Kuninkaalliset

Kuninkaallisten vaatteilla on valtaa: näin hovien naiset tukevat kotimaisia suunnittelijoita, kierrätystä ja muodin huippunimiä

Euroopan kuningashuoneiden naiset tunnetaan pysäyttävinä pukeutujina. Mitä arvoja ja asenteita kuningattaret ja prinsessat vaatteillaan viestivät?

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Mv Photos, Istock

Silvialla, Máximalla, Carolinella, Marylla ja Catherinella on myös muodillista valtaa.

Euroopan kuningashuoneiden naiset tunnetaan pysäyttävinä pukeutujina. Mitä arvoja ja asenteita kuningattaret ja prinsessat vaatteillaan viestivät?

Räps! Aina, kun kuningashuoneiden edustajat astuvat näkösälle tervehtiäkseen kansalaisia, kamerat laulavat ristitulta. Etenkin, jos kuvaajat pääsevät nappaamaan otoksen kuningattaresta tai prinsessasta, jonka vaate­valinta saa ihmiset inspiroitumaan.

Kuninkaallisen tyylin ihailemisessa ei ole mitään uutta. Jo Itävallan kauniin keisarinna Elisabetin eli Sissin valokuvat olivat haluttuja keräilykohteita 1800-luvulla. Sata vuotta myöhemmin maailma hullaantui prinsessa Dianasta. Mutta ketkä nykykuninkaallisista ovat tyyli-ikoneita, joita seurataan ja jäljitellään kaikkialla maailmassa?

Täydellisen tyylikäs Catherine

Cambridgen herttuatar Catherine, 39, tunnetaan moitteettomasta ja hienostuneesta tyylistään. Catherine valitsee vaate- ja asustevalikoimaansa oman maan muotitalojen, kuten Mulberryn ja Temperley Londonin luomuksia. Näin hän kohoaa brittiläisen muodin vienti­lähettiläiden kärkikastiin.

Kuningatar Elisabet II:n oppien mukaan Catherine valitsee ylleen vahvoja värejä tai hempeitä pastelleja, sillä niiden avulla niin yleisön, valokuvaajien kuin henkivartijoiden on helppo seurata arvovieraan liikkumista. Vaikka hänet ikuistetaan tiuhaan satumaisen kalliissa luomuksissa, Catherine nähdään myös edullisten vaateketjujen, kuten Topshopin asuissa. Niitä hän on suosinut varsinkin sellaisina aikoina, kun maan talous on tiukilla ja kansa joutuu kiristämään kukkaron nyörejä.

Silvia uskoo kierrätykseen

Kuningatar Silvia, 77, on istunut puolisonsa Kaarle XIV Kustaan rinnalla valtaistuimella jo 45 vuoden ajan. Silvia muodistaa jatkuvasti asujaan. Hänet tunnetaan myös antiikkiliikkeiden väsymättömänä penkojana, ja hänen tiedetään löytäneen niistä kiinnostavia arkikoruja asuihinsa.

Uusissa hankinnoissaan Silvia satsaa ruotsalaiseen muotiin.  Hänen tyylinsä heijastaa myös pohjoismaista elämäntapaa. Vuosien mittaan korot ovat madaltuneet ja muodolliset leningit osittain väistyneet käytännöllisten housu­pukujen tieltä.

Máximan latinocharmi

Juuri viisikymppisiään viettänyt Alankomaiden kuningatar Máxima ei pelkää värejä: sähkönsinistä, fuksianpunaista ja smaragdinvihreää. Argentiinassa syntyneen, tyttönimeltään Máxima Zorregueita Cerrutin tyylissä näkyy paitsi hänen latinotaustansa myös avioliittoa edeltänyt ura pankkimaailmassa. Edustusasuissa räiskyvät sävyt yhdistyvät bisnesmaailman taidokkaaseen räätälöintiin.

Máxima yhdistelee estottomasti arvokkaita jalokivikoruja näyttäviin pukukoruihin, jotka voivat olla valettuja vaikka muovista. Massiiviset kaulakorut ovat kohonneet Máximan tunnusmerkiksi, samoin näyttävät rintaneulat, joita kuningatar saattaa sommitella rinta­pieleensä useampia.

Kohtuullisen kukkaron Mary

Syyskuussa 2018 Tanskan kruununprinsessa Mary, 49, hurmasi suomalaiset vieraillessaan maassamme. Säteilevän hymyn ja humorististen puheiden ohella prinsessan asuvalinta ihastutti: hän oli pukeutunut suomalaisen Andiatan vaaleaan housupukuun. Prinsessa on myös myöhemmin ikuistettu muotimme lippulaivojen joukkoon kuuluvan valmistajan asuissa.

Mary tunnetaan siitä, että hän käyttää laadukkaita mutta keskihintaisia vaatteita ja onnistuu silti näyttämään tyrmäävän tyylikkäältä. Arvokkaimpiin juhlatilaisuuksiin hän teettää mittatilaustyönä iltaluomuksia, mutta nekin syntyvät yleensä kansainvälisten muotitalojen sijaan paikallisten suunnittelijoiden pajoissa.

Caroline ja muotigurut

Prinsessa Caroline, 64, syntyi aikanaan Monacon ruhtinaskunnan prinsessaksi, mutta vuonna 1999 prinssi Ernst Augustin kanssa solmitun avioliiton myötä hänestä tuli Hannoverin prinsessa. Carolinen – kuten myös muiden Monacon siniveristen – tyyli eroaa vahvasti Euroopan konservatiivisempien hovien pukeutujista. Lilliputtivaltion sijainti Ranskan Rivieran kupeessa tuo jetset-seurapiirien säihkettä ja rohkeutta Carolinen tyyliin.

Prinsessan tyyliin vaikuttaa myös hänen ystävyyssuhteensa muotigurujen, kuten Valentino Garavanin ja Giorgio Armanin kanssa. Jo edesmennyt Karl Lagerfeld, joka toimi muun muassa Chanelin pääsuunnittelijana, kuului Carolinen sydänystäviin. Siksi kuviin onkin usein ikuistunut Chanelin tikattu ketjulaukku prinsessan olalla tai silkkinen gardeniakoriste rintapielessä.

Luit juuri lyhennelmän Annan 20/2021 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Mirva Saukkola. Jutussa kerrotaan, miten yhteiskunnalliset ilmiöt, arvot ja naisen asema ovat vaikuttaneet kuninkaallisten tyyliin. Miten kukin naisista ovat kehittäneet tyyliään? Lue koko juttu numerosta 20/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X