo ja lisää:

– Mutta se oli ihan ok.

Lue myös: Näitä asioita Märtha Louise rakastaa ja vihaa – kysyimme Norjan prinsessalta 7 tunteisiin menevää kysymystä

”Ihmisten puhe, parfyymien tuoksu, se kaikki oli minulle liikaa”

Tytöstäkö kruununperijä? Ei todellakaan. Näin Norjassa ajateltiin, kun Märtha Louise syntyi kuningasperheen esikoisena vuonna 1971. Tuolloin oli voimassa laki, jonka mukaan kruunu periytyy isältä pojalle.

– Jälkikäteen ajateltuna on mielenkiintoista, että ensimmäinen keskustelu, joka minusta käytiin, koski sitä, että olin tyttö ja väärää sukupuolta. Keskustelu heijasteli naisen asemaa, ja sitä, millainen se on edelleen eri puolilla maailmaa, Märtha Louise sanoo.

Kaksi vuotta myöhemmin syntyi Haakon-veli, josta tuli kruununprinssi.

2-vuotias prinsessa veljensä ja äitinsä kanssa elokuussa 1973.
2-vuotias prinsessa veljensä ja äitinsä kanssa elokuussa 1973.

Sisko ja veli varttuivat Skaugumin kartanossa noin parikymmentä kilometriä Oslon ulkopuolella. Kartano on meren rannalla, ja sitä ympäröivät pellot ja metsät. Nykyisin siellä asuvat Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit lapsineen.

Pikku Märtha Louise oli rämäpää. Hän kiipeili puissa, sukelsi veden alla ja tappeli poikien kanssa. Toisaalta hän aisti herkästi muiden tunteita ja purskahti itkuun, jos vaikka isoisä, silloinen kuningas Olavi V, torui hänen veljeään.

Norjan kuninkaalliset käyvät tavallisia kouluja. Prinsessa ensimmäisellä luokalla Smestadin koulussa Oslossa.
Norjan kuninkaalliset käyvät tavallisia kouluja. Prinsessa ensimmäisellä luokalla Smestadin koulussa Oslossa.

Vaikka Märtha Louise oli ulospäin suuntautunut lapsi, hän pelkäsi joitakin sosiaalisia tilanteita. Harald-isän ja Sonja-äidin luona kävi usein vieraita, ja ennen nukkumaan menoa piti mennä alakertaan sanomaan aikuisille hyvää yötä.

– Itkin hysteerisesti ennen kuin laskeuduin portaita. Olin niin peloissani. Ihmisten puhe, parfyymien tuoksu, se kaikki oli minulle liikaa, hän kertoo.

Ja sitten oli vielä keskikäytävät. Märtha Louise jännitti kuninkaallissaattueita, kun he kulkivat esimerkiksi pitkin kirkon keskikäytävää. Prinsessana hänellä oli alhaisin arvoasema, ja siksi hänen paikkansa oli aina perheletkan viimeisenä. Hänellä oli tapana painaa katseensa maahan, koska hän kuvitteli ihmisten tuijottavan häntä tuomitsevasti.

Omituinen syyllisyys painoi pientä prinsessaa

Jostakin syystä prinsessa Märtha Louise tunsi itsensä lapsena aina hieman syylliseksi, kuin hän olisi tehnyt jotakin sopimatonta. Että hän oli jollakin tapaa väärä.

Tunne sen kuin vahvistui hänen vanhetessaan. Lehdistö alkoi jahdata parikymppistä kaunista prinsessaa.

– Iltaisin menin hyvillä mielin nukkumaan ajatellen, etten ole tehnyt mitään mutta aamulla saatoin herätä murskaaviin uutisiin. Se tuntui siltä kuin olisin herännyt mustelmilla.

Märtha Louise juhli konfirmaatiotaan kuninkaallisessa linnassa Oslossa toukokuussa 1988.
Märtha Louise juhli konfirmaatiotaan kuninkaallisessa linnassa Oslossa toukokuussa 1988.

Märtha Louise oli varma, että hänen elämänsä ”hiertävä herne” oli media. Se oli kuin psykopaatti, josta ei koskaan tiennyt, rakastiko vai vihasiko se prinsessaa.

Vuonna 1995 tapahtui käänne. Rosen-terapian avulla hän koki saavansa kontaktin tukahdutettuihin tunteisiinsa. Kyse on uskomushoidosta, jossa hoitaja etsii asiakkaansa kehosta lihasjännityksiä ja psykologisia syitä niiden takana.

