Julkkikset

Saara Aalto, Pekka Haavisto, Tuomas Enbuske ja muut julkkikset puhuvat rakkaudesta

Tähän on lainattu tunnettujen ihmisten ajatuksia rakkaudesta. Kirjoittajina ovat Riku Korhonen, Tuomas Enbuske, M.A. Numminen, Anja Snellman, Panu Rajala, Jari Sarasvuo, Anna Kontula, Pekka Haavisto ja Saara Aalto. Kuka puhuu ikuisesta rakkaudesta, kuka intohimosta tai tasa-arvosta? Osaatko yhdistää oikeat sitaatit ja ihmiset keskenään?

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
123Rf, Om-Arkisto, Kimmo Brandt/Compic/Eduskunta

Tähän on lainattu tunnettujen ihmisten ajatuksia rakkaudesta. Kirjoittajina ovat Riku Korhonen, Tuomas Enbuske, M.A. Numminen, Anja Snellman, Panu Rajala, Jari Sarasvuo, Anna Kontula, Pekka Haavisto ja Saara Aalto. Kuka puhuu ikuisesta rakkaudesta, kuka intohimosta tai tasa-arvosta? Osaatko yhdistää oikeat sitaatit ja ihmiset keskenään?

1. Ikuinen rakkaus

”Nuorempana annoin uskotella itselleni, että italian kielen sana amor tulee sanoista a = ei ja mort = kuolema. Eli amor = ei kuolemaa. Etymo­logisesti tämä taisi olla liian hyvää ollakseen totta.”

2. Polttava nuoli

”Sokaiseva intohimo toimii vuoteessa ja pakkomielteisissä suhteissa. Mutta miten remon­toida mökin kuistia oikullisen lemmenjumalan voimalla? Kuinka edes jaksaa kuun­nella vuosikymmeniä saman ihmisen arkisia mielipiteitä joka-aamui­sen sanomalehden äärellä, jos keskeinen lemmenmetafora on rinnan lävistävä nuoli? Siinä eivät tabloidiuudistukset auta.”

3. Tunteella läsnä

”Hän on täynnä tunnetta. Siksi hän on rauhallinen. Hänen sisällään velloo. Siksi hän on erityisen keskittynyt. Hän ei levitä käsivarsiaan ja rohmua minua halaukseen, hän ei suukottele minua poskille, hän ei läpsytä kanssani ylävitosia, hän ei korota ääntään, ei yritä keksiä loppunokkeluuksia. Läsnäolo huokuu hänestä kuin lämmin valo.”

4. Rakkauden tarve

”On niitä, jotka haluavat rakastaa ja onnistuvatkin, mutta vielä enemmän on niitä, jotka vaativat saada olla rakastettuja. Jotka tuntevat olevansa olemassa vain jos heitä kovasti rakastetaan. Useinkaan heille ei tule mieleen yrittää jotain samansuuntaista vastavuoroisesti.”

5. Torjuttu läheisyys

”En ole ikinä kuullut kotona kenenkään käyttävän r-sanaa. Helsingissä puhutaan paljon rakkaudesta, mutta silti tuntuu, että jokaisella on ongelma rakkauden suhteen. Helsinkiläisten ystävieni mielestä on ihmeellistä, etten ole koskaan halannut vanhempieni kanssa.”

6. Auttava rakkaus

”Kun olin epävarma, kohtasin haasteita tai negatiiviset ajatukset valtasivat mieleni, kysyin tutun kysymyksen: Mitä rakkaus tekisi nyt? Joskus korvaan rakkaus-sanan jumalalla, luojalla, joskus elämällä, univer­sumilla ja joskus jopa Muumimammalla, joka aina pysyy kriisitilanteessa lempeänä ja rakastavana. Kun esittää itselleen tämän kysymyksen hanka­lalla hetkellä, kumpuaa vastaus saman tien. Jos vain uskaltaa kuunnella.”

7. Tasa-arvoinen vapaus

”Rakkaus on sellaisten ylellisyyttä, joiden leipä ei ole puolisovalinnasta kiinni. Kiitos esiäitieni tasa-arvotyön, saan minä ottaa kenet tahdon, eikä sen suurempaa vapautta olekaan. Minulla on oma ura, tila ja pankkitili, enkä tarvitse miestä muuhun kuin rakastettavaksi. ”

8. Hellyys ja hulluus

”Hellyys ja himon polte, halu yhdessä tehdä / kaikki ja kaikki. / Sula hulluus ja järjen toive, / ett’ tämä kahdestaan koettu tärkeämpää on kuin muiden / ymmärrys milloinkaan pystyy sitä oivaltamaan.”

9. Yksityinen hehku

”Minä rakastan. Nyt kun ajattelen tarkemmin, niin näitä sanoja ei juu­rikaan lapsuudessani käytetty. Ei siksi, etteikö olisi ollut kiintymystä ja rakkautta, vaan siksi, että näiden sanojen maaginen hehku oli varattu vain johonkin yksityiseen, kahdenkeskiseen, luottamukselliseen ja salaiseen. Aikuisten asioita.”

Lainaukset ovat Kirsi Pihan ja Marco Mäkisen kokoamasta kirjasta Rakkaus – Mitä tapahtuu huomenna (Ellun kanat)

X