Ihmiset

Syövän sairastanut Hidasta elämää -sivuston perustaja Pekka ”Pequ” Nieminen: ”Vastoinkäymiset eivät ole sattumaa”

Kun Hidasta elämää -sivuston perustaja Pequ Nieminen sai nuorena kuulla sairastavansa syöpää, se muutti hänen elämänsä.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Kun Hidasta elämää -sivuston perustaja Pequ Nieminen sai nuorena kuulla sairastavansa syöpää, se muutti hänen elämänsä.

Kenelle soittaisi ensimmäiseksi? Oli kuulas syyskuinen perjantai vuonna 1998. 29-vuotias Pequ Nieminen istuutui autoonsa sairaalan parkkipaikalla ja tuijotti tuulilasin läpi mitään näkemättömin silmin. Helsingin keskustassa hyörivät ihmiset valmistautuivat aurinkoisen viikonlopun viettoon.

Pequn aika oli juuri pysähtynyt. Hän oli saanut kuulla sairastuneensa kivessyöpään.

Nuori kokematon lääkäri oli töksäyttänyt diagnoosin, siirtänyt potilaan leikkausjonoon ja lähettänyt kotiin odottamaan kutsua toimenpiteeseen.

Olo oli epätodellinen. Tapahtuuko tämä todella minulle?

Lue myös: Kun syöpä osuu kohdalle – Hidasta elämää -sivuston Pequ Niemisen ja hänen ex-vaimonsa vinkit

Pequ ei salannut sairauttaan

Pequ työskenteli unelma-ammatissaan levy-yhtiö BMG:llä. Hän vastasi silloisten kuumimpien artistien Aikakoneen, Kirkan, XL5:n ja Waldo´s Peoplen tiedotuksesta. Päivät täyttyivät palavereista, artistitapaamisista ja levynjulkkareista.

Autossa istuessaan Pequ päätti, ettei salaisi sairauttaan. Hän soitti ensin tyttöystävälleen, sitten äidilleen ja silloiselle pomolleen, toimitusjohtaja Maija Kuuselle. Vastaanotto oli järkyttynyt, äiti taisi itkeäkin. Mutta kaikki vakuuttivat, että tästä selviydytään. Kohta Pequ alkoi uskoa siihen itsekin.

– Olen toiminnan miehiä. Hetken lamaannuksen jälkeen päätin mennä pelkoa kohti. Käärin hihat ja aloin etsiä tietoa netistä. Mitkä ovat mahdollisuuteni selvitä? Millaisia hoitovaihtoehtoja on?

Lue myös: Parempi terveys geenitiedon avulla – Apua syöpienkin hoidossa

Hän alkoi etsiä ruumiin ja mielen tasapainoa joogaamalla

Viikonlopun jälkeen Pequ oli jo hyvin kartalla tilanteestaan. Maanantaina hän tilasi ajan yksityislääkärille ja makasi jo seuraavana päivänä leikkauspöydällä.

Parin viikon kuluttua alkoivat hoidot: sytostaatit ja kemoterapia. Tukka lähti, paino putosi viitisentoista kiloa. Kuoleman ajatuskin käväisi mielessä, mutta sen Pequ karkotti nopeasti. Ennuste oli hyvä: 80 prosenttia levinneeseen kivessyöpään sairastuneista paranee.

– Sairaus pysäytti hetkeksi ja käynnisti itsetutkiskeluvaiheen. Aloin etsiä ruumiin ja mielen tasapainoa joogaamalla.

Samoihin aikoihin Italiassa syntynyt slow food -liike innoitti Pequa pohtimaan ajatusta jatkuvasti kiihtyvän elämänrytmin hidastamisesta. Hän perusti Facebookiin Hidasta elämää -ryhmän, joka keräsi nopeasti tuhansia seuraajia. Silloin hän ei aavistanut, että se poikisi hänelle vielä toisen työn.

Myöhemmin hän osaa nähdä merkityksen vastoinkäymisessään.

– Vastoinkäymiset eivät osu ihmisen eteen sattumalta. Ne eivät ole huonoa tuuria eivätkä kenenkään muun vika.

– Uskon, että näiden tapahtu­mien tarkoitus oli muistuttaa minua: älä enää hylkää itseäsi. Minulla on aina ollut kutsumus muiden auttamiseen. Olin ulosmitannut kaiken itsestäni muille niin työelämässä, parisuhteessa kuin lapsenkin kanssa. En missään vaiheessa pysähtynyt kysymään: Hei, mitä Pekalle kuuluu? Miten minä voin?

Lue myös: Älä odota onnea, tavoittele sitä – Onnen odottamisesta on tullut ilmiö

Lue koko juttu Annasta 16/2016.

X