Julkkikset

Sami Jauhojärvi keskittyy urheilu-uran jälkeen perhe-elämään: ”Kun tulen töistä kotiin, en viitsi rouvalle sanoa, että lähdenpä tästä nyt harrastamaan”

Hiihtokommentaattori Sami Jauhojärvi heittää työkeikkaa ja hoitaa kolmea lastaan, mutta joululahjojen hankinnat hän on ulkoistanut puolisolleen.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: OM-arkisto

Sami Jauhojärvi, kuka voittaa naisten 10 km:n hiihdon ensi viikonloppuna Davosissa?

Therese Johaug. Hän on lahjakas kestävyysurheilija, ja oikeaoppisen harjoittelun avulla on pystytty parantamaan hänen suoritustaan entisestään.

Ottaako päähän, että norjalaiset voittavat aina?

Eivät he aina voita! Ylivoimaisia he toki ovat, mutta ei se ärsytä, koska se on järjestelmällisen harjoittelun ja lajianalyysin tulosta. Minusta on hyvä, että joku on ylivoimainen, koska se pistää muutkin yrittämään parastaan.

Lopetit kilpaurheilemisen keväällä 2017. Miten on arki sen jälkeen sujunut?

Nykyisin arkea täytyy kalenteroida vielä enemmän kuin urheilu-uran aikana. Urheilijan arki oli yksinkertaista: söin, nukuin ja treenasin. Nykypäivänä menen sinne ja tänne – välillä valmistelen luentoa, välillä toimin asiantuntijakommentaattorina, välillä promo- ja tuotekehityspuolella.

Vietät joulun perheesi kanssa kotona Hollolassa. Mitä toivot joululahjaksi?

Minulla on jo kaikki mitä tarvitsen, ja ostan tavaraa vain tarpeeseen. Niinpä toivon vain sitä, että osaisin jouluna rauhoittua, jolloin voin luoda rauhallisuutta ympärillenikin, vaimolle ja lapsille.

Oletko jo hankkinut joululahjat muille?

Vaimo hoiti hiihtourani aikana joulupukin hommat ja hoitaa ne pitkälti edelleen. Vaimolle pitää vielä hankkia lahjoja. Olen jo jotakin miettinyt, mutta en ole ehtinyt tehdä konkreettisia toimenpiteitä… Odota hetki, pesen tässä juuri tyttäreni käsiä.

Oletpas sinä hyvä tekemään asioita yhtä aikaa. Sinulla on 1-, 3-, ja 7-vuotiaat lapset. Mikä on parasta ja rankinta pikkulapsiarjessa?

Saa tuntea olevansa tarpeellinen. Rankkaa on vain se, että työ vie edelleen aika paljon pois kotoa. Olen vuoden aikana noin 40–50 päivää työreissussa.

Nykyisin etelässä on usein huonot hiihtokelit. Miten kestät sen?

Vaikka nautin hiihtämisestä, tietynlainen himo siihen on mennyt. Joku muu saa kerätä hiihtokilometrit puolestani. Jos on hyvät olosuhteet, voin käydä hiihtämässä, mutta muuten käyn lenkillä tai kotona punttisalilla.

Oletko löytänyt jonkin uuden urheilulajin, Sami Jauhojärvi?

Työnteko ja kolmas lapsi ovat uudet lajini. Kun tulen töistä kotiin, en viitsi rouvalle sanoa, että lähdenpä tästä nyt harrastamaan.

Lue lisää:

Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen nyt – edes kohu uudesta työstä ei harmita: ”Minusta oli hienoa, että asiasta nousi keskustelua”

Näin Krista Pärmäkoski kasvoi nuoresta naisesta Suomen hiihtokuningattareksi – katso kuvat vuosien varrelta

X