Ihmiset ja suhteet

Kotiliesi: Entinen ay-johtaja Ann Selin on hyväksynyt nuoruudessa tehdyn päätöksen seuraukset: ”Mietin toisinaan, millainen syntymätön lapseni nyt olisi”

Entinen ammattiyhdistysjohtaja Ann Selin on asunut koko aikuisikänsä yksin. Sinkkuus ei ole ollut tietoinen valinta, kuten ei myöskään lapsettomuus, Kotiliesi kertoo.

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Ann Selin on hyväksynyt nuoruudessaan tehdyn päätöksen seuraukset.

Entinen ammattiyhdistysjohtaja Ann Selin on asunut koko aikuisikänsä yksin. Sinkkuus ei ole ollut tietoinen valinta, kuten ei myöskään lapsettomuus, Kotiliesi kertoo.

Yksin elävä, sinkku, naimaton, perheetön, neiti, itsellinen nainen. Ann Selin, 63, miettii Kotilieden haastattelussa sanoja, joilla kuvailla omaa statustaan.

– Sinkku tuntuu liian nuorelta ja neiti hienostelevalta, yksinelävä tuo mieleen yksinäisyyden. Perheetön taas tuntuu jotenkin surkuteltavalta, ihan kuin olisi orpo, Selin sanoo Kotiliedessä.

Koko aikuisikänsä sinkkuna ollut Selin kertoo olleensa usein kiusaantunut, kun hän osallistui yksin virallisiin tilaisuuksiin kotimaassa tai ulkomailla.

– Tuntui, että kaikilla oli seuralainen. Jos pyysin mukaan jonkun ystävän, siinä saattoi joutua selittelemään suhteen tai jopa oman suuntautumisen laatua, Selin sanoo jutussa.

Myös vapaa-ajan tilaisuuksissa hän on toisinaan ollut vaivautunut.

– Aina paritonta ei edes kutsuta, ja toisinaan tuntee olevansa hiukan poikkeava tai erilainen, vaikka kutsutaankin, Selin kertoo Kotiliedessä.

Ann Selinin lapsuus saattaa selittää sinkkuutta

Isä oli alkoholisti eikä kotona ollut turvallista. Äiti ja lapset joutuivat usein pelkäämään.

– Ehkä minun on jossakin syvällä sisimmässäni vaikea luottaa miehiin. Ehkä olen pelännyt sitoutua, ja ainakin olen ollut tosi ronkeli, Selin sanoo Kotiliedessä.

Vuosi 1981 oli Annille elämän rankin, silloin tapahtui kovin paljon. Hän on usein miettinyt, millainen hänen elämänsä olisi ollut, jos asiat olisivat silloin menneet toisin.

Sille parikymppinen nainen ei voinut mitään, että hänen äitinsä kuoli. Eikä sillekään, että useamman vuoden jatkunut suhde päättyi.

– Päätin suhteen, sillä mies oli tahollaan naimisissa eikä halunnut jättää perhettään. Samana vuonna rakastuin vielä tulisesti. Kyseessä oli eri mies, ja hän jätti minut, Selin kertoo Kotiliedessä.

Oma ja vaikea päätös oli, että Ann odotti lasta ja päätti tehdä abortin.

– Toki minulla kävi mielessä, että ehkä tämä on elämäni ainoa mahdollisuus. Toisaalta ajattelin, että löydän varmasti myöhemmin juuri sen oikean, Selin kertoo jutussa.

Selinistä ei koskaan tullut äitiä

Selin kertoo Kotiliedessä, että lapsettomuuskaan ei ollut tietoinen valinta. Niin vain on käynyt. Selin ei ole koskaan ajatellut, että hankkisi lapsen yksin.

– Unelmissani järjestys oli selvä: ensin suuri rakkaus, sitten liitto ja lapset, Selin kertoo Kotiliedessä.

Lapsettomuus ei ole Selinille erityisen kipeä asia, vaan hän on hyväksynyt sen osaksi elämäänsä. Hän ei tunne itseään perheettömäksi. Hänellä on veljen perhe ja tämän lapset lapsineen sekä muutama läheinen ystävä.

– Silti mietin yhä toisinaan, millainen syntymätön lapseni nyt olisi. Hän olisi jo nelikymppinen nainen tai mies, ehkä hänellä olisi jo lapsia ja minä olisin isoäiti, Selin sanoo jutussa.

Lue Kotilieden koko juttu: ”Olen ollut miesten suhteen ronkeli” – Ann Selinin, 63, on ollut vaikea sitoutua vaikeiden kotiolojen takia

X