Kolumnit

Pikku loma virkistää

30.10.2014 Teksti: Sari Helin

Ihmisen on hyvä ottaa välillä pikku loma. Joskus pikku lomasia järjestyy kätevästi vaikka koulun syyslomien, pääsiäislomien tai joululomien aikaan, jolloin koko perhe saa mahdollisuuden nauttia laatuaikaa yhdessä.

Pikku loma virkistää

Perhelaatuaikaa voi käyttää vaikka Tallinnan minilomalla. Tallinnan miniloma alkaa luonnollisesti lyhyehköllä lauttamatkalla, jonka pituus ei suinkaan estä sitä, etteikö lauttamatkasta tulisi tapahtumarikas. Kun perhe saapuu lauttaan, lautan vaatimaton koko aiheuttaa varsin tiivistä nurinaa jälkikasvussa. Lautassa ei ole tarpeellisen kokoista pallomerta, ei huojuvia Muumeja, ei tarpeellisen kokoista karkkimyymälää eikä hyttien suomaa nautintoa.

Tästä huolimatta mennään syömään. Ruokailussa on hädin tuskin saatu tilausta tehtyä, kun lapsi kaataa kädellään vesilasinsa pitkin ruokapöytää. Seuraa tiivistahtista kuivaustoimintaa, jota säestää toisen lapsen armoton valitus sisaruksensa huolimattomudesta. Ennen kuin lautta on irronnut laiturista, aikuiset toteavat, että tää taitaa olla taas tätä samaa.

Perillä Tallinnassa on kylmä. Siitä huolimatta toinen lapsi ei halua käyttää pipoa, koska näyttää juntilta ja toinen lapsi ei halua käyttää hanskoja, koska ne eivät ole pinkit.

Aikuiset huomaavat, että sama uhkailun ja kiristämisen kehä jatkuu sekä kotona että lomilla. Myös aikuiset ovat jäässä kulkiessaan tyhjän vanhankaupungin katuja väärään suuntaan.

Varsinainen perhekliimaksi tapahtuu, kun toinen lapsi huomaa kuninkaallistyyliset hevoskiesit, joilla turisti saa ajelutusta vanhankaupungin kaduilla. Kaikki muut tahtovat kokeilla hupaisaa kyytiä, paitsi lähelle teini-ikää varttunut lapsi, jolle hevoskieseissä keikkuminen edustaa nolouden kliimaksia. Kyytiin pakotettu lapsi vetää pipon syvälle silmilleen ja murjottaa kiesien nurkassa, kunnes huomaa japanilaisturistin, joka ottaa hänestä kuvan. Se on liikaa, lähelle teini-ikää ehtinyt nuori mies haluaa hypätä vauhdissa hevoskärryiltä ja koska se ei mitenkään onnistu, ryhtyy mykkäkouluun, koska hänet on häpäisty lannalta haisevilla hevoskärryillä.

Iloiseen ja virkistävään lomailuun ehtii mahtua myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kaakaokahvilassa toinen lapsista kiipeää niin innokkaasti omalle tuolilleen, että nappaa mukaansa pöytäliinan, jolla on palava tuikkukynttilä. Vain aikuisen millimetrin tarkka haamupelastus estää lapsen ulkohaalarin syttymästä soihtuna, mikä taas aiheuttaa sen, ettei seurueen kauhistuneille jäsenille enää maita minkäänlainen kaakao.

Saman tyyppinen tilanne sattuu suositulla skeittauspaikalla, jolla toinen lapsista päättää tehdä nopean sivuhypyn juuri kun paikallinen skeittarikuningas lähestyy häntä takaapäin noin 80 kilometrin tuntinopeudella. Jälleen aikuinen pelastaa lapsen hupusta kiskaisten ja tuntee, miten pikku loman virkistävät vaikutukset alkavat mennä miinuksen puolelle.

Pienissä virkistävissä lomissa on usein myös sellainen mukava ominaisuus, että ne virkistävät tavattomasti jälkikasvua. Jälkikasvun virkistyminen tarkoittaa seuraavia asioita: lapsi jaksaa tehdä tavanomaista enemmän asioita, lapsi jaksaa tehdä tavanomaista myöhempään asioita, lapsi ei malta nukahtaa, koska on niin virkistynyt ja lapsi herää hyvin aikaisin, koska on niin malttamaton virkistymään lisää. Aikuiset vastavuoroisesti luulevat virkistyvänsä, mutta vain nuutuvat virkeiden lastensa seurassa.

Aikuisten vireystilaa himmentää usein myös pikku parisuhderiita, joka kuuluu lomaan kuin lomaan pakollisena lisämausteena: ollaanhan kerrankin yhdessä samassa paikassa edes koko kahden vuorokauden ajan ja siinä ajassa jos missä ehtii ottamaan esiin monta asiaa hampaankolosta.

Yhden vuorokauden miniloma on loppujen lopuksi äkkiä vietetty. Ennen paluulautalle kiirehtimistä aikuiset ehtivät eksyä Tallinnassa sen verran mojovasti, että paluumatkastaan huolestuneet lapsukaiset vaipuvat takapenkillä liki sokinomaiseen tilaan. Vihdoin ja viimein hyvin uupunut ja kaikesta kiljumisesta kurkkunsa karheuttanut sortin sakki saapuu oikeaan autojonoon vain todetakseen, että kappas yksi takki on jäänyt hotelliin.

Paluulautalla muut matkustajat keskittyvät 24 oluttölkin yhtäaikaiseen rahtaamiseen, mutta perhettä se ei voisi vähempää kiinnostaa. Se menee lautan kahvilaan laskemaan minuutteja siihen, että iloinen virkistymisloma on saatu päätökseen. Ja koittaa taas tasaisen tylsä, pyykkivuoria ja tonnikalakastikkeita vilisevä siunattu arki.

Lue myös

Suosittelemme