Ihmiset ja suhteet

Kotiliesi: Kirjailija Riikka-Maria Rosenberg asuu viikonloppuisin 200 vuotta vanhassa kartanossa – nurmikonleikkuu on kahden päivän urakka

Historiallisia romaaneja kir­joittava Riikka-Maria Rosenberg asuu perheensä kanssa yli 200 vuotta vanhassa kartanossa. Helsingissä sijaitsevasta kaupunkiasunnosta hän ei ole kuitenkaan halunnut luopua, Kotiliesi kertoo.

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Heli Hirvelä

Riikka-Maria Rosenberg kirjoittaa historiallisia romaaneja.

Historiallisia romaaneja kir­joittava Riikka-Maria Rosenberg asuu perheensä kanssa yli 200 vuotta vanhassa kartanossa. Helsingissä sijaitsevasta kaupunkiasunnosta hän ei ole kuitenkaan halunnut luopua, Kotiliesi kertoo.

Hakoisissa Janakkalassa sijaitsevan kartanon päärakennus valmistui noin vuonna 1810. Tiluksilla on viljelty maata aina 1200-luvul­ta alkaen.

Nyt Hakoisten mailla asuu historiallisia romaaneja kir­joittava Riikka-Maria Rosenberg, 46, puolisonsa Max Rosenbergin, kuu­sivuotiaan tyttärensä Alexandran ja kaksivuotiaan sak­sanmetsästysterrieri Fridan kanssa.

270 hehtaaria viljeltyä maata ja runsaat sata nautaa pitävät huolen, ettei tekeminen lopu kesken. Vanhat ra­kennukset kaipaavat jatkuvaa kunnossapitoa ja viljelyk­set hoitamista. Pelkästään nurmikonleikkuu, joka kuu­luu Riikka-Marian askareisiin, on kahden päivän urakka, uusi Kotiliesi kertoo.

Syksyllä miltei yhdeksän vuotta sitten Riikka-Marian kat­se hakeutui yhä uudestaan pitkänhuiskean miehen ruskei­siin silmiin ja leveään hymyyn helsinkiläisessä ravintolassa.

Illan edetessä he ryhtyivät juttusille. Pikkutakkiin ja tas­kuliinaan sonnustautunut mies kertoi olevansa maajussi Hämeestä. Vasta myöhemmin selvisi, että kyseessä oli Ha­koisten kartanon nuori isäntä Max Rosenberg.

Kun pariskunta alkoi tapailla, Riikka-Maria vieraili usein Maxin luona Hakoisten kartanon mailla. Histori­aa ja estetiikkaa rakastava nainen arvosti, että sai vaellel­la historiallisissa maisemissa.

Seurustelusta pidettiin aluksi matalaa profiilia. Eräänä sunnuntaina Maxin vanhemmilta tuli kutsu saapua lou­naalle päärakennukseen. Siitä lähtien Riikka-Maria on kuulunut kartanon väkeen.

Riikka-Maria asuu lapsensa kanssa arkipäivät Helsingissä

Sen verran hyvin Riikka-Maria kotiutui opiskeluvuosiaan pääkaupunkiin, että hän on halunnut säilyttää siellä oman asuntonsa. Äiti ja tytär asuvat arkena Helsingissä, ja Max vierailee välillä heidän luonaan.

Aamulla Riikka-Maria vie Alexandran hoitoon. Yhdek­sältä tai viimeistään puoli kymmeneltä hän aloittaa työn­sä, lukee lähteitä ja kirjoittaa. Illalla äiti ja tytär viettävät yhteistä aikaa.

Iltaisin Alexandran nukkumaanmenon jälkeen Riikka-Maria lukee tunnin kaunokirjallisuutta. Siitä on sekä hu­via että hyötyä omaan kirjoitustyöhön.

– Päiväni ovat kurinalaisia ja tomeria. Haluan saada pal­jon aikaan, ja hyvällä arjen suunnittelulla pääsee pitkälle, Riikka-Maria kertoo Kotilieden jutussa.

Viikonloppuisin Riikka-Mariaa odottavat kartanon mo­nisataaneliöiset rakennukset ja työt pihamaalla.

– En makoile koskaan sohvalla. Palettini on tällä hetkellä niin iso, ettei se velttoilemalla pysyisi kasassa, Riikka-Maria sanoo Kotiliedessä.

Välillä tarmokastakin naista väsyttää. Hän ei pelkää uupuvansa, koska nukkuu yönsä hyvin. Riikka-Maria ei kaipaa lisää lomaa, vaan päinvastoin lo­malla hän kaipaa usein töihin. Kirjailijan työ on intohimo.

– Opin koko ajan uutta, ja se on ihanaa, Riikka-Maria kertoo Kotiliedessä.

Lue Kotilieden koko juttu: Kirjailija Riikka-Maria Rosenberg ihastui ”maajussiin Hämeestä” – sitten selvisi, että miehen suku omistaakin kokonaisen kartanon

Juttua on muokattu 10.4.2024 kello 13.51: Korjattu Riikka-Marian sukunimi otsikkoon ja jutun alkuun. Sukunimi on Rosenberg, ei Roseberg, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

X