Pekka Lipsanen oikealla, Danny vasemmalla.
Danny ja veli Pekka Lipsanen.
Ihmiset ja suhteet

Seura: Pekka Lipsanen asui 5-vuotiaana Danny-veljensä kanssa kahdestaan, kun vanhemmat lähtivät

”Meillä oli lapsuudessa vain toisemme”, muistelee Dannyn veli Pekka Lipsanen Seurassa.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: Tommi Tuomi

Laulaja Ilkka ”Danny” Lipsanen ja pikkuveli Pekka Lipsanen kertovat Seuran haastattelussa vaille isää ja äitiä jäämistä avioeron jälkeen. Poikkeuksellinen lapsuusaika sitoi veljekset vahvasti yhteen.

Veljekset syntyivät 1942 ja 1945. Jatkosodassa taistellut Pentti-isä matkusti poikien lapsuudessa vuosiksi Brasiliaan. Lapsille jäi ikuisesti epäselväksi, mikä oli matkan tarkoitus ja miksei isä koskaan palannut heidän luokseen.

Magda-äiti lähti luomaan uutta elämää Helsinkiin, kun Danny oli 7- ja Pekka 5-vuotias.

”Asuimme Pekan kanssa pari vuotta kahdestaan isovanhempiemme Impi ja August Lipsasen perustaman Kauppahuone Lipsasen omistamassa jugendtalossa Porissa. Saman talon muissa huomeistoissa asui muita Lipsasen suvun perheitä. Emme tienneet, missä vanhemmat olivat tai olivatko he tulossa takaisin”, Danny kertoo Seurassa.

Veljeksistä huolta pitivät tädit ja lastenhoitaja. Äiti kävi luona harvoin pitkän matkan ja pienen palkan vuoksi. Isä kotiutui ulkomailta, mutta hänen uuden perheensä luona pojat eivät yöpyneet kertaakaan.

Tilanne ei ollut helppo isällekään, veljet ymmärtävät. Ehkä isällä ei ollut mahdollisuuttakaan toteuttaa vanhemmuuttaan uusperheessä tavalla, jolla itse olisi halunnut.

”Isän perheen taloudenhoitaja sanoi kerran, että Danny ja minä emme kuulu Lipsasen perheeseen. Isä sai kuulla tästä ja se on ainoa kerta, jolloin näin hänet todella vihaisena”, Pekka Lipsanen muistaa.

Lue myös: Kirja: Dannyn tytär Heidi Lipsanen katkeroitui, kun sai tietää isänsä ja Armi Aavikon suhteesta – ”En puhunut isälle moneen vuoteen”

Äiditöntä ajanjaksoa kesti pari vuotta ennen kuin hän nouti veljekset luokseen. Uuden avioliiton myötä veljekset tunsivat olevansa lapsipuolen asemassa.

”Kun vanhemmat erosivat ja menivät uusiin naimisiin, me jäimme sivuun”, Pekka Lipsanen muistelee.

”Olimme Dannyn kanssa aina tietoisia siitä, että voimme luottaa vain toisiimme.”

Pekan mielestä lapsuus muovasi hänestä ja Dannysta monin tavoin samanlaisia.

”Meidän on vaikea luottaa ihmisiin ja jos joku pettää luottamuksemme, emme anna sitä hevin anteeksi. Arvostamme lojaalisuutta yli kaiken.”

Veljesten välillä se on ollut vahvaa suosion tultuakin. Pekka Lipsasella on yhä tallessa lappu Dannyn uran alusta.

”Yhtenä päivänä Danny oli jättänyt sänkyni päälle rahaa ja pahvilapun jossa luki: ’junior, tuli mukavasti – mulle niin myös sulle’.”

X