Julkkikset

Satu Taiveaho muutti Riihimäelle ja nauttii uudesta Tinder-ihastuksesta: ”Etenemme varovaisin mielin päivä kerrallaan”

Viime keväänä eronnut Satu Taiveaho aloitti syksyllä uuden elämän vanhassa kotikaupungissaan Riihimäellä. Vaikeiden kuukausien jälkeen arki on vihdoin asettunut uomiinsa. Valoa elämään tuo myös uusi orastava ihmissuhde.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Liisa Valonen, Om-Arkisto

Satu Taiveaholle sijaislapset ovat tuoneet suurta onnea.

Viime keväänä eronnut Satu Taiveaho aloitti syksyllä uuden elämän vanhassa kotikaupungissaan Riihimäellä. Vaikeiden kuukausien jälkeen arki on vihdoin asettunut uomiinsa. Valoa elämään tuo myös uusi orastava ihmissuhde.

Mitä minä tarvitsen kumppaniltani? Mitkä seikat parisuhteessa ovat itselleni kaikkein tärkeimpiä? Näitä kysymyksiä Satu Taiveaho, 46, on pohtinut viime kuukausien aikana enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kipinä omien tarpeiden syvällisempään tutkiskeluun alkoi, kun Satu erosi kolmannesta miehestään viime keväänä. Hän hakeutui Väestöliiton järjestämään eroseminaariin, joka pohjautuu kasvatustieteen tohtori Bruce Fisherin oppeihin. Ryhmä on kokoontunut kerran viikossa keskiviikkoiltaisin muutaman kuukauden ajan.

– Päätin lähteä mukaan, koska ajattelin, että eroasiat täytyy nyt pohtia läpi perinpohjaisesti, jotta osaan jatkossa hakeutua oikeanlaiseen ihmissuhteeseen. Olen halunnut varmistaa, että saan varmasti käsiteltyä myös edelliset eroni.

Sadun ja haminalaisen Villen elokuussa 2020 solmittu liitto jäi lyhyeksi, ja kesti vain puolitoista vuotta. Satu erosi edellisestä puolisostaan, puolustusministeri Antti Kaikkosesta viisi vuotta sitten. Silloin Satu jäi yksin sijaisvanhemmaksi kahdelle lapselle, nyt 10-vuotiaalle tytölle ja 8-vuotiaalle pojalle. Satu on ollut kerran naimisissa ennen Anttia.

Erojen puiminen tutuksi hitsautuneessa porukassa on tuntunut Sadusta eheyttävältä. Joukossa on jo eronneita ja vasta sitä harkitsevia ihmisiä, jotka ovat omassa ajatustyössään eri vaiheissa. Vaikka Satua väsyttäisi ennen seminaaria, päivän päätteeksi hänen mielensä on poikkeuksetta voimaantunut ja kiitollinen.

– Vertaistuella on suuri merkitys. Puhumme avoimesti ja jaamme toisillemme vaikeitakin asioita. Luottamuksen ilmapiiri on hyvin vahva. Välillä itkettää, mutta viime aikoina on tuntunut siltä, että olen päässyt etenemään iloa kohti.

Satu Taiveaho aloitti syksyllä uudessa työssä Autismiliiton toiminnanjohtajana.
Satu Taiveaho aloitti syksyllä uudessa työssä Autismiliiton toiminnanjohtajana. Järjestötyö on hänelle varsin tuttua, sillä aiemmin Satu on työskennellyt muun muassa Suvanto ry:n toiminnanjohtajana ja Sininauhasäätiön toimitusjohtajana.

”Haluan parisuhteelta hellyyttä ja läheisyyttä”

Eroseminaarin aikana Satu on oppinut tarkastelemaan sitä, millainen parisuhde tekisi hänet oikeasti onnelliseksi. Hän muistuttaa, että jokaisessa suhteessa voi olla vaikeuksia, mutta jos ihmisen kaksi tai kolme suurinta ydintarvetta täyttyvät, suhde kestää aika paljon. Silloin muilla asioilla, kuten asuinpaikalla tai taloudellisella tilanteella, ei ole merkitystä.

– Minulle on vihdoin selkiytynyt, mitä haluan ihmissuhteelta. Kaipaan hellyyttä ja läheisyyttä. Myös seksuaalisuuden yhteinen kieli on tärkeää – se, että se toimii ja on rikasta.

Kolmanneksi Satu listaa sen, että kumppanin on oltava lapsi- ja eläinrakas – tai ainakin sietää eläimiä. Sadun perheeseen kuuluu lasten lisäksi nimittäin kultainennoutaja Rasmus, Bello-kissa sekä kaksi pupua, Salama-Seppo ja Prinsessa. Lisäksi Sadulla on vuokrahevonen, jonka nimi on myös sattumalta Salama.

Viime kuukausien aikana Satu on saanut myös uuden oivalluksen: hänen on yritettävä erotella itselleen hetkelliset ja pysyvät tarpeensa – eikä vain yrittää hakea täytettä edellisten ihmissuhteiden puutteille.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X