Prinssi Charles täyttää 70 vuotta.
Kuninkaalliset

Prinssi Charles 70 vuotta: paheksuttu pettäjäprinssi, pitkäaikaisin kruununperillinen ja rakastava isoisä

Walesin prinssi Charles, 70, valmistautuu yhä elämäntehtäväänsä: kuninkaan rooliin. Prinssin historia on täynnä draamaa, surua ja skandaaleita – mutta nyt myös rakkautta, anteeksiantoa ja isoisän onnea.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Lehtikuva, Getty Images, Camera Press

Prinssi Charles täyttää tänään keskiviikkona 70 vuotta. Kuningatar Elisabet II:n ja Philipin esikoinen, Charles Philip Arthur Windsor, syntyi 14. marraskuuta 1948 Buckinghamin palatsissa Lontoossa. Neljä vuotta myöhemmin vuonna 1952 prinssi Charlesista tuli kruununperillinen, kun hänen äitinsä kruunattiin kuningattareksi.

Charles on Britannian kuningashuoneen pitkäaikaisin kruununperillinen – eläkeikäinen prinssi ei ole vieläkään päässyt toteuttamaan elämäntehtäväänsä. Kun kuningatar Elisabet, 92, luopuu kruunustaan, hallitsijaksi nousee Charles.

Kuninkaallisen esikoispojan tarina on omalla ja monella tapaa traaginen. Listasimme 7 käännettä Charlesin elämässä.

Herkkä esikoispoika

The royal family pictured in the garden of the private apartments at Windsor Castle in spring, 1959. L-R: Prince Philip the Duke of Edinburgh, Prince Charles The Prince Of Wales, Princess Anne The Princess Royal, HM the Queen.

Kuninkaallinen perhe edusti perhepotretissa Windsorin linnan puutarhassa keväällä 1959. Kuvassa isä pitelee vasenta kättään esikoispoikansa niskalla. Prinsessa Anne on Britannian kuningattaren Elisabetin  prinssi Philipin toiseksi vanhin lapsi ja ainoa tytär.

Huhujen mukaan Philip ja Elisabet olivat etäisiä vanhempia, ja Charles varttui lastenhoitajien parissa. Philip oli kova, suorasanainen, tulinen ja karski isä, Charles puolestaan herkkä runopoika, joka ei täyttänyt isänsä vaatimuksia ja toiveita esimerkiksi urheilussa.

Philip olisi halunnut poikansa olevan enemmän kuin hän. Charles yritti epätoivoisesti miellyttää isäänsä siinä kuitenkaan onnistumatta. Vuonna 1962 Charles meni Gordonstounin kouluun Itä-Skotlannissa, kuten isänsä aikoinaan. Siellä herkkää ja hintelää poikaa koulukiusattiin sekä piikiteltiin kuninkaallisen taustansa vuoksi.

Prinssi ja Diana – rakkaudeton suhde ja traaginen kulissiliitto

Prinsessa Diana ja Charles avioituivat nopeasti. Avioliitto oli kaikkea muuta kuin rakastava.

Prinsessa Diana ja Charles avioituivat nopeasti. Avioliitto oli kaikkea muuta kuin rakastava.

Prinssi Charles oli päättänyt mennä naimisiin 30-vuotiaana – saman ikäisenä, kun hän tapasi Dianan. Tuli kiire.

Helmikuussa 1981 Walesin prinssi Charles kosi ja pujotti kokemattoman Diana Spencerin nimettömään sinisafiirisormuksen. Lehdistötilaisuudessa tuleva morsian punasteli rakastuneena, mutta sulhanen kuittasi kysymyksen tunteistaan ihmettelemällä ääneen, mitä rakkaus sitten onkaan. Prinssi Charles oli kosinut Dianaa isänsä painostuksen vuoksi, eikä todella tuntenut suurta rakkautta tulevaa vaimoaan kohtaan.

Charles ja Diana avioituivat heinäkuussa 1981, vain hieman yli vuoden kuluttua ensitapaamisesta. Myöhemmin paljastui, että Prinssi Charles nai Dianan isosetänsä sanojen takia – hän ei rakastanut Dianaa edes hääpäivänä.

Prinssit syntyvät

- proud parents Charles and Diana stand outside St MaryÕs hospital, Paddington, with the new-born Prince William in June 1982. Camera Press/Jim Bennett

Diana, Walesin prinssi Charles ja vastasyntynyt prinssi William vuonna 1982.

 21. kesäkuuta 1982 syntyi prinssi William – Charlesin ja Dianan esikoispoika. Kaksi vuotta myöhemmin, 1984, syntyi prinssi Harry.  

Diana tuli tunnetuksi rakastavana äitinä: hän halusi kasvattaa pojistaan hyviä ja lempeitä miehiä. Oman traagisen isäsuhteensa vuoksi Charles päätti olla myös erilainen isä kuin hänen oma isänsä.

1990-luvun skandaalit

Camilla Parker-Bowles ja Lady Diana Spencer

Camilla Parker-Bowles (vas.) on prinssi Charlesin oikea rakkaus. Pari oli heilastellut jo ennen Dianan tuloa kuvioihin.

