Ihmiset ja suhteet

Seura: Avosydänleikkaus sai Heikki Silvennoisen pohtimaan elämää ja kuolemaa: ”Tässäkö tämä nyt on?”

Heikki Silvennoinen on kärsinyt vuosien varrella erilaisista terveyshuolista. Silvennoinen kertoo Seurassa, että tällä hetkellä hänen terveytensä ei ole paras mahdollinen.

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Pekka Mustonen

70 vuotta täyttävällä muusikko ja koomikko Heikki Silvennoisella on vuosien varrella ollut erilaisia terveyshuolia.

Heikki Silvennoinen on kärsinyt vuosien varrella erilaisista terveyshuolista. Silvennoinen kertoo Seurassa, että tällä hetkellä hänen terveytensä ei ole paras mahdollinen.

Uusimmassa Seurassa muusikko ja koomikko Heikki Silvennoinen, 69, muistelee aikaa, jolloin paniikkikohtaukset kahlitsivat hänen elämäänsä.

Kohtaukset alkoivat tyhjästä, varoittamatta. Sydän hakkasi ja pelon tunteet valtasivat mielen. Tuntui kuin pelkoa olisi pistetty pumpulla suoniin adrenaliinin tapaan.

Pahimman kohtauksen aikana ambulanssi vei Silvennoisen sairaalaan. Kädet sinersivät, ja pulssi oli 220.

Paniikkikohtaukset alkoivat 18-vuotiaana ja jatkuivat reilu nelikymppiseksi. Kotoa poistuminen tai keikoille lähteminen oli Silvennoiselle vaikeaa.

– Se loi henkistä vankilaa. Kuolemanpelko oli voimakas, Silvennoinen kertoo jutussa.

Siihen aikaan lääkkeeksi tarjottiin vain rauhoittavia.

– Paniikkikohtaukset lisäsivät juomistani. Viina oli hyvä keino päästä pois paniikkihäiriöstä, mutta paniikkikohtaukset tulivat kankkusessa satakertaisena takaisin. Se oli kierre, Silvennoinen muistelee Seurassa.

Silvennoinen ymmärsi juovansa liikaa saadessaan haimatulehduksen vuonna 1994. Juomiselle tuli stoppi, ja paniikkikohtaukset alkoivat hiipua 90-luvun lopussa.

Lopettamispäätös oli helppo, mutta kieltäytyminen oli aluksi vaikeaa. Edelleen Silvennoisen saattaa tehdä mieli konjakkilasillista, mutta päätös raittiudesta on pitänyt.

– Vei vähän aikaa ennen kuin totuin siihen, että en juo, mutta huomasin olevani yhtä hauska selvinpäin, Silvennoinen kertoo.

Lue myös: Raitistunut Riikka, 46, romahti katsoessaan Jenni Haukion haastattelua: ”On välillä vaikea mieltää itseään muuna kuin epäonnistuneena juoppona”

Heikki Silvennoiselle tehtiin avosydänleikkaus

Vuonna 2022 Silvennoiselta löydettiin sattumalta aortan laajentuma ja läppävika. Siitä seurasi avosydänleikkaus, joka sai Silvennoisen miettimään kuolemaansa.

– Tässäkö tämä nyt on? Toisaalta tilanteeseen alistuu. En ymmärtänyt, miten kipeä niin ison leikkauksen jälkeen on. Muutama päivä tuntui kuin olisin jäänyt junan alle. Kipu ja ahdistus olivat karmivat, Silvennoinen muistelee Seurassa.

Silvennoinen tiesi, että sairaus on seurausta verenpainetaudista ja työstressistä.

– Olen aina ollut kova tekemään töitä enkä ole huilannut tarpeeksi. En kuitenkaan harmitellut. Sairaus vain oli seurausta luonteestani ja jutuista, joista olen innostunut, Silvennoinen sanoo Seurassa.

Silvennoinen kertoo, että tällä hetkellä hänen terveytensä ei ole paras mahdollinen mutta kohtuullinen. Työnteko on vähentynyt luonnollisesti, ja ruokavaliota on säädetty astetta terveellisemmäksi.

Luuydinkokeen ansiosta Silvennoinen sai tietää myös sairastavansa harvinaista veritautia, joka iskee yhteen ihmiseen miljoonasta. Veritauti rasittaa munuaisia, mutta siihen on olemassa lääke.

Lue Seuran koko juttu: Heikki Silvennoinen kohtasi kuolevaisuutensa avosydänleikkauksessa – Kummeli-tähti avautuu alkoholismista ja naisseikkailuistaan

X