Ihmiset ja suhteet

Johannan, 53, poika kuoli surffilomalla – pojan viimeiset sanat ovat auttaneet surun käsittelemisessä: ”En pelkää moniakaan asioita, koska pahin tapahtui jo”

Johanna Walden menetti surffilomalla olleen Eliel-poikansa. Elämän arvaamattomuuden hyväksyminen ja Elielin viimeiset sanat ovat auttaneet surun käsittelyssä.

Teksti:
Tiina Suomalainen
Kuvat:
Aleksi Niemelä, Johanna Waldenin Kotialbumi

Johanna Walden menetti surffilomalla olleen Eliel-poikansa. Elämän arvaamattomuuden hyväksyminen ja Elielin viimeiset sanat ovat auttaneet surun käsittelyssä.

Poikansa kuoleman jälkeen Johanna Waldenin, 53, suru, tuska ja kaipaus oli niin suurta, että hänen oli mahdoton vain olla. Ahdistuksessaan hän siivosi ja raivasi varastoa.

Kun Elielin kuolemasta oli kulunut muutama kuukausi, Johanna alkoi kävellä. Ne olivat ensimmäisiä vaatimattomia toipumisen askeleita. Käveleminen, askelten keinutus ja rytmi helpottivat tuskaa.

Johanna kulki kotoa pienen sillan yli poikansa haudalle. Hän hoiti hautaa, kiersi kaunista hautausmaasaarta ja antoi merituulen pyyhkiä kasvojaan. Hän ei jaksanut kiinnittää huomiota luontoon ja kevään etenemiseen, vaan hän kääntyi sisäänpäin ja puhui Elielin kanssa puoliääneen.

Johanna sanoo, että jälkeenpäin ajatellen oli pelastus, että hän jaksoi kävellä. Se piti hänet hengissä ja jotenkin kiinni elämässä.

Viimeinen halaus

Viimeisen kerran Johanna halasi Elieliä kotiportailla Helsingissä joulukuussa 2019. 22-vuotias Eliel oli valmiina unelmiensa surffaus- ja kuvausmatkalle Aasiaan. Kotiin Eliel ei palannut enää koskaan, vaan hän menehtyi kaksi kuukautta myöhemmin Balilla äkilliseen allergiseen reaktioon.

Johannaa lohduttaa tieto siitä, että Eliel oli elämänsä viimeisinä päivinä onnellinen.
Johannaa lohduttaa tieto siitä, että Eliel oli elämänsä viimeisinä päivinä onnellinen.

Johanna kuvailee Elieliä villiksi ja vapaaksi kulkijaksi, jolla oli lämmin ja tunteellinen sydän. Eliel oli nelihenkisen sisarussarjan johtajahahmo, joka kuitenkin kaipasi isosiskonsa tukea ja mielipidettä. Useita vuosia nuoremmille pikkuveljilleen hän oli esikuva.

– Kun Eliel oli paikalla, ilmassa oli sähköä ja jännitystä, sanoo Johanna.

Itseään hän kuvailee äidiksi, joka halusi suojella lapsiaan kaikelta pahalta ja tasoittaa heidän tietään, mutta samalla kannustaa heitä seikkailemaan.

Lasten ollessa pienempiä Waldenit muuttivat ja matkustelivat paljon. Kun perheen nuorin oli vasta kaksivuotias, perhe kiersi Etelä-Amerikkaa useita kuukausia reppureissaten.

He olivat tiivis joukko, joka kokoontui usein olohuoneen jykevän ruokailupöydän ääreen.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X