1990-luvun alussa Charlesista tuli pettäjäprinssi – Charlesin ja Camilla Parker-Bowlesin suhde paljastui Diana: Her True Story -kirjassa vuonna 1992.

Camilla ja Charles olivat tutustuneet toisiinsa alun perin vuonna 1971: ensimmäisen kerran kaksikko tapasi, kun Camilla oli 25-vuotias ja Charles 23-vuotias. Heidän välillään oli heti yhteenkuuluvuutta, mutta heidän tiensä eivät silloin kohdanneet. Charlesin ja Camillan suhteen on väitetty alkaneen uudelleen 1986 Dianan ja Charlesin onnettoman avioliiton rakoillessa.

Charles ja Dianan muuttivat erilleen 1992. Vuonna 1994 Charles myönsi suhteen Camillaan. Aviopari erosi virallisesti vuonna 1996.

Vuotta myöhemmin, vuonna 1997, prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa. 15-vuotias William ja 12-vuotias Harry saattoivat rakkaan äitinsä maan poveen yhdessä isänsä kanssa.

Dianan traagiset rakkaussuhteet: kuninkaallinen onni olikin teatteria

Häät Camillan kanssa – pyysivät syntejään anteeksi

Charles ja Camilla vihkimisensä jälkeen. Camillalla oli valkoinen asu, jonka hän vaihtoi harmaaseen asuun siunaustilaisuutta varten.

Charles ja Camilla Parker-Bowles avioituvat huhtikuussa vuonna 2005. Pienimuotoista vihkiseremoniaa oli seuraamassa vain kolmisenkymmentä hääparin läheistä. Todistajina toimivat Charlesin vanhin poika prinssi William ja Camillan poika Tom.

Charles ja Camilla saivat tuolloin vihdoin siunauksen liitolleen – myös kuningatar Elisabetilta. Kuningatar Elisabet ja hänen puolisonsa prinssi Philip onnittelivat parikuntaa julkisesti.

Vihkimisen jälkeen hääpari siirtyi suvun omaan Windsorin linnan kappeliin, missä Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams siunasi liiton. Juhlaan osallistui yli 800 kutsuvierasta. Siunaustilaisuutta varten Camilla vaihtoi kermanvaalean leninkinsä ja takkinsa sekä pitsisomisteiseen suuren hattunsa pitkään, kultaisin koristein koristeltuun harmaaseen hääpukuun. Entisiä aviopuolisojaan pettänyt pariskunta pyysi Jumalalta anteeksiantoa synneilleen kovasanaisessa synnintunnustuksessa, kirjoitti Turun Sanomat.

Camillasta tuli hänen kuninkaallinen korkeutensa Cornwallin herttuatar. Charles oli tuolloin 56-vuotias.

Isoisäksi ensimmäisen kerran vuonna 2013

Prinssi Georgen virallinen kastekuva 2013.  Parin toinen lapsi Charlotte syntyi  2015. Kolmas lapsi, Louis Arthur Charles, syntyi huhtikuussa 2018. © Camera Press/SKOY

22. heinäkuuta 2013 syntyi  Prinssi Williamin ja hänen puolisonsa herttuatar Catherinen ensimmäinen lapsi, George. Walesin prinssi Charlesin ensimmäinen lapsenlapsi on kolmantena kruununperimysjärjestyksessä.

”Isovanhemmuus on ainutlaatuinen hetki kenen hyvänsä elämässä, kuten moni on kertonut minulle kuluneiden kuukausien aikana, joten olen hyvin ylpeä ja iloinen tullessani isoisäksi ensimmäistä kertaa”, Charles kuvaili kuninkaallisessa tiedotteessa.

Charlesista tulee isoisä neljännen kerran ensi huhtikuussa, kun prinssi Harry ja Meghan Markle saavat esikoisensa.

Prince, Son & Heir -dokumentissa Camilla kertoo, että lapsenlapset palvovat hassuttelevaa isoisäänsä.

Lue myös:

5 syytä, miksi 36-vuotias William on ihana kuninkaallinen isä

Huomasitko nämä asiat prinssi Louisin ristiäiskuvista? 5 kiinnostavaa yksityiskohtaa

Onnea 70-vuotias prinssi Charles

70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi kuninkaallinen perhe on julkaissut uuden perhepotrettikuvan – virallisen sekä hieman hassuttelevan version. Vieressä istuu vaimo Camilla, vierellään Charlesin lapsenlapset.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Clarence House (@clarencehouse) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Clarence House (@clarencehouse) jakama julkaisu

Clarence House -Instagramissa on myös julkaistu video prinssi Charlesin elämäntaipaleesta – siinä esille nousevat Charlesin rakkaus luontoa, eläimiä ja kulttuuria kohtaan.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Clarence House (@clarencehouse) jakama julkaisu

Lähteet: yle.fi, .iltalehti.fi, Daily Mail, Kalevala.fiTurun Sanomat, Youtube

X