Märtha Louise ei enää syyttänyt pahasta olostaan muita.

– Aloin ymmärtää, että olen niin herkkä että kaikki menee ihoni alle. En ollut osannut suojata itseäni. Herkkä ihminen kokee muut ihmiset niin voimakkaasti, että hän lakkaa olemasta oma itsensä.

Hän alkoi tutustua itseensä, kirjoittaa ylös lapsuusmuistojaan ja kouluttautui Rosen-terapeutiksi ja fysioterapeutiksi. Hän alkoi myös opetella rajojen asettamista. Hän meni paparazzien luokse ja kertoi näille, ettei pitänyt siitä, mitä nämä tekivät.

– Vaihdoin myös ystäväpiiriäni ja hankkiuduin eroon ihmisistä, jotka vain ottivat energiaani. Siitä alkoi hidas prosessi, enkä silloin ymmärtänyt, miten paljon tulisi muuttumaan.

Lue myös: ”Erityisherkkä tarvitsee latausaikaa”, sanoo Märtha Louise – katso videolta Norjan prinsessan vinkit erityisherkille

”Olen kuin kääntäjä, joka kääntää tiedostamattoman tietoisuuteen”

Ylellisesti sisustetun työhuoneen seinät ovat siniset. Kaksi sametilla päällystettyä nojatuolia on vastakkain. Siellä täällä on kristallikiviä, kuten myös kynttelikköjä.

Soulspring on prinsessan ja Elisabeth Nordengin vuonna 2007 perustama yritys, jota alettiin kutsua mediassa enkelikouluksi, koska prinsessa on kertonut uskovansa enkeleihin. Siellä naiset ovat kouluttaneet energiahoitajia ja antaneet energiahoitoja asiakkailleen. Kursseja on suoritettu sekä netissä että paikan päällä.

Prinsessan huoneen pienellä sohvapöydällä on nenäliinapaketti. Sitä tarvitaan joskus, sillä energiahoidossa oleva asiakas saattaa liikuttua syvästi.

Prinsessa kertoo, että asiakas saattaa tulla hänen luokseen jonkin omaan elämään liittyvän kysymyksen kanssa tai ilman kysymystä. Hänen ei tarvitse koskea asiakkaaseen. Hän sanoo vain näkevänsä ihmisen ongelman kuvana mielessään.

– Olen aina saanut tietoa ihmisistä. Olen kuin kääntäjä, joka kääntää tiedostamattoman tietoisuuteen, prinsessa selittää.

Märtha Louisen kursseille on voinut osallistua kuka vain, mutta henkilökohtaista energiahoitoa hän on antanut vain tuttavilleen.

– Erityisherkkyys on voimavara. Silloin näkee ihmisten naamioiden taakse, Märtha Louise sanoo.
– Erityisherkkyys on voimavara. Silloin näkee ihmisten naamioiden taakse, Märtha Louise sanoo.

”On tullut aika lopettaa”

Ensi kesänä enkelikoulu suljetaan.

– Tähän ei liity draamaa. Koimme vain Elisabethin kanssa, että energia ei enää ollut hyvä. On tullut aika lopettaa. Aion jatkaa energiahoitoja, minun täytyy vain keksiä siihen uusi tapa.

Tällä hetkellä prinsessan kutsumus ja bisnes pyörivät erityisherkkyyden ympärillä. Hän on kirjoittanut Elisabethin kanssa aiheesta kirjan Herkäksi syntynyt ja on tulossa Suomeenkin markkinoimaan sitä.

Kuusi vuotta sitten hän teki Elaine N. Aronin Highly Sensitive Persons (HSP) -testin ja oivalsi olevansa erityisherkkä.

– Olin aina tiennyt olevani herkkä, mutta nyt ymmärsin, että minun kaltaisilleni on nimi. Eli tämä onkin ihan normaalia!

Erityisherkkä stressaantuu helposti ja prinsessakin on kokenut edustustehtävät uuvuttavina. Onneksi erityisherkkyydessä on paljon hyviäkin puolia, hän sanoo. Voi vaikkapa herkistyä voimakkaasti luonnosta, elokuvista ja musiikista.

– En voi ymmärtää, miten kaverini voivat elokuvan jälkeen alkaa jutella tuosta vain. Minä tarvitsen ainakin parikymmentä minuuttia kokemuksen prosessointiin.

Viimeksi hän vaikuttui A Star Is Born -elokuvasta ja musiikkipuolella hänen suosikkeihinsa kuuluu Ed Sheeran.

