Kolumnit

Laura Honkasalon kolumni: Naisten vaatteiden taskuttomuus ei ole yhdentekevää – se on tasa-arvoasia

Taskut ovat aina olleet sukupuolten eriarvoisuuden ja vallan symboli. Siinä missä miesten vaatteet ovat käytännöllisiä, naisten vaatteiden pitää olla kauniita ja naisellisia, kirjoittaa Laura Honkasalo.

Teksti:
Laura Honkasalo

Taskut ovat aina olleet sukupuolten eriarvoisuuden ja vallan symboli. Siinä missä miesten vaatteet ovat käytännöllisiä, naisten vaatteiden pitää olla kauniita ja naisellisia, kirjoittaa Laura Honkasalo.

Olen tyytyväinen, kun löydän housut, joissa on vetoketjulliset taskut. Muutaman käytön jälkeen huomaan kauhukseni, että kyseessä ovatkin valetaskut – metallivetoketjut ovat pelkkä koriste!

Raivostuttavaa! Naisten vaatteista nimittäin puuttuvat nykyaikana todella usein taskut.

Taskut ovat aina olleet sukupuolten eriarvoisuuden ja vallan symboli. Viime vuosisadan alussa miesten puvussa saattoi olla peräti 13 taskua. Naisten vaatteissa taskuja ei ollut. Kun naiset alkoivat vaatia äänioikeutta, he vaativat myös taskuja. Suffragettiasussa taskuja oli jopa kahdeksan kappaletta. Vogue julkaisi artikkelin naisten oikeudesta taskuihin.

Maailmansodat antoivat naisille taskut – joksikin aikaa. Patriarkaatti iskee aina takaisin! Sotien jälkeen muotiin tuli linjakas siluetti vyötäröliiveineen. Edes 1950-luvun kellohelmaisiin mekkoihin ei tehty taskuja.Nykyään naisten taskutilanne on entistä surkeampi, kiitos vaatteiden halpatuotannon. Kun taskut jätetään pois, säästetään monta aikaa vievää työvaihetta.

Kumma kyllä, kukaan tuskin uskaltaisi ajattellakaan, että miehiltä vietäisiin taskut!

Kumma kyllä, kukaan tuskin uskaltaisi ajattellakaan, että miehiltä vietäisiin taskut! Samaan aikaan puhelin pitäisi olla aina mukana, ja kun puhelimet alkavat entistä enemmän hoitaa läppärin virkaa, niiden koko suurenee. Kännykkäliikkeissä myydäänkin puhelimen kokoisia olkalaukun tapaan käytettäviä koteloita, joissa nainen voi kuljettaa puhelintaan silloin, kun ei halua ottaa mukaan käsilaukkua.

Taskut ovat minulle erityisen rakas ja tärkeä asia, koska olen keräilijä. Poimin mukaan hienoja kiviä, pudonneita nappeja ja kauniita puunpalasia. Suosikkitakissani on syvät taskut, joihin mahtuu vaikka mitä – puhelin, nenäliinapaketti, huulirasva ja jopa pieni muistivihko.

Erityisen ihana on kajaanilaisen vaatevalmistajan perinteinen anorakki kengurutaskuineen. Kengurutaskuun mahtuu yhtä paljon kamaa kuin Rasmus Nallen pelikaaniystävän nokkaan!

Luontokävelyllä tykkään kiipeillä kivillä ja kallioilla enkä todellakaan halua laukkua mukaan. Kengurutaskun lisäksi anorakissa on tilavat sivutaskut.

Miesten vaatteet ovat käytännöllisiä, naisten vaatteiden pitää olla kauniita ja naisellisia.

Muotiasiantuntijoiden mukaan naisten taskut ilmentävät nykymuodissa voimaa ja valtaa. Viime vuosina Oscar-gaalassakin on nähty iltapukuja, joissa on syvät taskut. Hollywood-kaunottaret poseeraavat punaisella matolla letkeästi kädet taskuissa. Kun iltapuvussa on kunnolliset taskut, naisen ei tarvitse puristaa käsissään kirjekuorilaukkua, joka on huikean epäkäytännöllinen kapistus.

Legendaarinen muotisuunnittelija Christian Dior sanoi, että miesten vaatteissa on taskut, jotta miehet voivat pitää niissä tavaroita, kun taas naisten vaatteissa taskut ovat vain koriste. Se tiivistää oleellisen: miesten vaatteet ovat käytännöllisiä, naisten vaatteiden pitää olla kauniita ja naisellisia. Pillifarkkujen etutaskuihin ei mahtuisi edes pilleri, tai jos mahtuisi, sitä ei enää koskaan saisi taskusta ulos. Takataskuun pakaran päälle tungettu puhelin näyttää olevan hätää kärsimässä.

Käsilaukku on tuntunut minusta aina tyhmältä ja turhalta kapistukselta. Taannoin menin ystäväni kanssa kävelylle Espoossa ja matkustin metrolla ilman käsilaukkua. Olo oli hassu, vähän niin kuin olisin ollut lapsi. Kunnolliset taskut tuntuvat turvallisilta. Riemastuin, kun ostin trikoopyjaman ja huomasin, että housuissa oli taskut, vaikka en edes tiennyt, mitä ottaisin taskuissa höyhensaarille mukaan.

Brittiläinen Hello!-lehti julkaisi kuvan, jossa kuningatar Elisabet, 94 vuotta, poseeraa valkeassa mekossa. Mekossa on tilavat paikkataskut. Kuningatar on työntänyt kätensä syvälle taskuihin ja hymyilee leveästi. Naiset ympäri maailmaa riemastuivat kuvasta.

Jos asu on täysin taskuton, nainen ei saa mukaansa edes tamponia.

En ole koskaan kuullut miesten juttelevan taskuista. Heidän ei tarvitse, koska miehille käytännölliset taskut ovat itsestäänselvyys. Erään yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan naisten farkkujen taskut ovat 50 prosenttia pienemmät kuin miehillä. Juoksutrikoot arkihousuina -muoti vain pahentaa asiaa. Jos asu on täysin taskuton, nainen ei saa mukaansa edes tamponia.

Tästedes olen tarkkana vaateostoksilla. Vaadin kunnon taskut!

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on kirjailija, joka harrastaa historiaa ja ompelua.

Anna Lauralle palautetta: laura.l.honkasalo@gmail.com

Lauran aiemmat kolumnit löydät täältä

X