Prinsessan urapolku Rosen-koulutuksesta erityisherkkyyteen on kirvoittanut Norjassa paljon kritiikkiä. Häntä on syytetty huijariksi ja rahastajaksi. Aikaisemmin Märtha Louise otti kritiikin raskaasti, mutta ei enää.

– Kun alkaa seurata omaa kutsumustaan, sillä mitä muut sanovat ei ole väliä. Ollessani pieni isäni sanoi aina minulle, että tärkeintä on olla oma itsensä, muuten muut näkevät lävitsesi. Nuo sanat ovat olleet johtotähtenäni. Uskon, että koko perheeni elää noiden sanojen mukaan.

Kuningashuone on kuitenkin ilmoittanut, ettei se ole missään tekemisissä enkelikoulun kanssa.

”Pesen pyykkiä ja tykkään leipoa, mutta ruokaa en osaa laittaa yhtään”

Kolmelle tyttärelleen Maudille, Leahille ja Emmalle Märtha Louise haluaa antaa rohkean naisen mallin.

– Elämässä on tärkeää seurata sydäntään ja omaa sisäistä ääntään.

Märtha Louise sanoo, että hän on hyvin kiireinen ja tasapainoilee työn ja perheen välillä, kuten kaikki ihmiset. Tänä aamuna hän on kuskannut lapsensa Steiner-kouluun. Näin hän tekee monena muunakin aamuna.

– Koulun jälkeen saatan auttaa heitä läksyissä, mutta matematiikka on minulle liian vaikeaa, hän harmittelee.

Hän erosi ex-puolisostaan, kirjailija-kuvataiteilija Ari Behnistä kaksi vuotta sitten.

”Olemme etääntyneet toisistamme. Olemme päättäneet avioliiton mutta pidämme yhtä vanhemmuudessa”, luki tiedotteessa, jonka kuningashuone lähetti elokuussa 2016.

Ari Behnin seurassa prinsessa Victorian ja Danielin häissä Tukholmassa 2010.
Ari Behnin seurassa prinsessa Victorian ja Danielin häissä Tukholmassa 2010.

Lue myös: Prinsessa Märtha Louise on rakastunut! Erityisherkkä prinsessa löysi rinnalleen amerikkalaisen shamaanin: ”Pyyteetöntä rakkautta on todella olemassa”

Märtha Louise asuu tyttäriensä kanssa isossa omakotitalossa Oslon ulkopuolella, Lommedalenissa. Palvelusväkeä ei ole, paitsi au pair ja melkein kaikkialle seuraava henkivartija.

– Pesen pyykkiä ja tykkään leipoa, mutta ruokaa en osaa laittaa yhtään. Onneksi au pair hoitaa sen puolen.

Märtha Louise kuskaa lapsiaan myös harrastuksiin. Esikoinen harrastaa taekwondoa ja kuopus ratsastusta. Itse asiassa kaikki lapset ovat harrastaneet ratsastusta, kuten äitinsäkin. Nuorena hän jopa kilpaili esteratsastuksen maajoukkueessa.

Prinsessa yrittää olla tyttäriensä kanssa niin paljon kuin mahdollista, koska kärsi lapsena siitä, että näki liian vähän vanhempiaan.

– Minä vartuin lastenhoitajien kanssa, koska vanhempani olivat paljon poissa. Yritin olla näyttämättä kiukkuani ja olla kiltti, jotta he pysyisivät kotona. Erossa oleminen vanhemmistani on ollut minulle traumaattista.

Onko hän koskaan puhunut siitä vanhempiensa kanssa?

– Voin jutella heidän kanssaan oikeastaan mistä vain, mutta en ole kokenut tarvetta puhua tästä asiasta.

Kuningatar Sonjan 80-vuotispäiviä juhlittiin toissakesänä. Märtha Louisen vieressä Emma ja Leah, takana esikoinen Maud.
Kuningatar Sonjan 80-vuotispäiviä juhlittiin toissakesänä. Märtha Louisen vieressä Emma ja Leah, takana esikoinen Maud.

”Puhuimme siitä, pitäisikö minusta tulla kuningatar”

Prinsessalla on pian seuraava työtapaaminen, joka liittyy hänen perustamaansa hevosharrastajille suunnattuun Hest360-YouTube-kanavaan. Hän on vaihtanut kansikuvassa olevan juhlavan jakun arkiseen harmaanruskeaan kašmirneuleeseen ja riisunut ”viisitoista vuotta vanhat” Armanin platform-korkokenkänsä.

Hänen elämänsä olisi saattanut olla hyvin erilaista, jos hän olisi ollut kruununprinsessa. Harmittaako häntä koskaan se, että pikkuveli veti pidemmän korren?

– No ei, hän naurahtaa.

– Haakon on juuri oikea mies siihen hommaan.

Prinsessa on koulutukseltaan fysioterapeutti.
Prinsessa on koulutukseltaan fysioterapeutti.

Läheltä kuitenkin piti, ettei Märtha Louisesta tullut kruununperijää. Kun hän oli teini-ikäinen, Norja sai ensimmäisen naispuolisen pääministerin, Gro Harlem Brundtlandin. Tämä tuli kuningasperheen kotiin keskustelemaan siitä, että kruununperimystä koskevaa lakia pitäisi muuttaa. Maailma oli alkanut muuttua, eiväthän maatilatkaan enää automaattisesti siirtyneet isiltä pojille, hän perusteli.

– Muistan hyvin, kun hän tuli meille. Puhuimme siitä, pitäisikö minusta tulla kuningatar. Se oli hyvin haastava tilanne, olimme kaikki paikalla. Mutta isoisäni [joka oli tuolloin kuningas] sanoi, että emme voi ottaa hevosta pois kilpailusta kesken kaiken. Ja sillä asia sinetöitiin, Märtha Louise muistelee.

Lakia muutettiin vuonna 1990, ja nykyään kruunun perii ensimmäinen lapsi. Haakonin ja Mette-Maritin esikoinen on tyttö Ingrid Alexandra, joka on kruununperimysjärjestyksessä toinen, isänsä jälkeen.

Kuningatar Sonja, Haakon, Märtha Louise ja Harald V Skaugumin kartanossa kesällä 2000.
Kuningatar Sonja, Haakon, Märtha Louise ja Harald V Skaugumin kartanossa kesällä 2000.

”Nuorempana häpesin sitä, että olen prinsessa”

Epäreiluilta kuulostavista kokemuksistaan huolimatta Märtha Louise sanoo, ettei hän ole feministi.

– Norjassa feminismistä on tullut hieman kielteinen sana. Se tuo mieleen vihaiset naiset. Naisliike on tehnyt tärkeää työtä, mutta mielestäni meidän on lopetettava tappeleminen ja alettava kuuntelemaan toisiamme. Sen takia olen equalisti. Pidän tästä uudesta sanasta, koska ei tarvitse olla nainen ollakseen equalisti.

Englanninkielinen sana equalist tarkoittaa tasa-arvon kannattajaa.

–Me emme ole samanlaisia kuin miehet, mutta me olemme heidän kanssaan tasa-arvoisia. Meidän täytyy perustaa omia yhteisöjämme ja bisneksiämme, jotka eivät perustu maskuliinisuuteen.

Sukupuolen välisen tasa-arvon kannattaminen kuulostaa hyvältä, mutta miten prinsessa voi olla tasa-arvoinen tavallisten kansalaisten kanssa?

– Meillä ei ole aristokratiaa. On vain meidän perheemme ja kansa. Muissa kuninkaallisissa valtioissa on aristokratia, joka esimerkiksi käy tiettyjä kouluja ja elää rajatulla sektorilla yhteiskunnassa. Minulla on kaikenlaisia kavereita, joillakin on rahaa, joillakin ei ole.

Toki hän tietää, ettei hän ole tavallinen nainen.

– Nuorempana häpesin sitä, että olen prinsessa ja niin paljon etuoikeutetumpi kuin muut. Mutta pääsin siitä yli, kun aloin tuntea itseäni. Prinsessan rooli ei enää ohjaa minua vaan olen tehnyt siitä oman luomukseni, hän sanoo.

 – Tällä hetkellä elän siirtymävaihetta. Minulla on paljon tulevaisuudensuunnitelmia, mutta ne ovat vielä ilmassa, Märtha Louise sanoo.

– Tällä hetkellä elän siirtymävaihetta. Minulla on paljon tulevaisuudensuunnitelmia, mutta ne ovat vielä ilmassa, Märtha Louise sanoo.
Kesällä Märtha Louise lomailee isoisältään perimässään huvilassa Bloksbergissä. Vastoin joitakin lehtitietoja se on prinsessan mukaan edelleen hänen omistuksessaan.
Kesällä Märtha Louise lomailee isoisältään perimässään huvilassa Bloksbergissä. Vastoin joitakin lehtitietoja se on prinsessan mukaan edelleen hänen omistuksessaan.

Juttu on julkaistu Annassa 12/2019.

X